Výzva!

5. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Mým bublinám: prosím, přestaňte od zítřka zveřejňovat svoje názory na to, kdo je NEVOLITELNÝ. Přestaňte ostatní ohromovat svou intelektuální potencí, jak jste právě na nějaké kandidátce objevili někoho, kdo se vám jeví jako ruský agent, rudý konzumní kapitalista či prostě jen hlupák. (Už jste slyšeli o věci zvané "kroužkování"?) Přestaňte nás zásobovat svými objevy, že jste někde v předlouhých volebních programech objevili pár slov, na která můžete vítězoslavně ukázat: podívejte se, nevolitelní!

Proč od zítřka? Abyste se ještě dnes mohli vyřádit, zaexhibovat si a ukázat všem okolo, kolik dalších nevolitelných stran jste objevili a proč. Ale v pátek to budou už dva týdny do voleb: tak se přepněte do jiného módu a začněte psát, koho budete volit a PROČ. (Povolené jsou i varianty: toho nebo toho).

 

Volby jsou událost tvořivá, ne destrukční: umožňují vám, abyste se aktivně podíleli na naší budoucnosti tím, že někomu dáte mandát. "Toho ne a toho taky ne" není tvoření, ale boření.
Volby znamenají osobní zodpovědnost: tím, koho volíte (ale nikoli tím, "koho nevolíte") přebíráte svůj díl zodpovědnosti za budoucnost. Chápu, že se vám do toho moc nechce a proto namísto deklarování této zodopovědnosti chytristicky zbavujete ukazováním na to, koho ne.

Milí bublináři: vaše názory čte a dál šíří mnoho lidí. Není na ně vidět, moc nereagují, jen čtou a utvářejí si podle toho svoje světonázory. Co jim chcete svým "tihle taky ne" sdělit - kromě ukázání, jak strašně jste chytří? Buď, že namísto do volební místnosti je dobré zamířit do lesa na houby, nebo že je to asi vhodné hodit tomu, kdo má program ve stylu "hlavně nikoho neurazit, hlavně nic kontroverzního, hlavně se tam dostat". I takových se najde dost; ostatně jsem už dříve napsal, že největším nebezpečím nejsou nepřizpůsobiví, ale naopak ti dokonale přizpůsobiví.

Negativismus je jako mor. Jestliže v minulých volbách stavěly na negování a zášti dvě relevantní strany a dosáhly 20%, letos je takových nejméně pět a hrozí, že dostanou přes půlku. Vy i já jsme z toho nešťastní, ale co děláte? Přidáte k tomu další kupičku posměchu a nesouhlasu a pak si ještě zoufale stýskáte, že lidé jsou negativističtí. Ale od koho to chytli? Od vás.

Říkalo se, že Internet a sociální sítě vlastně odstraní potřebu lídrů, protože lidé si to všechno vyříkají a vydiskutují napřímo. Nejkrutější omyl, opak je pravdou! Výrazných názorových lídrů je právě kvůli Internetu a sociálním sítím potřeba víc než kdykoli dříve. Takových, kteří se nebojí jít ven s názorem, za který dostanou vynadáno. Přiznejte si, že přesně tohle je důvod, proč se uchylujete ke kritice jiných - protože za to vás okolí pochválí: Dobře jsi jim to nandal, Honzo! Zatímco při pochvale - Jak je MUŽEŠ chválit, když mají přece na liberecké kandidátce na č. 48 toho adoranta uólstrítu? Nebojte si to přiznat, já to mám stejné. Taky raději čtu pochvalu než kritiku.

Takže to zkusme od zítřka jinak, co říkáte?


Původně zveřejněno na facebookové stránce Jiřího Hlavenky

0
Vytisknout
11720

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2017