Mezitím v Absurdistánu 40:

Fotbaloví chuligáni jako jediná záchrana Polska před levicovou paranoiou

5. 10. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Ty zatracené evropské insituce znovu pronásledují Polsko. Představte si, ony nesouhlasily s tím, aby ministr Szyszko dal evropské peníze svým kamarádům  z pravicových novin, aby mohli vytvořit internetový portál, který by podporoval jeho akce v Běloveském pralese! Konstatují, že je podivné, že bylo 6 milionů zlotých poskytnuto organizaci, která nemá žádné dosavadní zkušenosti s ochranou životního prostředí, ani zájem o ni, a ten grant suspendovaly.

Přirozeně evropské instituce nejsou vždycky jenom špatné. Například nedávno Evropská komise pokutovala Litvu za to, že sabotuje dopravu Polskem vlastněné ropy do rafinérie v Mažeikiai.   Litevské železnice rozmontovaly krátkou železniční trať, spojující ji s lotyšskou železniční sítí a vedoucí pak do přístavů Riga a Ventspils poté, co vlastníci rafinérie, polská firma Orlen, zvolila svou konkurenci, aby organizovala dopravu do rafinérie. Likvidace té krátké železnice donutila vlaky, obsluhující Orlen Lietuva, aby začaly používat daleko delší cesty přes litevskou železniční síť. Litva s pokutou nesouhlasí a "použije všech dosažitelných prostředků k ochraně litevských zájmů". Zajímalo by mne, jaký k tomu zaujme polská vláda postoj: označí rozhodnutí tribunálu za "překvapující nedorozumění" a bude jej ignorovat, tak jako v případě rozhodnutí zakazující kácení stromů v Bělověžském pralese, anebo tentokrát bude očekávat, že bude toto rozhodnutí respektováno? No, i jestliže použije v tomto případě polská vláda dvojího metru, nebude jediná. Jak nás informovala polská státní televize TVI, "Brusel dovoluje Španělsku, aby lidi bil, a nám brání bojovat proti kůrovci".

I když, pokud jde o bití katalánských voličů, pravice v Polsku k tomu zastává nejednoznačný postoj: "Pokud by Katalánsko bylo pravicové, pak by dávala nezávislost smysl, jestliže ale ne, pak by je Španělé měli utopit v krvi," napsl jeden uživatel jednoho pravicového Twitterového účtu pro trolly:


Tento tweet se pak v polské twittersféře velmi rozšířil. Jen Jacek Saryusz-Wolski, kterého nedávno vyhodili ze strany Občanská platforma za to, že dovolil straně Právo a spravedlnost, aby podala jeho kandidaturu na předsedu Evropské komise proti Donaldu Tuskovi, vyjádřil své potěšení, když se dověděl, že Katalánci zpívají píseň, která se stala v roce 1980 symbolem boje Poláků proti komunismu: Mury od Jacka Kaczmarského:

Vždycky to naplní pravičákovo srdce pýchou, když se doslechne, že něco polského je důležité někde jinde... On ovšem nevěděl, že tyto "Mury" jsou jen polskou verzí katalénské písně L'Estaca od Lluise Llacha:

Katalánci si pravděpodobně vůbec ani nejsou vědomi, že tu píseň někdo v Polsku přeložit do polštiny. Nevzhlížejí k Polsku jako k příkladu svobody, což si myslí Wolski, pro ně je to jen jedna z jejich katalánských písní. Vite, pravičáci, navzdory tomu, co si myslíte, Polsko není pupkem světa.

Na druhé straně, Poláci vždycky trpěli. Zaměstnanec Národního institutu paměti tvrdil, že to bylo během nacistické okupace pro nás dokonce horší než pro židy. Jasně, nacisté sice na židy uvalili těžké daně a nutili je nosit pásky na rukou a žluté Davidovy hvězdy a donutili je žít v ghettech, ale židé měli alespoň právo na vlastní samosprávu -  tvrdí. Existovaly židovské samosprávné rady, žádné samosprávné rady Poláků neexistovaly, takže pro koho to bylo horší? Ve svém neúprosném hledání pravdy zašel tak daleko, že je naděje, že podpoří nepříliš úspěšný vědecký projekt: crowdfundingovou akci, jejíž cílem je sebrat půl druhého milionu zlotých na speciální dron, který by s konečnou platností dokáza, že Země je placka. Zatím to bohužel nejde příliš dobře...

