Trump zaútočil na primátorku Portorika: "Oni chtějí, abychom pro ně udělali všechno!"

30. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Primátorka San Juan Carmen Yulín Cruz, na kterou zaútočil z pohodlí domova Trump, se s megafonem brodí vodou kontaminovanou splašky a hledá ztracené lidi



Donald Trump zaútočil na Twitteru na primátorku hlavního města Portorika, zatímco kontroverze ohledně reakce jeho vlády na humanitární krizi po zničení ostrova hurikánem sílí.

Trump zaútočil na primátorku Carmen Yulín Cruz: "Takové špatné vedení od primátorky města San Juan a dalších v Portoriku, kteří nejsou schopni přimět své zaměstnance, aby pomáhali."

Trump reaguje pozdě na devastaci Portorika, což je americké území. Zabýval se namísto toho hraním golfu během prodlouženého víkendu v New Jersey, volbami v Alabamě, reformou amerických daní a hádal se s americkými sportovci, kteří si klekají během hraní státní hymny na protest proti útlaku Afroameričanů. Mezitím se provalily i skandály v souvislosti s tím, že členové Trumpovy vlády za drahé peníze z kapes daňových poplatníků létají nesmyslně drahými letadly, což mj. vedlo k rezignaci ministra zdravotnictví Toma Priceho.

Mnozí varují, že zničení Portorika se může stát pro Trumpa takovým problémem, jakým se stala v roce 2005 nečinnost George W. Bushe po zničení New Orleansu hurikánem Katrina.  Situace v Portoriku zůstává velmi vážná. Je tam nedostatek potravin, vody a paliva, v mnoha částech ostrova nefunguje dodávka elektrického proudu a vyřazen je i signál mobilních telefonů.

Podrobnosti v angličtině ZDE


USA
0
Vytisknout
7641

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2017