Mezitím v Absurdistánu 4

30. 9. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

V Polsku se děje stále více a více absurdních věcí, takže, aby se mi vešly do tohoto krátkého článku, nebudu plýtvat místo úvodem a jdu rovnou k věci.

Začněme na lehkou notu. Twitteru v Polsku právě vévodí diskuse mezi šéfredaktorem vlivného bulvárního deníku Super Express a nejpopulárnější polskou pravicovou bloggerkou. Zoufale se snaží vyřešit aritmetický domácí úkol své dcery. Soudě podle míry obtížnosti toho úkolu, dceři musí být asi devět:

Také na Twitteru:

Maciej Świrski, předseda Polské ligy proti difamaci a mluvčí ministerstva kultury, informoval, že Rada historické diplomacie, jejíž je členem, zahájila svou činnost. Zrovna tento týden jsme zaznamenali jeho historické diplomatické schopnosti v akci, když zaútočil na modelářský časopis, který umožnil svým čtenářům postavit si model letadla Messerschmitt Bf 109 G. Prý je to nacistická propaganda.

Ale v Polsku existuje život i mimo Twitter. A v poslední době je v Polsku opravdu docela živo. Zatímco Výbor na obranu demokracie jak se zdá ztrácí svou dynamiku, tzv. Černý protest, zorganizovaný levicovou stranou Razem (Společně) vedl k obrovskému nárůstu internetového aktivismu, ale i k tomu, že se tisíce lidí v černých šatech vydaly protestovat do ulic. Tomasz Rzymkowski, ultrapravicový poslanec ze strany Kukiz '15, v tom okamžitě objevil podobnost s fašistickým pochodem na Řím v roce 1922, který instaloval Mussoliniho u moci. Je hezké vědět, že ten pan poslanec umí tak chytře poukázat na podobnou barvu košilí, avšak jinak se tak trochu spletl. Černý protest v Polsku je masový protest proti dalšímu pokusu strany Právo a spravedlnost dále zpřísnit už tak přísný protipotratový zákon. I když strana PiS přislíbila, že nikdy neodmítne zákonný návrh občanů, aniž by o něm nejprve debatovala v parlamentě, odmítla zákonný návrh občanů, aniž by o něm nejprve debatovala v parlamentě. Zjevně tam byly nějaké malým písmem tištěné dodatky ve smyslu "když se nám to nelíbí, tak to dělat nebudeme".

A samozřejmě se žádná debata v parlamentě o protipotratovém zákoně nekonala. Občanský návrh změn tohoto zákona ho chtěl mírně liberalizovat, protože protipotratový zákon v Polsku už teď je jedním z nejpřísnějších v Evropě. Namísto toho se strana Právo a spravedlnost rozhodla prosadit návrh připravený katolickými právníky, kteří, údajně na základě učení papeže Jana Pavla II., navrhli barbarský protipotratový zákon, srovnatelný pouze se zákony několika málo jihoamerických zemí. Polsko by se tak dostalo do daleko většího extremismu, než je extremismus radikálních islamistů, jichž se polská vláda tolik bojí.

Když už mluvíme o muslimech, za všechno mohou samozřejmě oni, a taky levičáci. Tentokrát prý mohou muslimové za útoky na Poláky v Británii. Podle Mariusze Błaszczaka, Britové jsou frustrováni přílivem muslimských migrantů. ale protože jsou příliš politicky korektní na to, aby útočili na ně, útočí namísto toho na Východoevropany.

Musím říci, že opravdu nerozumím, jaký problém má polská vláda s muslimy. Tvrdí, že je nepřijatelné, aby muslimové dávali přednost Božímu slovu před zákony země, v níž žijí, přitom však polský prezident Andrzej Duda dal státní vyznamenání člověku, který neustále opakuje, že Poláci musejí v první řadě poslouchat Pánaboha a že loajalita vůči Polsku je až na druhém místě. Je zjevné, že náboženský fanatismus je v pořádku, pokud je to náboženství NAŠE.

Tohle platí zejména v případě školních učebnic. Nevládní organizace jménem "Svoboda od náboženství" protestovala, když vyšlo najevo, že navá učebnice pro desetileté polské děti líčí polskou kulturu jako čistě kulturu katolickou, čímž jsou děti, vychovávané v jiných náboženstvích, ostrakizovány. Ministerstvo školství na to reagovalo "expertním" názorem, v němž napsalo, že "Polsko podepsalo konkordát" a od pokřtění Miezska I. Polsko sílilo, protože římskokatolická církev zemi přinášela veškeré požehnání katolické civilizace. Protestantům bylo oznámeno, že "evropskou kulturu nelze škrtnout" a bylo jim sděleno, ať prostě drží hubu. Anebo, říkají to "diplomatičtěji", "sklonit hlavu a přistoupit k věci s pokorou".

