Mezitím v Absurdistánu, pokračování 40 a půl:

Nepokrytá sprostota v ultrapravicové televizi

6. 10. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 3 minuty



V úterý, v den prvního výročí původního protestu, se konal nový "protest černých deštníků". Polské ženy znovu vyšly do ulic, nejen protestovat proti už tak přísným protipotratovým zákonům, ale ve všeobecnosti bojovat za práva žen, za respekt a rovné zacházení (více o tom ZDE) Nic nedokáže prokázat víc, že mají před sebou opravdu dlouhou cestu, než tento úryvek z pravicové internetové televize:




Uvádím doslovný překlad, slovo od slova:

MODERÁTOR: Tento černý protest opět vylezl, všechny ty feminacistky a ostatní...
HOST: Ale řekněte mi, je to psychologicky podivné...
MODERÁTOR: Ne...
HOST: Protože jsou to pěkné kočky, chodí na diskotéku...
MODERÁTOR: (mluví přes něho) Ne všechny z nich, vůbec ne všechny! Jo?
HOST: ...a tak ošklivé, které nikdo nechce mrdat
MODERÁTOR: se směje
HOST: a tak ty chodí na demonstrace. Stojím tady a dívám se, jo? Stojím tady a říkám si, kterou z nich bych chtěl mrdat... Tuhle? Ach, Panebože... Ne, tu ne, Pánbůh chraň! A tak jsem tam stál a věřte mi, celou dobu jsem myslel: kdo tohleto může mrdat? A dospěl jsem k závěru, že nikdo. A proto ony chodí na demonstrace.
MODERÁTOR: (snaží se nesmát se) Takže říkáte, že chodí na demonstrace, protože nemají sex?
HOST: Ano! Nikdo nechce, abych tak řekl, se nad nimi slitovat, nikdo jim nechce stáhnout kalhotky, tak ona jde na demonstraci... Ale, když se na to díváme z tohoto úhlu pohledu: Ty, diváku, občane Varšavy, jdi tam a pomysli si: Sklepowicz nemá pravdu. Já ho nebudu potvrzovat. Jen si tam zajdi a dívej se: tuhle, nebo tamtu? A nakonec  odejdeš a budeš si jen myslet: Panebože: To moje manželka je lepší!
MODERÁTOR: Ale to je sexismus! Proti tomu ony přece právě bojují. Aby nikdo...
HOST (ho přeruší:) "Je nemrdal? Jo!
MODERÁTOR: aby se nikdo nemohl přiblížit a nemohl soudit, že bych chtěl dělat něco s touhle nebo s tamtou.
HOST: Tak by si to měly napsat: AŤ NÁS NĚKDO MRDÁ! MY JSME PŘIPRAVENÉ! EXISTUJE ROVNOST! MY CHCEME, ABY NÁS TAKY MRDALI!!

Moderátorem tohoto pořadu je Marcin Rola, bývalý politik z pravicové strany Kukiz '15. Podle internetového portálu wp.pl, vlastníkem internetové televize wRealu24.pl je Zona Zedro sp. z.o. o., jejímž ředitelem je Michał Jeżewski, šéfredaktor Frondy, ultrakatolického nakladatelství.

Hostem ve studiu není nikdo neznámý: Je jím Roman Sklepowicz, právník a právní expert pro státní televizi TVP.INFO (i když v poslední době není tak často na scéně, vzhledem k tomu, že vyšlo najevo, že byl funkcionářem komunistického režimu).

Když byla tato nová internetová televizní stanice před pár lety založena,  Marcin Rola řekl: "wRealu24 bude v oblasti médií nová kvalita. Doufám, že si tam všichni najdou něco podle své chuti."

Komupak je asi po chuti tento druh komentáře?

* * *

Jestli se mi tedy chystáte napsat email, že ve svém seriálu o Polsku přeháním, že to tam přece nemůže být tak zlé, no... Myslím, že teď už ani nemusíte psát. 

2
Vytisknout
15859

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2017