Většina umlčovaná fakty

4. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Za tu dobu, co píši politické komentáře, jsem zažil už leccos, ale dění posledních dní mne prostě nepřestává udivovat. Tak třeba kardinál Duka vnesl v souvislosti se slavnostní bohoslužbou na svátého Václava do veřejné diskuse tajemný pojem „umlčovaná většina“.

Tato umlčovaná většina se má prý projevit v blížících se volbách. Nemohu si pomoci, nenapadá mne v té souvislosti nic jiného než politiky stále nevyslyšený většinový odpor české společnosti k tzv. církevním restitucím. Ale to pan kardinál jistě neměl na mysli.

V jakém smyslu by asi ta většina v naší demokratické společnosti mohla být umlčovaná? Že bychom tu měli poměry jako za Saddáma Husajna v Iráku, kdy menšina sunnitů umlčovala většinu šíitů? No, pokud podle prezidentova mluvčího je Evropská unie srovnatelná s nacistickou Třetí říší… kde jsou vlastně ty unijní koncentráky?

Rozhovor Britských listů 129:

Prezident Novotný neuměl hovořit spatra

29. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



S Františkem Řezáčem, bývalým pracovníkem plzeňské Škodovky, hovoří Jan Čulík o dnes už skoro úplně zapomenuté éře postupné liberalizace raných šedesátých let. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Muž předal Therese Mayové na kongresu formulář o ukončení jejího pracovního úvazku v premiérské funkci

5. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Během projevu Theresy Mayové na právě končícím výročním sjezdu Konzervativní strany přišel muž k pódiu a předal ji dokument P45 - formulář o ukončení pracovního úvazku:


Mužem, který předal Therese Mayové uprostřed jejího projevu propouštěcí dokument z práce, byl komik Simon Brodkin, který proslul tím, že v roce 2015 spustil na tehdejšího šéfa fotbalové organizace FIFA Seppa Blattera vlnu falešných bankovek. "Abych to udělal, mi řekl Boris," sdělil novinářům a vůči přítomnému Borisi Johnsonovi dělal spiklenecká gesta a poplácával ho po kolenou. Ministr zahraničí Boris Johnson údajně usiluje o místo britského premiéra. Brodkin byl podle mluvčího britské premiérky posléze obviněn z porušení veřejného pořádku. 

V roce 2016 Brodkin rozdával na Trumpově golfovém hřišti ve skotském Turnberry za Trumpovy přítomnosti golfové míčky, na nichž byl hákový kříž. Ve chvíli, kdy měl Trump přistoupit k pultu a přednést projev, Brodkin ceremonii přerušil a začal rozdávat davu své golfové míčky. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nedlouho poté, co Mayová dostala svou propouštěcí listinu, začala vážně chraptět a nebyla schopna pokračovat se svým projevem, navzdory několika douškům vody, dokud jí z publika nedal ministr financí pastilku proti kašli.

Jiným problémem na konzervativní konferenci bylo, že z hesla konzervativců "Země, která funguje pro všechny" upadlo během projevu Mayové písmeno "F", takže heslo znělo "Země, která funguje. Nebo všichni." Pak ještě upadlo i na konci slova EVERYONE písmeno E.

The F has just fallen off so it now reads OR EVERYONE. pic.twitter.com/PPfcW2LvVm

Přítomní konzervativní delegáti v sále uspořádali Mayové, která horkotěžko dokončila svůj projev, na její podporu ovace ve stoje. Někteří komentátoři se domnívají, že jí fiasko jejího projevu pomůže, protože se víceméně a nezvykle ukázala jako zranitelná lidská bytost, nikoliv jako automat - běžně jí veřejnost přezdívá podle komentátora Johna Crace "Maybot".

Rozbroje v Konzervativní straně a soustředěné úsilí lháře a klauna Borise Johnsona svrhnout Mayovou komentuje časopis Private Eye: 

Boris Johnson: "Doufám, že jednoho dne budu schopen vést Konzervativní stranu."
Mayová: "Já taky." 


29742

Masakr v Las Vegas jako zkázonosný pohled do očí Medúzy?

4. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Masakr v Las Vegas poněkud otřásl trumpovskou chimérou o smrtelném nebezpečí islámského fundamentalismu, neboť nebezpečí, jež ohrožuje obyčejné Američany, zpravidla nenalezneme kdesi v blízkovýchodní poušti, ale především v samotných Spojených státech. Jenže mnozí Američané jako obvykle svalují vinu za krveprolití v Las Vegas na všechno možné a střeží se pohledu do svého vlastního zrcadla, jako kdyby na ně číhaly oči bájné Medúzy.  

