V rakouských volbách zvítězili lidovci

15. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Podle předběžných odhadů zvítězila v rakouských všeobecných volbách rakouská Lidová strana  (ÖVP).

Podle odhadů z neděle večera získala zřejmě Lidová strana    31,7 procent. Jako druzí se umístili sociální demokraté s 27 procenty.

Ultrapravicová Strana svobody získala jen 25,9  procent, což je méně než v minulosti.

Znamená to, že se rakouským kancléřem stane jednatřicetiletý lidovec Sebastian Kurz, který zaujal ostře protiuprchlické postoje. Celá jeho předvolební kampaň byla založena na odmítání uprchlíků. Strana svobody vedla ostře protimuslimskou kampaň.

Kurz zřejmě vytvoří vládní koalici se Stranou svobody, kterou po druhé světové válce založil funkcionář NSDAP a člen SS.



Nicméně z výsledku vyplývá, že sociální demokraté neprohráli tak drasticky, jak očekávali. V posledních dnech před volbami  byla totiž jejich strana postižena špinavým skandálem, kdy se sociální demokraté pokoušeli zdiskreditovat Sebastiana Kurze vytvářením jeho falešných, antisemitských facebookových profilů. Obavy, že v důsledku tohoto skandálu se volební podpora sociální demokratů propadne, se nesplnily. 

Rakouská Strana zelených ztratila velkou část své podpory. Získala pouhých 4,7 procent hlasů oproti 12 procentům v roce 2013. Limit pro vstup do parlamentu je v Rakousku 4 procenta.

Pokud se předběžné výsledky potvrdí, v rakouském parlamentu zasedne šest politických stran.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
12384

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017