Popírání antisemitismu v řadách Labour Party je neudržitelné

29. 9. 2017

čas čtení 2 minuty
Dobrá zpráva zní, že Len, Ken a Ken všichni tvrdí, že v Labour Party nezažili žádný antisemitismus. Což musí znamenat, že vše je v pořádku. Jistěže jedině pedant by poukázal na fakt, že Ken Loach, Len McCluskey a Ken Livingstone nejsou Židé - což by mohlo snížit jejich autoritu vyjadřovat se k takovýmto věcem, napsal Jonathan Freedland.


Len a Ken Loach ale zacházejí mnohem dále. Nejen že říkají příznivcům strany, kteří jsou židovského původu, že se pletou, když kolem sebe vidí antisemitismus. Říkají jim, že si to celé vymysleli - a že to udělali z nečestných důvodů.

"Jsem přesvědčen, že to byla náladová hudba vytvořená lidmi, kteří se snažili podkopat Jeremyho Corbyna," sdělil McCluskey BBC Newsnight. Loach vyjádřil skepsi odlišným způsobem. "Je zábavné, že se tyto příběhy náhle objevily, když se lídrem stal Jeremy Corbyn, že ano?" sdělil BBC Daily Politics. Ale mířil stejným směrem.

Mezitím Livingstone v rádiu radostně hlaholil o tom, jak je naprosto v pořádku vykládat urážlivé věci na adresu Židů bez toho, abyste byli protižidovští. Dlouho také tvrdí, že jde o podvodný byznys s antisemitismem a Labour nemá žádný takovýto problém.

A přitom evidence byla v Brightonu, pokud jste ji byli ochotni vidět. Marxisté z Labour Party rozdávali list opakující Livingstonovo toxické tvrzení o ideologické solidaritě mezi nacisty a německými Židy, kteří se snažili odjet do Palestiny.

Poslanec John Cryer tvrdí, že některé tweety a facebookové posty členů strany "připomínají 30. léta".

Existují hlasité výzvy k vypuzení židovských skupin, z nichž jedna je součástí Labour po celé století. Těžko překvapí, že židovští aktivisté se vyhnuli stranickému sjezdu a poukázali na nepřátelskou atmosféru.

Nicméně pro Lena, Keny a jejich spojence je to celé vymyšlené. Možná si neuvědomují, že opakují starý protižidovský tropus. Podle něj si Židé vymýšlejí příběhy o utrpení, aby prosadili tajnou politickou agendu. Neboli, stručně řečeno, existuje židovské spiknutí.

Když zasloužilí muži na levici opakují jazyk popíračů holokaustu, když lídr největší britské odborové centrály ohřívá staré téma židovského spiknutí, víte, že jste konfrontováni s tmářstvím. Není nemožné se posunout jinam. Ale nejdříve musíte vůbec připustit, že jste zabloudili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
7375

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017