Britské vládě se zřejmě ani nepodaří nechat včas v parlamentě schválit zákon o brexitu

19. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Britská vláda bude nyní už napodruhé nucena odložit schvalování zákona o odchodu Británie z EU, protože byla zavalena stovkami záporných dodatků od poslanců.

Dolní sněmovna očekávala debatu k další etapě schvalování tohoto složitého zákona příští týden, avšak předsedkyně Dolní sněmovny Andrea Leadsom nyní oznámí, že se o tomto zákoně příští týden ve sněmovně debatovat nebude.


To znamená, že se zákon bude zřejmě projednávat po týdenních parlamentních prázdninách až v druhé polovině listopadu. Vzhledem k tomu, že 22. listopad je vyhrazen pro schvalování státního rozpočtu, vládě se možná vůbec nepodaří před Vánocemi najít osm dní potřebných pro debatu o tomto zákoně.

Stínový labouristický ministr pro brexit Keith Starmer poukázal na to, že je to další důkaz, že strategie brexitu britské vlády je ochromena. Labouristická strana navrhla více než 20 dodatků k tomuto zákonu a říká, že bude hlasovat proti tomuto zákonu v jeho nynější formě.

Řadoví poslanci ze všech politických stran, kteří podporují setrvání Británie v EU, vytvořili parlamentní skupinu, která předložila desítky dalších dodatků. Více než deset z nich podporuje dostatečné množství konzervativních poslanců na to, aby to ohrozilo parlamentní většinu Theresy Mayové.

Nesmírně nervózní jsou britští podnikatelé
v důsledku absolutní nejistoty ohledně toho, jaké budou podnikatelské podmínky v Británii ve vztahu k EU a k světu. Například letecké společnosti se chystají sdělit svým dodavatelům, že brzo budou z právního hlediska neoprávněné prodávat letenky pro lety po březnu 2019, protože nebudou mít schválení regulačních orgánů k tomu, aby provozovaly leteckou dopravu.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
7214

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017