Není referendum jako referendum

3. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Namísto katalánského referenda napíšu něco o tom skotském.
Debaty o možném referendu začaly v roce 2010, kdy se narazilo na to, že dle platných pravidel nenáleží skotskému parlamentu právo referendum vyhlásit, že by to musela udělat britská vláda. Jenomže ta by to neudělala, protože pro britskou vládu je zjevně nepatřičné vyhlašovat nějaká skotská referenda. Obě strany se tedy domlouvaly, jak to vyřešit a nakonec podepsaly tzv. Edinburskou dohodu, kterou britská vláda převedla na regionální skotskou dočasně právo vyhlásit zemské referendum. Referendum bylo vyhlášeno rok a půl dopředu. Důvod tak dlouhého období mezi vyhlášením a konáním není samozřejmě organizační, ale věcný - aby skotští občanů měli dostatek času si vše promyslet, aby měli dostatek času si zjistit všechny informace, důsledky a průvodní jevy jejich rozhodnutí. Aby se nerozhodovalo pod momentálním emotivním napětím ve stylu "tak nám zabili Ferdinanda".

Referendum provázela kampaň. Vlastně dvě kampaně. Obě byly financované skotskou vládou, přičemž jedna kampaň přesvědčovala o "Ano" a druhá o "Ne", a na každou byla vyhrazena stejná částka. Kromě toho byly povoleny i propagace jednotlivých politických stran, opět se stropem pro útratu. 


Kampaň probíhá především osobním přesvědčováním a diskusí - je zakázána (již dřívějšími zákony) plošná reklama v televizi a rádiu. Nikoli tedy les billboardů, ale diskuse. Téma doprovázelo velké množství debat na všech úrovních, jak mezi politiky, tak mezi specialisty na jednotlivé obory, které byly "jablkem sváru" (oddělené rozpočty; jaderné zbraně a přístavy; členství v NATO; měna; členství v EU; zahraniční politika; nafta ze Severního moře; zdravotnictví ad.), též na univerzitách. 

Celá rozsáhlá problematika se probírala a diskutovala rok a půl. Referenda se pak zúčastnilo 84.6% oprávněných voličů. To je nezvykle vysoké číslo, které je ale právě důsledkem intenzivní debaty a dobré informovanosti. Výsledek je známý: 55:45 pro setrvání. 

To mám na mysli, když říkám, že "není referendum jako referendum".

Text byl zveřejněn na facebookovém profilu autora.

0
Vytisknout
13135

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2017