   

Španělský král zaútočil v televizním projevu na Katalánce, nepřímo pohrozil vojenským pučem

4. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

 Mensaje de Su Majestad el Rey pic.twitter.com/KiDzK0yiNq

Co se právě odehrálo: 1. Obrovská generální stávka v Katalánsku. 2. Nedošlo k vyhlášení nezávislosti. 3. Španělský král nepřímo pohrozil vojenským pučem:
Nejprve Rajoy, nyní tento nevolený debil, který vládne Španělsku jako král. Španělská dědičná elita je rozhodnuta zničit demokracii:
Pro ty, kdo doufali, že španělský král se pokusí situaci uklidnit - zklamání:

Washington Post varuje, že španělský premiér Rajoy zvolil tu nejhorší alternativu, jak reagovat na katalánskou krizi, a Španělsko ohrožuje svou existenci tím, že odmítlo řešit katalánský konflikt, aniž by začalo používat násilí. Je to naprosto kontraproduktivní:

Katalánský premiér požaduje mezinárodní vyjednávání.



Španělský král Filip ostře kritizoval v televizním projevu katalánského prezidenta Carlese Puigdemonta, že se snaží "rozbít jednotu Španělska"

Král Filip varoval, že úsilí o nezávislost Katalánska by mohlo ohrozit sociální a ekonomickou stabilitu Španělska.

V ostrém televizním projevu, vysílaném v úterý večer, španělský král zdůraznil, že chování katalánské vlády "zlikvidovalo harmonii a koexistenci v rámci samotné katalánské společnosti a vedlo k jejímu rozdělení".

Král Filip se nezmínil o  brutalitě španělské policie proti katalánským voličům, kteří bili občany a stříleli na ně gumovými projektily. Namísto toho ostře kritizoval katalánského prezidenta Carlese Puidgemonta. Upozornil Španěly, že Španělsko už mnoho desetiletí žije v demokracii a dovoluje komukoliv, aby hájil své myšlenky, pokud jsou v souladu se zákonem.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Pět věcí, které byste měli vědět o masových střelbách ve Spojených státech

4. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

Jako kriminolog jsem se zabýval nedávno zveřejněnými výzkumy, abych se pokusil vyvrátit některé běžně se vyskytující omyly, které se vkrádají do diskuse o masových střelbách ve Spojených státech, píše Frederick Lemieux na webu The Conversation. Zveřejňuji několik poznatků, které by vám mohly pomoci vyvarovat se omylů, jež tak často slýcháváte.

Evropská unie nemá nástroje k vyřešení katalánské krize. Je to ale problém

4. 10. 2017

čas čtení 3 minuty



Nejlepším řešením nynější katalánské krize by bylo, kdyby se do problému vložila Evropská unie. Jenže apely, aby Brusel začal být prostředníkem mezi Madridem a Barcelonou zůstaly nevyslyšeny. Katalánští aktivisté obviňují Evropskou unii v této věci ze samolibé nečinnosti a stěžují si na "represi", která jim připomíná éru generála Franca, píše Natalie Nougayrède.

Britští konzervativci se smějí, když Boris Johnson mluví o mrtvolách v Libyi

4. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Z diskuse na výročním sjezdu britské Konzervativní strany:

Ministr zahraničí Boris Johnson: "Existuje skupina britských podnikatelů, nevím, jestli jste se s nimi setkali, jsou to fantastičtí chlapíci, kteří, oni doslova mají brilantní nápad proměnit [libyjské město] Sirte - za pomoci městské správy v Sirte -  v Dubaj - ovšem nejprve je nutno odstranit mrtvoly." (Smích přítomných)


Obnovu Portorika brzdí vnější faktory

4. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump navšívil Portoriko téměř dva týdny poté, co ostrov zpustošil hurikán Maria. Zhruba 3,5 milionu Portoričanů stále zápasí s akutním nedostatkem elektrické energie a tenčícími se zásobami potravin, paliva a pitné vody. Starostka hlavního města San Juanu prosí federální vládu, aby zpustošenému ostrovu více pomáhala, a varuje: „Umíráme tu a vy nás zabíjíte svou neschopností a byrokracií.“ Nezisková organizace Center for Investigative Journalism uvedla, že počet obětí hurikánu je mnohem vyšší, než se původně předpokládalo. Skutečný počet obětí není dosud znám.      

Pravice zneužila tragédii v Las Vegas, aby mohla lživě obvinit levici

4. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Několik pravicových médií rozšířilo fámu, podle níž masakr v Las Vegas spáchal „levicový ranař“. Třebaže je pachatel masové vraždy dobře znám, protrumpovský web Gateway Pundit oznámil, že za vražděním stojí muž jménem Geary Danley. „Geary Danley, údajný vrah 20 návštěvníků koncertu v Las Vegas, byl podle všeho „levicový ranař“. Mezi Danlyeovými oblíbenými politickými stránkami na Facebooku nalezneme například „Thank You Obama“ a další protitrumpovské stránky,“ píše jakýsi Joe Hoft na webu Gateway Pundit.