Avšak co se dá čekat, když strana Právo a spravedlnost, navzdory svým prohlášením, že skoncovala v Polsku s protekcí a s korupcí, dává místa těm správným lidem? Není překvapení, že největší pokrytec, Stanisław Piotrowicz, čelný právní odborník strany Právo a spravedlnost a bývalý komunistický prokurátor, zajistil, že jeho dcera dostane příjemné zaměstnání. Navzdory tomu, že nemá ani příslušnou kvalifikaci ani zkušenosti, byla za použití právní mezery, která umožňuje vyhnout se oficiálnímu veřejnému konkursu, jmenována prokurátorkou v Krosnu. Stanisławu Piotrowiczovi to vůbec nevadí - jde o protekci pouze tehdy, když se to týká opozice.

Ale vlastně, kdo vůbec potřebuje nějaké státní úředníky? Prokurátory, soudce, exekutory... Pokud má být dosaženo politického cíle, nikomu to nevadí. Byla ustavena zvláštní komise, která má ověřit reprivatizační podvod na varšavském trhu nemovitostí - je to ve skutečnosti útok na primátorku Varšavy Hannu Gronkiewicz-Waltzovou před nadcházejícími komunálními volbami. Primátorka nereagovala na předvolání od komise a právem poukázala na to, že právní status tohoto předvolání je sporný, a tak se šéf komise a náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki rozhodl ji pokutovat a zkonfiskoval peníze z jejího soukromého bankovního účtu, čímž dokázal, že nemá tušení o právu a zákonnosti, protože předvolání nebylo pro ni jako pro soukromou osobu, ale jako primátorku Varšavy. Škoda, že politikové ze strany Právo a spravedlnost jsou takoví pokrytci, protože kdyby jimi nebyli, dalo by se doufat, že ony obrovské pokuty, uvalené na Polsko Evropskou unií za ilegální kácení stromů budou muset být uhrazeny osobně ministrem životního prostředí Szyszkem a nikoliv polskými daňovými poplatníky...

Když už znovu hovoříme zase o panu ministry Szyszkovi, asi bude mít teď zase hodně práce, protože jeho kolegové se opět dostali do potíží. Nedaleko Bartoszyc zastřelil lovec psa, doprovázejícího houbařku.  V okamžiku výstřelu byl pes jen ve vzdálenosti pět metrů od své majitelky. Lovec odmítl hovořit s novináři, ale podle policie prý přiznal, že psa zastřelil, ale jen v sebeobraně, protože pes štěkal a běžel prý jeho směrem. Pokud to byl důvod toho psa zabít, pak můj přítel, který pracoval jako pošťák, by pravděpodobně musel být odpovědný za menší psí holocaust, takže není divu, že stále více lidí v Polsku nechce mít nic společného s lovci a považuje je za šílence a devianty. "Myslivcům nepodávej ruku" - to je jen jedna z noha organizací protestujících proti zákonům umožňujícím lov v Polsku, která má na Facebooku více než 27 000 stoupenců.

Avšak vyhýbat se kontaktům s lovci začíná být stále obtížnější, zejména v důsledku nových zákonů, které loni protlačila parlamentem strana Právo a spravedlnost. Lovci dostali taková práva, která vedla k rozhořčení mnoha lidí - například smějí lovit na soukromých pozemcích, aniž by museli žádat jejich majitele o svolení. A jak dokazuje výše zmíněný případ, neváhají ulovit ani vašeho psa - ta houbařka v tom výše zmíněném případě byla na houbách v soukromém lese, který vlastní její rodina!

Proti těmto zákonům se neprotestuje jen na Facebooku. Populární spisovatel Andrzej Stasiuk a jeho manželka právě žalují místní státní správu za to, že určila okrsek pro lov, jehož součástí je jejich soukromý pozemek.  Jejich žalobu podporují organizace na ochranu práv zvířat i ekologické organizace, ale je to také důležitá otázka ve světle práva na soukromé vlastnictví: podle současných předpisů, vynucených stranou Právo a spravedlnost, nejenže smějí lovci vstoupit na soukromé pozemky jiných lidí, kdykoliv chtějí, ale mají také právo jen ekologicky znečistit olověnými náboji. A právo majitele pozemku je omezeno, protože může být ze svého pozemku lovci během jejich lovu odstraněn, a pokud odmítne odejít, je pokutován. Stasiuk a jeho manželka se museli obrátit na soud, protože zákon nedovoluje majitelům pozemků odmítnout zahrnutí jejich pozemku do lovecké oblasti (s výjimkou náboženských důvodů - o těch změnách jsme psali v jednom z prvních příspěvků tohoto seriálu.)

