Francouzský prezident Emmanuel Macron představil svou vizi EU

27. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Emmanuel Macron tvrdí že členské země EU musejí najít společnou cestu. Francouzský prezident představil svou vizi obnovené Evropské unie. Zaměřil se na německé politiky, kteří v nedělních volbách zaznamenali výrazné zisky.


Macron včera prohlásil, že Německo a Francie musejí společně překonat dědictví dvou světových válek a spolu s partnery vylepšit Evropskou unii. Bývalý ministr hospodářství převzal moc v květnu, slibuje posílit eurozónu a prohloubit integraci EU.

Macron pro svou agendu nutně potřebuje svolení německé kancléřky Angely Merkelové. Projekt zahrnuje plány na finanční ministerstvo devatenáctičlenné eurozóny, společný rozpočet a parlament nezávislý na parlamentu evropské osmadvacítky. V neděli Macronovy plány utrpěly ránu, když v Německu protipřistěhovalecká a euroskeptická strana AfD se stala třetí nejsilnější parlamentní stranou.

Od neděle Macron s Merkelovou hovořil dvakrát, stejně jako s ostatními lídry a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem - který nepodporuje Macronovy iniciativy. Merkelová není Macronovým odpůrcem, ale neshoduje se s ním v tom, jak silnou roli by nové instituce měly hrát.

Macron využil svůj projev k argumentaci ve prospěch institucionálních změn, iniciativ prosazujících EU a nové technologie, obranný a energetický sektor. Vyzval další lídry EU, aby věnovali pozornost domácím potřebám, ale neobětovat potřeby bloku.

Macron také vyzval k zavedení spravedlivé společné daně z uhlíkových emisí a zvýšených investic do "rozvojových" projektů v regionech jako je Afrika.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9291

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017