Většina umlčovaná fakty

4. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Za tu dobu, co píši politické komentáře, jsem zažil už leccos, ale dění posledních dní mne prostě nepřestává udivovat. Tak třeba kardinál Duka vnesl v souvislosti se slavnostní bohoslužbou na svátého Václava do veřejné diskuse tajemný pojem „umlčovaná většina“.

Tato umlčovaná většina se má prý projevit v blížících se volbách. Nemohu si pomoci, nenapadá mne v té souvislosti nic jiného než politiky stále nevyslyšený většinový odpor české společnosti k tzv. církevním restitucím. Ale to pan kardinál jistě neměl na mysli.

V jakém smyslu by asi ta většina v naší demokratické společnosti mohla být umlčovaná? Že bychom tu měli poměry jako za Saddáma Husajna v Iráku, kdy menšina sunnitů umlčovala většinu šíitů? No, pokud podle prezidentova mluvčího je Evropská unie srovnatelná s nacistickou Třetí říší… kde jsou vlastně ty unijní koncentráky?


Jistě, na sociálních sítích jsme mohli vidět, že existuje unijní gestapo. Řádilo přece v Barceloně! Není podstatné, že to nebyla unijní policie. Neumlčujme většinu fakty. Nebo že by to nebyla většina? Že by si třeba i většina myslela, že ilegální a jednostranné rozbíjení integrity národních států v EU je cesta do pekel? Každý má právo si myslet, že je většina.

Nepříjemnou vlastností reality je to, že do ní můžete narazit. Ale dokud nenarazíte, tak se o ní nemusíte dozvědět. Naopak když narazíte, může být už pozdě. Dokud jsou některé věci považovány za nemožné, např. jednostranné rozbití státu na základě ilegálního referenda, je velká šance, že běžná politická agenda je nezahrne do své představivosti.

Jakmile se ovšem stane secese pomocí ilegálních referend legitimní politickou agendou, můžeme např. čekat, že Orbán bude muset převzít od Jobbiku agendu revize Trianonu a tlačit na referendum Maďarů na Slovensku nebo v Rumunsku o připojení k mateřské zemi. Evropa se začne rozpadat a staří démoni ožijí. Bohužel si nelze odhlasovat, ani tou největší většinou, aby Evropa měla jiné dějiny, než má.

A dějiny nejsou souhrn izolovaných okamžiků přítomnosti bez příčin a následků, mají svou iracionální dynamiku, která se může shodou okolností v tom či onom případě přehnat jako pouhý závan, ale jindy se změnit v nezvladatelnou lavinu s katastrofálními důsledky. A nejvíce záleží právě na tom, jaké představy o světě se masově rozšíří. Budou to představy o umlčované většině, o EU jako Třetí říši nebo o ilegální destrukci států jako projevu moderní demokracie?

 

0
Vytisknout
12656

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017