Řetěz růžencových modliteb kolem hranic Polska ochrání tuto zemi před islámským "nebezpečím"

10. 10. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Protest polských žen z minulého úterý vyvolal určité reakce. Někteří pravicoví komentátoři podezřívají, že demonstrace byla zoufalým pokusem ošklivých žen najít někoho, kdo by byl ochoten s nimi souložit. Populární katolický kněz Janusz Chyła tento názor nesdílí, protože předpokládá, že alespoň některé tyto ženy mají partnery. Proto Chyła zveřejnil apel na "manžely, otce, bratry, syny a kněze", aby bránili své ženy před "feministickou ideologií, která likviduje ženy, rodiny i život". Jako dobrý křesťan není Chyła plný nenávisti, ale plný lásky a slitování. Zdá se, že má upřímné obavy. "Emocionální reakce stoupenců #BlackTuesday dokazují, v jakém stavu je jejich svědomí" - napsal na Twitteru. "Jsou to osoby zraněné, které by měly být obejmuty s péčí a s modlitbou."


Šéfka štábu polské premiérky Beata Kempa nevidí žádného důvodu, proč by ženy měly chtít protestovat,  protože se v Polsku mají daleko lépe než v mnoha západoevropských zemích. Podezřívá, že tyto blbé ženské jsou prostě špatně informovány a zmanipulovány. Ale v tomtéž rozhovoru se vyjádřila, že mediální kampaň, kterou vláda vede proti soudcům a soudnictví a která se stala terčem naprostého posměchu veřejnosti, až na to, že je financována z peněz, které byly odkloněny ze státních podniků (psali jsme o tom ZDE), je obrovským způsobem úspěšná, takže vlastně můžeme ignorovat to, co říká, jako naprosté nesmysly.

To, co ale nemůžeme ignorovat, je skutečnost, že pouhý den po protestech provedla polská policie razie v celé řadě ženských organizací  a zkonfiskovala tam dokumenty, počítače a hard disky, čímž naprosto ochromila jejich činnost. Vláda tvrdí, že jde o vyšetřování údajných finančních podvodů, které páchali zaměstnanci ministerstva spravedlnosti za předchozí vlády. Nikdo, jak se zdá, té výmluvě nevěří, protože takové vyšetřování je možné provédět, aniž by byly zcela ochromeny nevládní organizace, které se vládě příliš nelíbí - konec konců, kopie těchže dokumentů lze lehce získat na samotném ministerstvu. Jak na to poukazují někteří aktivisté, policie také zkonfiskovala důvěrné dokumenty týkající se zranitelných osob. Je to ale jen součást větší hádanky? Udělejme krok zpět a podívejme se: Strana Právo a spravedlnost a polská církev nechěly ratifikovat mezinárodní úmluvu o domácím násilí. Pro mnoho aktivistů ze strany Právo a spravedlnost "není domácí násilí problém", a tak organizace, které pomáhají obětem domácího násilí, přišly o státní dotace.  Teď, když prokurátoři ovládaní stranou Právo a spravedlnost vyšetřují, jak předchozí vláda financovala tyto organizace, dá se očekávat nejen to, že tyto nevládní organizace přijdou o své současné granty, ale mohou být nuceny vrátit i peníze, které dostaly v letech 2012-2015. Diví se někdo, proč polské ženy musejí protestovat?

Avšak nemějte obavy, vláda strany Právo a spravedlnost si brzo úplně poradí s těmi zatracenými feministkami, premiérka Szydłová prostě vystoupí ve vládou PiS ovládané televizi TVP a řekne, že všechno je, jak má být. Totéž právě Szydłová udělala, když dostala otázku ohledně nového zákona, který dramaticky snižuje starobní důchody těch důchodců, kteří pracovali, třeba jen na jediný den, v institucích komunistického Polska. Je úplně jedno, jestli jste byli brutálním tajným agentem komunistické policie, který trávil své dny tím, že mlátil opoziční aktivisty, anebo dopravním policistou, který po celou svou kariéru řídil dopravu a zaznamenával dopravní nehody. Vůbec nezáleží na tom, zda vás vyhodili po lustracích v roce 1989 po dlouhé kariéře v komunistické instituci, anebo jste byl legendárním policistou, který riskoval život v boji proti zločinnosti v devadesátých letech, policistou, který byl před rokem 1989 vyslán na pouhý měsíc do Policejní akademie na kurs o lidských právech těsně před pádem komunismu. Vláda strany Právo a spravedlnost nyní zavedla totální pravidlo, podle něhož každý, kdo pracoval v institucích komunistického režimu třeba jen jeden den, přišel přes noc o většinu svého starobního důchodu. Tento nový zákon je považován za nespravedlivý  a neústavní, je to kolektivní trest a ochromuje důvěru ve stát mezi důležitými státními úředníky, jako jsou rozvědčíci, policisté a vojáci. Protože jestliže je možno škrtnout přes noc veškeré vaše pracovní úspěchy a dlouhá léta státní služby, protože jste po určitou dobu pracovali pro komunistický režim, dá se zřejmě očekávat, že nějaká budoucí polská vláda udělá totéž těm státním úředníkům, kteří pracují pro ministry Ziobra, Błaszczaka či Kamińského z vlády strany Právo a spravedlnost.

