Evropští politikové většinou odmítli odsoudit brutální násilí španělské policie proti civilistům v Katalánsku

1. 10. 2017

čas čtení 3 minuty
Channel Four News uvedly v neděli večer, že násilí ani referendum nic nevyřešily a Španělsko se octlo uprostřed vážné destabilizační a ústavní krize, což je pro Evropskou unii na pováženou.



Navzdory apelům od katalánských činitelů, aby evropští politikové odsoudili brutální policejní zásahy proti civilistům v Katalánsku, Evropská unie a většina jejích členských zemí odmítly reagovat oficiálně. Odsunuly brutalitu španělské policie stranou jako údajně interní španělskou záležitost.

Belgický premiér Charles Michel byl jedním z mála šéfů evropských států, který násilí odsoudil. "Násilí nemůže nikdy být odpovědí! Odsuzujeme veškeré formy násilí a potvrzujeme znovu náš apel na politický dialog," napsal Charles Michel.




Bývalý belgický premiér a čelný europoslanec Guy Verhofstadt se také vyjádřil, že i když "nechce zasahovat" do domácích španělských záležitostí, "absolutně odsuzuji to, co se dnes stalo v Katalánsku". Je "nejvyšší čas na deeskalaci":




V Británii kritizovali policejní brutalitu v Katalánsku Labouristická a Liberálnědemokratická strana a skotští nacionalisté.

Násilí také odsoudily lidskoprávní organizace. Human Rights Watch konstatovala, že "stát má povinnost chránit právo na pokojné shromažďování a svobodného vyjadřování názorů" jak pro ty, kteří jsou proti katalánské nezávislosti, tak pro ty, kdo ji podporují".

Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn zdůraznil, že policejní násilí proti občanů je "šokující" a požadoval, aby ho španělská vláda "okamžitě ukončila".

Šéf britských liberálních demokratů Vince Cable označil policejní reakci za "brutální a naprosto nepřiměřenou".

Nicola Sturgeonová, šéfka skotských nacionalistů, se také vyjádřila, že je znepokojena a "lidem by mělo být dovoleno, aby pokojně hlasovali". "Bez ohledu na názory na nezávislost bychom měli odsoudit tyto scény, jichž jsme svědky, a požadovat od Španělska, aby změnilo kurs, než bude někdo vážně zraněn," napsala na Twitteru.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, se vyjádřil, že Brusel musí respektovat rozhodnutí španělské vlády a španělského Ústavního soudu.

Evropská komise řekla několikrát, že by uznala hlasování ve prospěch katalánské nezávislosti, pokud by bylo referendum legální a bylo v souladu se španělskou ústavou.

Stínová labouristická ministryně zahraničí v Británii Emily Thornberry zdůraznila, že labouristé zastávají názor, že debaty o suverenitě "mají být řešeny v souladu s pravidly a se zákony", a že každé referendum "musí být demokratické a férové". Avšak "je nepřijatelné, aby španělské úřady reagovaly takto pehnaně, agresivními policejními akcemi a násilným uzavíráním volebních místností".

Na videozáznamech je vidět policie, která mlátí obušky lidi v davu, zatímco voliči pokojně zvedají ruce, policisté, jak tahají ženy z volebních místností za vlasy a španělská policie útočící na katalánské hasiče.

Podrobnosti v angličtině ZDE





0
Vytisknout
6967

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2017