V katalánském referendu hlasovalo více než 2 miliony lidí

2. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Více než dva miliony lidí hlasovaly v zakázaném katalánském referendu o nezávislosti. Z nich 90 procent volilo nezávislost, uvádí katalánská vláda. 

Pozdě v neděli večer uvedl Jordi Turull, mluvčí kataláské vlády, že bylo sečteno 2,26 milionu hlasů, což představuje asi 40 procentní volební účast. V Katalánsku je 5,4 milionu oprávněných voličů.


Katalánský prezident Carles Puigdemont uvedl, že občané Katalánska "získali právo na svůj nezávislý stát". "Moje vláde odešle v nadcházejících dnech výsledky dnešního hlasování katalánskému parlamentu, kde leží suverenita našeho lidu," řekl v televizním projevu vysílaném z Barcelony. 

Španělský premiér Mariano Rajoy předtím řekl v televizi, že zvítězila zákonnost a že se "žádné referendum o nezávislosti nekonalo". Doporučil katalánským politikům, aby "nedělali kroky, které nevedou nikam", charakterizoval hlasování jako "útok na zákonnost" a tvrdil, že většina Katalánců nezávislost nepodpořila.

"Udělali jsme, co jsme museli udělat," řekl. "My jsme vláda Španělska. Jsem premiér a mám svou odpovědnost."

Brzo poté odsoudil socialistický předák Pedro Sánchez násilí, k němuž během dne docházelo, a požadoval zahájení rozhovorů mezi oběma stranami. Řekl, že "otevření politického vyjednávacího kanálu" je "naléhavější než kdy předtím".

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9319

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2017