Co se na nás zase chystá!

27. 9. 2017 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut


Člověk je asi nejblíže příbuzný se šimpanzem. Soudím tak proto, že i tito tvorové prý pořádají výpravy proti svým příbuzným a zabíjejí je. Vypadá to jako druh zábavy, či co. Jiní tvorové to snad nedělají. Samozřejmě kromě člověka. A v té naší lidské populaci se vyskytují jedinci loupeživého druhu, kteří stahují všechny ostatní do boje a války.

Moc tomu nerozumím co už se to zase děje. Po skončení světové války, té poslední, bylo lidstvo přesvědčeno, že takhle už ne, takhle už nikdy. A vida! Máme to tu zase. Už zase někteří jedinci touží po vyvražděných vesnicích a městech, zničených továrnách a kulturních památkách. Přitom se zaštiťují pokryteckými hesly jako že nejdůležitější je cesta vyjednávání a diplomacie. Ale současně hřímají jak je nutné zvyšovat výdaje na obranu. Na obranu? Opravdu? A tak opět plynou miliardy do kapes zbrojařských magnátů, místo aby šly do školství, mírového výzkumu nebo třeba do zkrašlování měst a obcí.

Nehodlám se vměšovat do rozpočtů tak ohrožené země jako jsou Spojené státy, ale mne právě před volbami, zajímá proč důchodcům se naše vláda chystá přidat bídných čtyřista korun a zároveň si plánuje vyhodit desítky miliard do obrany. Není mi jasné na co například hodlá armáda použít rakety vzduch země pro nadzvukové stíhačky, kterými jsme museli být vybaveni. Očekává se, že na našem území bude nutno odstřelovat ze vzduchu cosi na zemi? Není mi to jasné. Nebo snad že by v Německu nebo Polsku?

Ale raději se vrátím k posedlosti některých lidí válčením. Za prezidentování Václava Havla došlo k totální destrukci armády a ke zrušení povinné vojenské služby. Mnozí mladí mužové se zaradovali. Už nemuseli shánět lékařská vysvědčení, aby získali „modrou knížku“. Jak jsme si vydechli. Válka už konečně nehrozí. Armáda se zbavila tanků a letadel, kasáren a vojáků z povolání. Ne natrvalo!

Vyrobili jsme si nového strašáka, protože kam by zbrojaři přišli! A tak, než se zase vrátíme odkud jsme přišli, hledají se dobrovolníci. Novodobí žoldnéři. A kupodivu je docela slušný zájem. Sloužit v kasárnách, jak jsme to my starší pamětníci zažívali, byla veliká otrava. Dlouho trvající otrava. To co dnešní mladí mužové a dokonce i ženy očekávají, je podle mého soudu naděje na dobrodružství. Někdo by mohl vstoupit do armády i z nedostatku pracovní příležitosti, to ale v současnosti není důvod. Tak zbývá to dobrodružství. Domnívám se, že to byl i důvod proč do mizejícího „Islámského státu“ odcházelo tolik mladých mužů ze zemí neislámských. Prostě z touhy si zaválčit.


Když se podíváme na skladbu pořadů v naší televizi, tak téměř každý den najdeme něco, co nás k válčení vrací. V řadě pořadů všech možných výrobců vidíme nádherně pochodující nacistické vojáky. Jejich úžasný, diváky strhující zábor Evropy. Bleskové napadení Sovětského svazu. Genialita nacistických velitelů přes diletantské zasahy vůdcovy je dodnes oceňována, nedávno i jistým současným německým politikem. I to současného mladého muže inspiruje. Současným mladým Němcům navozuje i hrdost nad skvělými úspěchy jejich předků.

Lidská paměť je krátká. Na hrůzy se raději zapomene. Popravy, znásilňování, mučení, pálení měst a vesnic, to není nic pro glorifikaci válčení. I tato stránka lidských dějin je ve sdělovacích mediích ukazována. Některé pořady se zabývají dějinami propagandy. Ukazují jak byli lidé ohlupováni, ale i tady může pamětník událostí nebo člověk historii se zabývající vidět, že ani zde není vše pravdivě popsáno a předvedeno. Tedy, že propaganda ve službách toho či onoho dále pokračuje. Nezbývá než se snažit prokousat k té opravdové pravdě.

Někteří naši politici volají jak je ostudné, že vynakládáme na zbrojení tak malé procento ze státního rozpočtu. Že se ocitáme až skoro na konci zemí NATO. Musím se zeptat kde vzniklo dogma, že je třeba každoročně vyhazovat nemalou část státních prostředků na nesmyslné účely. Neměly by se státy spíše dohodnout na opačném trendu a každoročně ono procento snižovat a snižovat? Možná by pak bylo i na slušné důchody!

I v tomto článku chci vzpomenout na Stanislava Lema, který popisuje společnost v Návratu z hvězd geneticky ovlivněnou tak, že lidé nejsou schopni jiným lidem ubližovat. I to je cesta, možná ta vzdálená, ale už teď mohou občané svými postoji přimět své vlády k rozumu. Konečně ve volbách by si měli takové vlády sami vybrat!


0
Vytisknout
8839

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017