Obnovu Portorika brzdí vnější faktory

4. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump navšívil Portoriko téměř dva týdny poté, co ostrov zpustošil hurikán Maria. Zhruba 3,5 milionu Portoričanů stále zápasí s akutním nedostatkem elektrické energie a tenčícími se zásobami potravin, paliva a pitné vody. Starostka hlavního města San Juanu prosí federální vládu, aby zpustošenému ostrovu více pomáhala, a varuje: „Umíráme tu a vy nás zabíjíte svou neschopností a byrokracií.“ Nezisková organizace Center for Investigative Journalism uvedla, že počet obětí hurikánu je mnohem vyšší, než se původně předpokládalo. Skutečný počet obětí není dosud znám.      

Americký investigativní reportér Juan González míní, že tragickou situaci Portorika obestírá několik mýtů, které je třeba uvést na pravou míru. Americký prezident tvrdí, že obyčejní obyvatelé Portorika i političtí lídři jen čekají, že za ně federální vláda všechno udělá. Avšak realita je naprosto odlišná, jak tvrdí González. Houževnatost Portoričanů a schopnost tamních komunit, z nichž jsou mnohé odříznuty od komunikací, je úžasná. Kupříkladu obyvatelé města Cayey vytvořili webové stránky, kde zveřejňují videa různých lidí, kteří žijí v různých čtvrtích, aby spolu mohli komunikovat. Podařilo se jim zorganizovat úklidové čety, které odklízejí spadlé stromy a další předměty, které blokují silnice.

„Takže lidé zde i v jiných městech si navzájem pomáhají, zatímco čekají na pomoc lokální a federální vlády,“ konstatuje González. Prezident Trump udělal podle novináře velkou chybu, když nebyl schopen včas poslat na ostrov armádu, přestože se hurikán už k Portoriku blížil.

Je tedy absurdní, aby prezident Trump obviňoval obyvatele Portorika z toho, že pouze čekají s nataženou dlaní, pokračuje González. Portoričané naopak dělají vše, co je v jejich silách, ale nemohou dělat nemožné. Portoriko se podle Gonzáleze nachází v područí finanční kontrolní komise. Guvernér Portorika nemůže učinit významná rozhodnutí bez souhlasu této komise. „A vláda je v bankrotu. Je prostě bez peněz. Problém spočívá v tom, že správa finančních záležitostí Portorika je řízena zvenčí finanční kontrolní komisí,“ konstatuje González.    

Podrobnosti v angličtině ZDE          

 

                                

USA
0
Vytisknout
8517

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2017