Mezitím v Absurdistánu 41:

Žáka vyhodili z vlaku, neměl razítko, polští lékaři drží hladovku a ministr obrany slyší hlasy

17. 10. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
Pokud jste si mysleli, že Polsko je zemí absurdit jen v důsledku nedávného politického vývoje, mýlíte se. Absurdity jsou zakořeněny daleko, daleko hlouběji, a nedávný příklad, který se dostal do palcových titulků novin, je toho dobrým příkladem.

Průvodčí vyhodil  dvanáctiletého žáka z vlaku   a žák musel pak jít několik kilometrů po trati. Proč? Protože jeho žákovská jízdenka nebyla pro tento školní rok orazítkována.

A nebyla orazítkována proto, že v důsledku nedávné školské reformy došlo k podstatným administrativním změnám a žákova škola se teď jmenuje jinak, než jak se jmenovala před prázdninami. A protože je to jen jedna ze stovek škol, jejichž jména byla změněna, trvá neuvěřitelně dlouho vyrobit nová razítka, protože v celém Polsku je jen jeden jediný podnik, který má svolení vyrábět oficiální razítka pro školy a jiné státní instituce. Takže, jak vidíte, současná polská vláda nese vinu za uspěchanou, špatně provedenou školskou reformu navzdory varováním, že systém na reformu není přípraven, protože tady klopýtáme o skryté problémy.

Zaprvé: Proč proboha je v celém Polsku jen jediná firma, od níž si školy mohou objednat své oficiální razítko? Ale pak to jde ještě dál: proč proboha musí prokazovat průvodčímu dvanáctiletý chlapec, který podle zákona musí chodit do školy, razítkem ze školy, že je žákem?

Ale proč tu hovoříme o tak deprimujících věcech? Podívejme se na něco pozitivního. Mám tentokrát dobrou zprávu: masová růžencová modlitba na polských hranicích (o tom více v předchozí kapitole) opravdu vyvolala zázrak! Poláci se nyní mohou přetrhnout ve snaze přivítat v Polsku muslimy! Stovky rodin se nemohou dočkat, než budou mít muslima, který u nich bude bydlet doslova pod jejich vlastní střechou! OK, tak dost, asi vás nepřesvědčím, že Poláci najednou začali houfně milovat uprchlíky, a máte pravdu - ten případ je trochu něco jiného.

Kuvajt vyslal své námořní důstojníky na studium na polské námořní akademii v městě Gdynia. Kuvajt si přejen nejen, aby se tito mladí důstojníci naučili vést námořní bitvy a navigovat. Chce také, aby poznali polský jazyk a kulturu. Proto se hledají rodiny, které by byly ochotny tyto kuvajtské důstojníky ubytovat. Dobře, určitě si myslíte, že se současnou protimuslimskou propagandou, drtivě pozitivní reakci by bylo nutno považovat za zázrak. Ale já o tom pochybuju. Tajemství spočívá ve skutečnosti, že rodiny, které přijmou muslimy z Kuvajtu, dostanou vyplaceno 2000 euro měsíčně.   Právě proto je reakce tak drtivě pozitivní, že námořní akademie musela zaměstnat jednu osobu jen na to, aby brala v této věci telefony od veřejnosti.

A jestliže některé tyto rodiny jsou rodiny učitelské, bylo by to považováno za "morální a etické chování" přijmout muslimy do vaší domácnosti jen kvůli penězům? Anebo by se to mělo považovat za zradu? Tohle je ve skutečnosti velmi důležitá otázka, protože podle nově navrhovaného zákona   je toto jedna z mnoha věcí, totiž morálka, podle níž  budou nyní polští učitelé posuzováni. Jak jsem psal před dvěma měsíci ve své "Pohlednici z Polska",   vyvolává to mezi učiteli strach, protože se obávají, že tento nástroj bude používán k jejich trestání a že budou jím diskriminováni ti učitelé, kteří nesdílejí názory nynější polské vlády. Stačilo by, kdyby se účastnili protivládní demonstrace, sdíleli něco na své facebookové stránce, anebo kdo ví, třeba i to, že nechodí každou neděli do kostela, by mohlo být zneužito proti nim? Nedivil bych se. Slyšel jsem o případech, kdy dostali žadatelé o adopci dětí záporný posudek, vzhledem k tomu, že "jak dokazuje to, že v domě nemají nikde na zdi kříž, nemají morální základ k tomu, aby dokázali děti řádně vychovávat". A to se stalo před deseti lety, takže se obávám, jak obrovský je vliv katolické církve na státní instituce dnes...

Zatím je zjevné, že je lehké ministerstvo školství urazit. Přerušilo veškerou spolupráci   s Asociací polských učitelů (Związek Nauczycielstwa Polskiego) v rámci soutěže o nejlepšího učitele roku, poté, co většina dosavadních laureátů této ceny napsala na ministerstvo otevřený dopis, v němž kritizovala jejich nápady na školskou reformu. Teď zorganizuje ministerstvo svou vlastní gala akci, o den předtím, než se bude konat soutěž o nejlepšího učitele, a bude udělovat titul "učitele-dobrovolníka roku" - ať už to znamená cokoliv.

Avšak toto není jediný případ, kdy se strana Právo a spravedlnost snaží měnit skutečnost. Podívejme se na protesty mladých lékařů. Poté, co jejich požadavky na reformu lékařského vzdělávacího systému, na omezení byrokracie a na zvýšení financování zdravotnictví byly ignorovány dlouhá léta, lékaři uspořádali hladovku v zoufalém úsilí přilákat pozornost politiků. Stranou Právo a spravedlnost ovládaná státní televize TVP tu hladovku naprosto ignorovala a prala se s uživateli internetu, kteří na fórech televizního portálu vyžadovali, aby TVP o hladovce lékařů informovala (viz předchozí kapitolu této série) Nakonec se ale televize rozhodla změnit svůj postoj a začali o stávce lékařů "informovat". No tedy, ale došli opravdu daleko.