Ale co k tomu říká premiérka Beata Szydło? "Tento zákon nastoluje spravedlnost a ukazuje, že polský stát nedovolí, aby oběti trpěly a aby mučitelé měli prospěch". http://niezalezna.pl/204840-premier-szydlo-jestesmy-wiarygodni-polacy-nam-zaufali-i-nie-zawiedlismy-ich

Ale je to skutečně pravda? Podle tohoto nového zákona bude mít zločinec, který strávil polovinu svého života ve vězení, vyšší starobní důchod než policista, který ho zatkl, protože nový zákon neuznává skutečnost, že i za komunismu existovali zloději a vrazi a někdo je musel chytat a usvědčovat a někdo musel pokutovat řidiče, kteří nedodržovali předepsanou rychlost jízdy... Opravdu si vláda strany Právo a spravedlnost myslí, že hranice před rokem 1989 se nemusely střežit, zahraniční špioni se nemuseli chytat, požáry se nemusely hasit a důkazy o zločinnosti se nemusely shromažďovat? A hádejte, koho tento nový zákon nepostihne. Současného poslance strany Právo a spravedlnost a bývalého komunistického prokurátora, který vypracovával žaloby proti opozičním aktivistům, Stanisława Piotrowicze a jeho kolegy. Jste tím překvapeni? Já tedy ne.

Ale naštěstí existuje v polských médiích ještě i něco jiného než monotonní hlas Beaty Szydłové, který šíří lži i slova bez jakéhokoliv významu se stejnou intonací hlasu. Byly zveřejněny velmi důležité zprávy, které vypovídají hodně o kvalitě novinářské práce v médiích, převzatých stranou Právo a spravedlnost. Polská tisková kancelář PAP například informovala, že lidé by si měli dávat k svým elektronickým přístrojům kaštany, protože prý pohlcují nebezpečnou elektromagnetickou radiaci. Mimochodem prý také můžete vyléčit revmatismus tím, že si dáte trvale dva kaštany do kapsy.

Pokud se ale zase tolik nezajímáte o vědu, co takhle kultura? Například polská reprezentace v pořadu Show Dance vystoupila v ranní televizi a předvedla tam svůj tanec, který si připravila pro světové mistrovství v Číně. Tanečníci jsou přirozeně vlastenci, a tak je cílem jejich tance ukázat světu veškeré utrpení, které chrabrý polský národ zažíval během druhé světové války   a během Varšavského povstání. Ano, nacionalistická a náboženská propaganda se teď strká všude. Například, jedenáctiletí žáci, kteří dělají své domácí úkoly, budou nyní používat novou učebnici hudební výchovy.  Musejí v hudební výchově udat data začátku a konce druhé světové války a odpovědět na nejdůležitější otázku v historii hudby: o jakou kulturu se zajímal papež Jan Pavel II.? To všechno poté, co se naučili populární píseň z doby nacistické okupace... Podle mého názoru může takovýto přístup u dětí jen vyvolat nenávist k danému předmětu, což nejsou zrovna dobré vyhlídky. Víte, polské školy trpí špatnou kvalitou hudební výchovy už léta, a nyní je nejúpopulárnější polskou písní posledních let toto:

Děsím se, co nám nynější přístup k hudební výchově ve školách přinese za deset dvacet let..

Jedinou nadějí jsou učitelé hudby. Možná, že budou deklarovat, že na výuku takových blbostí dětem nemají svědomí a odmítnou to dělat? Klauzule o odkazu na vlastní svědomí začíná být v Polsku stále populárnější, například Asociace katolických lékárníků v Polsku (ano, nevěříte? Toto je skutečná organizace: http://www.sfkp.pl/) vyžaduje právo na základě svého svědomí odmítnout prodej kondomů.  Zatím jim toto právo ještě poskytnuto nebylo, ale tento problém se zřejmě brzo vyřeší sám, protože stále více Poláků se obává této katolické paranoie. Viděl jsem na Facebooku konverzaci, kde někteří lidé, kteří stále ještě žijí v Polsku, prosí mého kamaráda, který žije ve Skotsku, aby jim z Británie přivezl hromadu prezervativů, aby si mohli být jisti, že je nikdo neproděravěl. Někteří lidé říkají, že historky o tom, jak lékárníci a prodejci poškozují kondomy, aby zachránili životy nenarozených dětí, jsou jen mýty, ale vzhledem k tomu, co všechno se dnes děje v Polsku, nebyl bych si tím už vůbec tak jist...

Překvapivě se na klauzuli o právu nejednat kvůli svědomí odkazují i lovci. Lovec Sławomir Kłoda protestoval v médiích  proti plánu ministra životního prostředí Szyszka zabít většinu polských divočáků, což by byl povinný úkol pro Polskou asociaci lovců. Poukázal na to, že takové obrovské zabíjení by byl velmi nebezpečné pro životní prostředí, a tak by bylo proti etickému kódu lovců.