Avšak být nábožensky založený, to se hodí. Jan Szyszko, ministr pro ochranu životního prostředí, má potíže, jak rozeznat rozdím mezi "ochranou" a "zničením", poté, co dovolil dřevařskému průmyslu kácet stromy v posledním pravěkém pralese v Evropě - v Běloveském pralese. Jeho kamarádi z dřevařského průmyslu, kteří se proslavili jako organizace na ochranu životního prostředí, pocítili obrovské ulehčení - až úplně na posledníi chvíli totiž "zachránili" Běloveský prales před židovským spiknutím (organizací Greenpeace a dalšími ekologickými institucemi). Kdyby nebylo vlády strany Právo a spravedlnost, jediným způsobem, jak zachránit Běloveský prales, by bylo, aby tuto oblast anektoval Putin tak, jak to udělal s Krymem. Ano, to přesně řekli na kameru:

Avšak pan ministr Szyszko má i další přátele. Je to náruživý lovec, proto pořád prosazuje změny v loveckém zákoně navzdory tomu, že už jednou musel ustoupit. Podle nového návrhu zákona, který vypracovala lovecká lobby, budou mít právo střílet i chráněné druhy zvěře. Seznam zvířat, které bude možno lovit, nebude vypracován podle potřeb ochrany životního prostředí a ohrožených biologických druhů, ale v souladu s nutností "ochránit lovecké tradice". Ministr bude mít osobní právo vyčlenit ze seznamu ohrožených zvířat jakýkoliv biologický druh. Pokud ho někdo bude chtít zpět na seznam zařadit, nebude to možné bez kompletní parlamentní procedury a bez podpisu polského prezidenta.

Na místní úrovni budou vydávat povolení k lovu okresní veterináři. To znamená, že budete-li chtít zastřelit rysa nebo vlka, stačí naznačit, že hrozí infekční choroba a už to bude možné. Budete klidně moci střílet i v přírodní rezervaci či v jiných chráněných oblastech. Tento návrh zákona je tak absurdní, že i mnozí lovci proti němu protestují. Proto, ve snaze zajistit, aby nic nestálo v Szyszkově cestě k zničení životního prostředí, bude se vyžadovat, aby střelbu uskutečnila na příkaz místních veterinářů pod hrozbou pokuty Polská lovecká asociace.

Ve snaze zajistit, aby nikdo nestál lovcům v cestě (konec konců, někteří svědci by mohli odhalit různé nesrovnalosti), nový zákon dává lovcům právo odstranit během lovu z lesa všechny ostatní lidi. Tak si představte, že byste se chtěli v létě vydat na procházku do lesa, a najednou narazíte na skupinu mužů s licousy a s puškami. Budou mít právo na vás zavolat policii či myslivce, kteří vás budou tvrdě pokutovat, že jste narušili lov. Populární přírodopisný spisovatel z Běloveského pralesa Adam Wajrak svědčí o tom, že se už o něco takového pokusili, když obvinili místního pozorovatele ptacta, že "narušil lov" a vymáhají na něm odškodné za "finanční ztrátu", protože prý uškrtil zvíře, které měl zastřelit německý turista, takže lovci přišli o honorář od Němce.

Avšak jak se dovíte, že právě probíhá lov? Bude to samozřejmě zaznamenáno do knih místní lovecké asociace, takže pokud si to před procházkou do lesa u ní neověříte, je to vaše chyba. Připomíná mi to úvodní scénu z knížky Douglase Adamse "Stopařův průvodce galaxií", kdy lidé zjistí příliš pozdě, že Zeměkoule má být zničena, protože netušili, že o tom byla vydána zpráva někde na nástěnce na Proximě Centauri. Jediním rozdílem je, že Adamsova kniha byla parodickým románem scifi, kdežto tohle je skutečnost. V Polsku se to opravdu děje.

Avšak možná si pamatujete, že než jsem začal tady zuřit ohledně toho nového loveckého zákona, poznamenal jsem cosi o tom, jak je výhodné být věřící. Co to má s tím společného:? No, nový lovecký zákon umožní lovcům odstranit vás i z vašeho vlastního pozemku, pokud na něm budou chtít střílet nějaká zvířata. Jediným způsobem, jak jim v tom zabránit, je jít k soudu a dokázat, že lov je proti vašemu náboženskému přesvědčení.

Lidi jsou rozčíleni. Ale já jsem si jist, že určitě už pracuje nějaký vládní expert na analýze, která jim sdělí, že musejí ochraňovat lovecké tradice a prostě "sklonit hlavu a přistoupit k této věci s pokorou".

0
Vytisknout
10453

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2016