Experti léta varovali před konfliktem mezi vládou v Bagdádu a Kurdy

18. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

Dva klíčoví američtí spojenci ve válce proti IS, irácká armáda a kurdská pešmerga, teď obrátili zbraně proti sobě navzájem - přesně rok poté, co oznámily začátek společné ofenzívy proti Mosulu, napsali Mike Giglio a Borzou Daragahi


Náhlé propuknutí bojů, při nichž irácké jednotky a spojenecká milice obsadily sporné město Kirkúk, ukazují, že i když USA trvá na tom, že hlavní prioritou má být válka s IS, jejich hlavní partneři se rozhodli jít dál.

"IS je odváděním pozornosti," sdělil kurdský představitel telefonicky ze severního Iráku, kde se kurdské vedení snaží čelit krizi. "Odváděl pozornost Západu po tři roky. Odváděl pozornost od skutečných problémů v zemi."

Úspěch mosulské ofenzívy závisel na irácko-kurdské spolupráci. Zprostředkování této spolupráce mezi dvěma historickými protivníky bylo velkým úspěchem amerických představielů, kteří dali dohromady plán bitvy. V prvních dnech ofenzívy přišel vzácný okamžik jednoty a dobré vůle. Když jeden z konvojů iráckých sil zvláštního určení projížděl severně od Bagdádu přes kontrolní stanoviště pešmergů, iráčtí vojáci srdečně vítali strážce jednoduchou kurdštinou.

Ale bitva v Kirkúku ukazuje chybu skrytou v základech americké strategie, která ve snaze zatlačit IS nedokázala řešit hluboce zakotvené politické spory. A ty dlouho hrozily přivést oba americké spojence na válečnou stezku. Bez soudržného politického plánu americká vojenská podpora obou stran mohla napomoci propuknutí konfliktu.

"Vybrali jsme si strategii, která měla velmi vysoké riziko vyvolání přesně tohoto výsledku," říká Jennifer Cafarella, vysoce postavená analytička v Institutu pro studium válek (ISW).

"USA se v roce 2014 svévolně rozhodly soustředit se v Iráku výhradně na boj proti IS a podřídit mu jakékoliv politické úvahy," tvrdí Cafarella. "Ignorovali jsme fakt, že naše strategie proti IS umožňovala, pokud přímo nepodporovala, velké budování schopností íránských proxies v Iráku, které jsou nyní používány v Kirkúku. A přijali jsme pragmatická a taktická řešení ohledně toho kde použít kurdské síly proti IS, která vytvořila podmínky pro válku po porážce IS, která nyní probíhá, tím že jsme přivedli kurdské síly na sporná území."

Podle Michaela Knightse z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku místo aby se USA věnovaly složité politice obklopující válku s IS, daly přednost tomu soustředit se na vojenské tažení.

Navzdory americkému úsilí udržet pozornost na IS, jiné síly v regionu ukázaly, že jsou také připraveny jednat - konsolidovat své pozice v přípravě na konec hlavních fází Američany podporované pozemní války. V posledních dnech syrské síly loajální k Bašáru Asadovi porušily podmínky dohod o deeskalaci, když zaútočily na štáby povstalců ve východním Damašku a v Homsu. Mezitím turecké jednotky vjely do severosyrské provincie Idlíb - z velké části aby zabránily syrským Kurdům ve snaze rozšířit území, které obsadili v boji s IS a nyní se je snaží kontrolovat.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8067

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017