Ministr Szyszko je stále jako ministr životního prostředí neodvolatelný. Ani protizákonné kácení stromů v chráněném Bělověžském pralese, ani ignorování problému znečištění vzduchu, ani to, že neuvedl svou luxusní přestavbu stodoly ve svém daňovém přiznání  nijak neuškodilo, navzdory tomu, že se stodola nyní vyskytla (i když s drasticky sníženou hodnotou) v daňovém přiznání jeho manželky. Ani lovci, pro které dělá ministr všechno, se proti němu neobrátí. Bude to ale poslední kapkou pro Jarosława Kaczyńského, aby nařídil Beatě Szydłové, aby ho vyhodila z funce? Nemyslím si, protože Szyszko je mužem, jehož podporuje farář Tadeusz Rydzyk, katolický mediální oligarcha, a "duchovní vůdce Polska"  - tedy aspoň, pokud máme brát vážně tvrzení samotného Szyszka.

Samozřejmě, o takovýchto věcech se nedovíte ze státní polské televize. Stejně jako se tam nedovíte o hladovce mladých lékařů, kteří dostávají děsivě malé platy. Tím se ocitá současná vláda v nezáviděníhodném postavení, protože požadavky lékařů jsou shodou okolností úplně stejné, jako požadavky, vznesené před 11 lety tehdejším předsedou Komory lékařů a zubařů (Naczelna Izba Lekarska). Tentýž člověk je nyní ministrem zdravotnictví a odmítá zvýšit platy lékařů na úroveň, kterou on sám požadoval před více než deseti lety.  Stranou Právo a spravedlnost ovládaná televize TVP se tomuto tématu systematicky vyhýbá a když lékaři a jejich stoupenci zaplnili internetová fóra televizního serveru požadavky, aby televize ve vysílání informovala o hladovce lékařů, televize TVP všechny tyto komentáře vymazala.  Je tohleto ona cenzura médií, z níž pravicová média obviňovala někdejší veřejnoprávní televizi TVP, než ji strana Právo a spravedlnost učinila svým propagandistickým nástrojem?

Mezitím se do titulků hlavních zpráv dostala zase policie ve Vratislavi.  Tentokrát kvůli tomu, co udělala mladé Ukrajince. Ukrajinka chodila s jedním mladým Polákem, a když se rozešli, mladík ji udal, že mu ukradla mobil - který jí on sám předtím daroval. Policii vůbec nezajímalo svědectví obviněné dívky, ani se neobtěžovala zkontrolovat, co je v tom telefonu, včetně několika fotografií této mladé dvojice a mnoho měsíců rozhovorů a esemesek. Namísto toho jí sdělili, že mají ve Vratislavi Ukrajinců plné zuby, uvěznili ji přes noc a ponižovali ji - byla nucena se svléknout do naha, a to dvakrát, kvůli zámince, že by prý mohla použít drátů z podprsenky jako nebezpečného nástroje.

Avšak tento problém bude vyřešen brzo. Totiž problém migrace. Polsko totiž nyní údajně ochraňuje síla modlitby, poté, co se akce "Růženec na hranicích" stala obrovským úspěchem.  No, možná že to zas nebyl tak obrovský úspěch, jak tvrdí organizátoři této akce, protože počet účastníků - údajně milion - je silně přehnaný, avšak účast přesto všechny překvapila a počet účastníků ve výši několika stovek tisíc lidí, který citují některá katolická média, byl zřejmě víceméně realistický. Značnou roli zřejmě hrálo i to, že některé firmy se akci rozhodly podpořit: Například polské železnice nabídly speciální jízdenky na polské hranice a zpět za pouhý 1 zlotý. Akce byla také intenzivně inzerována prostřednictvím profesionálních klipů s populárními celebritami , což by nebylo možné, kdyby akci finančně nepodpořily státní podniky, spravované vládou, protože celkové náklady akce se odhadují asi na 2 miliony zlatých (cca 8 milionů Kč). Účast katolické církve, které se rozhodla akci řídit, aby nedošlo k rozkolu, akci asi také posílila. Důsledkem bylo, že došlo k změkčení poslání akce, takže účelem modlitby bylo oficiálně "poděkovat Bohu za veškerou jeho milost a prosit ho o mír na světě". Avšak skutečnost, že se akce konala v den výročí bitvy u Lepanta nenechává nikoho na pochybách, že skutečné poslání akce bylo islamofobní, a to lze dále potvrdit komentářem nacionalistického poslance v televizi TVP. Podle Adama Andruszkiewicze "křik a ječení na 'liberálních serverech' znamená, že růžencová akce je správná".  Takže tady není nic nového, všechno je v pořádku, i když to nedává smysl, jen když je možno levičáky kopnout do zadku.

1
Vytisknout
16825

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2017