USA hlasovaly proti rezoluci OSN odsuzující trest smrti za homosexuální styk

4. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Spojené státy jsou jednou ze 13 zemí, které hlasovaly proti rezoluci OSN odsuzující trest smrti za homosexuální styk. I když byla rezoluce schválena, Spojené státy se připojily k takovým zemím, jako jsou Čína, Irák a Saúdská Arábie. Rezoluce odsoudila „uvalení trestu smrti jako postih za takové aktivity, jak jsou odpadlictví od víry, rouhání a konsenzuální sex mezi osobami stejného pohlaví“. Rezoluce rovněž odsoudila výkon trestu smrti na lidech, kteří trpí duševními poruchami, na osobách mladších 18 let či na těhotných ženách. Spojené státy rovněž podpořily dva Ruskem navržené neúspěšné dodatky, podle kterých trest smrti nezbytně není porušováním lidských práv. Bílý dům se zdržel hlasování o dodatku navrženém Saúdskou Arábií, který prosazuje, aby měla každá země právo vytvářet si vlastní zákony. V současnosti je trest smrti za homosexuální styk vykonáván v Íránu, Saúdské Arábii, Súdánu, Jemenu, Nigérii a Somálsku.

Více informací ZDE

Bodláky Václava Duška

Včera potkal Stát

4. 10. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Nekompetentní služebníci státu připomínají leckdy padlý ochotnický spolek; šeptá se, že nad námi drží s veškerou silou laskavou ruku sám Bůh. Začínají věřit i nevěřící, státní otroci se rozpínají, lační po penězích, pošilhávají za hranice, kde mají pracující lidičky větší výplaty i penzičky. My stíháme s odřenýma ušima nespadnout mezi společnosti ekonomicky omezené, s právy zoufalými, ale přední trpaslíci vykřikují, koho doženeme, předeženeme, vymažeme – jo, Státe, líná huba, holé neštěstí. Ozdoba topky zářným příkladem těch, jejichž konečné slovo jest kořalka a s pravdou se nemazlí. Zvolení perní nádeníci mohou řídit svět, přitom města a obce nakašírovaná k pominutí bývají Potěmkinovy vísky. Spokojenost bobtná, jak komu. Vstane ráno politikář, pohlédne do zrcadla a kolem hlavy mu bliká svatozář – kdeže, to je odraz od kroužku v nose, aby ho mohli bezpečně vodit pastvinou určenou zvoleným kusům.

29740

Šamanské odpuzování skutečnosti v demokratických společnostech 21. století

Demokracie chcípá na tupost

3. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Je úplně jedno, jestli si někdo myslí, že je snaha o samostatnost Katalánska uměle vyvolaná a ahistorická, jak dokladuje na názoru svého kolegy Jan Čulík. Je dokonce úplně jedno, jestli Katalánci před 40 lety rozhodli, že referendum o samostatnosti je nezákonné, jak argumentuje ve prospěch centrální španělské vlády Karel Dolejší. Tohle akademické teoretizování je v příkrém rozporu se samotnou skutečností, a to že "umělá" a "nezákonná" iniciativa má v Katalánsku většinovou podporu. Je-li to tak, a ať už je vina více na straně vlády autonomní nebo centrální, nezbývá politické reprezentaci hledat řešení, neboť jde o skutečnost, jde o reálný problém. Tím, že ho nějakým pojmenováním zbavíme legitimity, se ho skutečně nezbavíme. To je šamanský přístup, který důvěrně připomíná postup české - pražské - mocenské elity vůči lidem, kteří nesdílejí jeho liberálně pravicový světonázor: přemluv, převol, eliminuj. Dnes tahle "eliminovaná" část nabrala většinu a ze svého pohledu po zásluze mění demokracii k obrazu svému, v systém inverzní vůči diktátu nabubřelých elit.

Pochybný SANEP "odhaduje" Okamurův "volební potenciál" na 14 procent

3. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta


Sanep je prostituční agentura, letos najatá SPD, píše Bob Kartous.

Pokud se o neco opírat, pak modely Median a CVVM.

Btw. SPD má určitě 13% potenciál, ale mají spoustu chronických nevoličů. To zvyšuje nepravděpodobnost. Nicméně podle zahraničních analýz nevoliči půjdou volit, stejně jako v Německu, kde AfD těch 13 % dostala - na základě xenofobie bývalého východního Německa.