Tak to je u soudu. Ale některé věci jsou nyní v Polsku dosažitelné pouze prostřednictvím masových pouličních protestů. Jak píšu tato slova, ulice v polských městech jsou plné žen s černými deštníky  - to je další kapitola boje za práva žen, tyto demonstrace jsou motivovány výročím prvního protestu vyvolaného pokusy zpřísnit zákony proti potratům. Ten protest dosáhl částečného úspěchu - změny zákona o potratech byly odloženy, ale pak byly některé změny zavedeny stejně. Například na nouzovou antikoncepční pilulku Ella je nyní zapotřebí lékařského předpisu. To znamená, že je ta pilulka nedosažitelná, protože nejenže lidé musejí čekat dlouhé týdny, než je přijme lékař, ale také proto, že lékaři často odmítají předepisovat antikoncepční pilulky a odvolávají se při tom na své svědomí. Ministr zdravotnictví Konstanty Radziwiłł, sám lékař, se vyjádřil, že on by nepředepsal takovou pilulku ani své dceři, kdyby byla znásilněna. Namísto toho by "zahltil své vnouče láskou". Já tomu opravdu nerozumím - jestliže i dítě, počaté v důsledku znásilnění, je darem od Boha, pak je darem od Boha i impotence? A přesto se viagra normálně prodává bez receptu.

Bohužel jsou pouliční protesty to jediné, jak se dá v Polsku čehokoliv dosáhnout. S katolickými fanatiky ve vládě nemá smyslu se na ně obracet s tak pošetilými představami, jako jsou práva žen. No ale, člověk vždycky může najít tu pravou notu, jako ten polský skaut, který byl zatčen v Černé Hoře, poté, co tam způsobil lesní požár a škody za mnoho milionů euro. Ten člověk tvrdí, že je to spiknutí, zaměřené proti němu,  protože ho záchranné služby požádaly, aby založil oheň, aby mohli zjistit, kde se nachází, poté, co se ztratil v horách, a nyní mu chtějí připsat všechny lesní požáry v zemi. Nemůže to vydržet, že je "izolován od své země, jazyka, rodiny, přátel a církve". Napsal prezidentu Dudovi: "Vím, že máte na starosti celé Polsko a máte každý den mnoho práce. Jsem vám za to nesmírně vděčen. Modlím se za vás i za celou rodinu Poláků. Ale navzdory tomu doufám, že si najdete chvilku, abyste se zabýval mým případem, abych se mohl vrátit zpět ke své rodině."

Samozřejmě, že by bylo absurdní očekávat, že by polské aktivistky za práva žen měly psát něco takového dnešnímu polskému prezidentu. Možná by to bylo jiné, kdyby byl zvolen zástupce levice... Avšak nesměla by to být Magdalena Ogórek, prezidentská kandidátka Sociálnědemokratické levice, protože ta nedávno odhalila, že prezident Duda je jejím prezidentem a ona hlasovala pro něho.  No, tvrdila,  že její zoufale špatné volební výsledky jsou důsledkem skutečnosti, že Poláci nejsou dosud připraveni pro prezidentku. Zjevně není na prezidentku připravena ani ona, protože pro sebe nehlasovala.

Ale nemějte starost, pokud je pro vás Polsko pořád ještě "příliš levicové", existuje ještě jedno místo, kde se můžete schovat. Během nedávného zápasu mezi dvěma významnými polskými fotbalovými kluby, fanoušci domácího týmu rozbalili obrovský transparent, na němž bylo napsáno "Lechův stadion a fotbaloví chuligáni - poslední bašta svobody v Poznani, která je mučena levicovou paranoiou!"


No, jestli jsou nyní v Polsku normou fotbaloví chuligáni, je ta země ztracena.

2
Vytisknout
10259

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017