Pamatujete na tu propagandistickou akci, jejímž cílem bylo zaměřit Poláky proti soudcům?   Ve srovnání s tímto ta akce nebyla vůbec nic. Tentokrát se strana Právo a spravedlnost snaží dělat všechno, aby přesvědčila Poláky, že mladí lékaři (kteří mají plat 2300 zlotých - cca 14 000 Kč - měsíčně a za čtyřiadvacetihodinovou službu si vydělají dalších 200 zlotých - 1299 Kč) jsou vlastně bohatí a stávka je motivována pouze jejich nenažraností. Takže nejprve se televize ptala lidí na ulici, jestli jsou polští lékaři chudí:

 



 
Otázka byla samozřejmě od samého počátku zaujatá, protože nikdo nepopírá, že odborní lékaři si mohou vydělat opravdu dobré peníze, když jsou ochotni pracovat ve dvou nebo třech zaměstnáních. Ale na to, aby se člověk stal odborným lékařem, musí projít rezidenturou a dostávat oněch pouhých 2300 zlotých měsíčně. To trvá šest let, takže když konečně ukončí práci v této etapě, je jim 35 let.

Tuto "informaci" bušila TVP do televizních diváků, je to vidět na vývoji tzv. "tickeru", písemných zpráv probíhajících dole na obrazovce při hlavním zpravodajském pořadu Wiadomości:



Překlad:

Rezidenční lékaři: Zvýšení platu na 3500 zlotých nestačí.
Rezidenční lékaři: Plat ve výši 9000 zlotých nestačí.
Nezkušení lékaři požadují miliardy!

Ale tím to neskončilo. Tam, kde byla slova, musely následovat i obrázky. Pravicoví aktivisté (včetně "novináře",  jehož čtenáři Britských listů znají z tohoto článku)  prohledávali facebookové profily mladých lékařů ve snaze získat "inkriminující" záběry. Jednou z hlavních obětí této pomlouvačné kampaně  se stala Dr Katarzyna Pikulska, kterou vylíčila pravicová média jako člověka, vedoucího luxusní život a cestujícího do takových exotických míst, jako je Kurdistán, Tanzánie, Rumunsko nebo Las Vegas. A tady se ukázalo, že extremní stupidita propagandistů PiS začala být kontraproduktivní. Dobře, Pikulska byla v Las Vegas, a nechala se vyfotografovat vedle automobilu Ford Mustang, který si na několik hodin pronajala. Pozvali ji tam přátelé, kteří tam emigrovali z Polska. Avšak její cesty do exotických destinací nebyly luxusní dovolené - lékařka je aktivní dobrovolnicí v organizaci Polska pomoc, to je vládou sponzorovaný humanitární program podobný programům Lékaři bez hranic. Fotografie, které rozčílily polskou pravici, bylo jejích pár chvilek volna, kdy se rozhodla vystoupat na nedalekou horu anebo projet se na člunu po jezeře...

Takže tato pomluva byla okamžitě uvedena na pravou míru. Ale tím to neskončilo, neboť internet nezapomíná. Ukázalo se totiž, že ještě před rokem šířila TVP jinou agendu. Tehdy dělala TVP všechno, aby přesvědčila své diváky, že Polsko nesmí přijmout žádné uprchlíky. Natočili reportáž o programu Polska pomoc, jejímž účelem bylo argumentovat, že je daleko lepší pomáhat uprchlíkům tam, kde jsou, a dr. Pikulska v té reportáži vystoupila jako hrdinka. Tato archivní reportáž se tedy začala virálně šířit a brzo se stala jedním z nejpopulárnějších videí na serveru televize TVP. Dalo by se říci, že poté, co se takto zesměšnili, že už nemůžou věci víc zhoršit.

ALE JIM SE TO PODAŘILO. TVP se proměnila v "Ministerstvo pravdy" z Orwellova románu 1984 a změnila linky k archivním materiálům. Takže když jste se chtěli podívat na reportáž o humanitární katastrofě v Kurdistánu, dostali jste se namísto toho na stránku, která vás přesvědčovala, že "pro rezidenční lékaře není plat 3500 zlotých dostačující", přestože link odkazoval stále ještě na původní klip:

http://krytykapolityczna.pl/file/2017/10/tvp-screen2.jpg

Obdobně, archivní pořad o tom, proč není v Polsku dostatečné množství lékařů, který záležitost zlkoumal a dospěl k závěru, že lékaři z Polska emigrují, protože se tam neuživí, byl nahrazen materiálem s názvem "nezkušení lékaři se dožadují miliard".

Samozřejmě, TVP se vymlouvá, že šlo o "technické problémy".  Jistě, věříme jí, protože je to nejspolehlivější zdroj informací, že. Proč by kdokoliv předpokládal, že to udělali schválně, nikdo přece nemůže být tak pitomý...

Avšak jedna věc je skutečně znepokojující. Zdá se, že vláda dělá všechno, co je v jejích silách, aby ti mladí lékaři, kteří se dosud nerozhodli z Polska odejít, měli tak silný pocit, že jsou zneužíváni a ponižováni, že se rozhodnou emigrovat do nějaké jiné evropské země. Mezitím Antoni Macierewicz, ministr obrany, zase začal slyšet hlasy.   Oznámil, že na jednom záznamu z havarujícího letadla ve Smolensku  je slyšet "okamžik exploze". Jako kdyby mladí, špatně placení a přepracovaní psychiatři neměli už tak příliš mnoho práce...

2
Vytisknout
11845

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2017