Katalánskou krizi živí zlovolné mýty na obou stranách

3. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Moderní stát nezávisí na monopolu násilí, ale na monopolu legitimity.

Španělsko je otevřenou zemí, která úspěšně integrovala miliony imigrantů, aniž by ve Španělsku vznikla xenofobní strana.


Španělsko, a zejména Katalánsko, roste ekonomicky rychleji než většina evropských zemí. Vztahy mezi Katalánci a Španěly jsou příkladné, píše  Victor Lapuente Giné.

Problémem jsou mýty. U kořene nynějšího konfliktu jsou dva zlovolné mýty. Prvním, který sdílí katalánští separatisté a globální levicová inteligence, je, že španělská vláda je historicky vysoce autoritářská a centralistická. Druhým zlovolným mýtem, který sdílí španělští unionisté a pravicoví komentátoři po celém světě, je, že jestřábi dokáží zvládnout takovéto krize daleko lépe než holubice.

Bill O´Reilly z Fox News: Masakr v Las Vegas je cenou za svobodu

3. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

Je fakt zvláštní, že tolika zemím se podaří být svobodné bez hromadných masakrů způsobených střelbou...



Otazníky nad kurdským referendem

3. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Referendum, v němž se před několika dny iráčtí Kurdové jednoznačně vyslovili pro nezávislost, podle očekávání vyvolalo vlnu nesouhlasu jak u tradičních kurdských nepřátel, tak u jejich spojenců. Přestože Turecko a Irák provedly poblíž hranic s iráckým Kurdistánem vojenské manévry a Bagdád do oblasti zablokoval mezinárodní lety, optimisté věří, že další válečný střet ve výbušném regionu není na pořadu dne. Ale i tak je patrné, že se politická mapa v Sýrii a Iráku začíná pomalu, ale jistě měnit a nevyhnutelná porážka Daeše pouze obnaží hluboce zakořeněné problémy mezi Kurdy, Araby a dalšími zainteresovanými aktéry.  

Tomuhle se vůbec nedá zabránit, říká země, kde se to pravidelně děje

3. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



San Bernardino, Kalifornie - V hodinách následujících po násilném masakru v jižní Kalifornii, při němž dva útočníci usmrtili 14 osob a vážně zranili 17 dalších, občané žijící v jediné zemi na světě, kde se takovéto hromadné masakry dějí pravidelně, dospěli ve středu k názoru, že se těmto masakrům nedá žádným způsobem zabránit. "Byla to strašlivá tragédie, ale někdy se věci prostě dějí a neexistuje nic, co by se dalo udělat, aby se to zastavilo," řekla obyvatelka Michiganu Emily Harringtonová a vyjádřila tak názory desítek milionů lidí, kteří žijí ve státě, kde za posledních padesát let došlo k více než polovině všech světových hromadných masakrů a jehož občané mají dvacetkrát větší pravděpodobnost, že je někdo zastřelí, než občané ostatních rozvinutých zemí. "Je to škoda, ale co se dá dělat? Opravdu se nedalo udělat vůbec nic jak zabránit těm střelcům, aby zastřelili tolik lidí, když to chtěli udělat." Na tiskových konferencích vyjádřili občané jediné ekonomicky pokročilé země, kde dochází za posledních šest a půl roku k dvěma hromadným masakrům každý měsíc, názor, že jsou "bezmocní". Jejich situace se "nedá řešit". 


Tento příspěvek byl zveřejněn na satirickém serveru The Onion, jenže reakce velké části americké veřejnosti a amerických politiků po masakru v Las Vegas je přesně stejná, ne-li zarytější.

Kdo je konzervativní a kdo je nacionalista?

3. 10. 2017 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut


Zamítnutí obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí na pražském zastupitelstvu nabízí zajímavý pohled na vnímání českých dějin mezi současnými představiteli českých politických stran. Mezi stranami, které zamítly obnovu Mariánského sloupu byl favorit nadcházejících voleb ANO, jeho koaliční partner ČSSD, ale také strany které se snaží proti těmto v současnosti dvěma nejsilnějším stranám profilovat a nabízet alternativu k heslovitému stylu kampaně ČSSD a ANO, tedy Zelení a Piráti. V neposlední řadě je dlužno zmínit KSČM, jejíž autenticky revoluční požadavky na ukončení bezpráví a útlaku zmizely možná už v ponížení a vraždění druhé světové války.

Sonda do duše věčně zklamaného Čecha

Kam to elity dotáhly a jakou nenávist vzbuzují

3. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Tohle jsem si přečetl na Facebooku: "Moje máma mi popsala zajímavý zážitek, o který bych se rád podělil se svou facebookovou bublinou. O víkendu byla na vesnici na 70. narozeninách jejího bratrance. V hospodě se kouřilo, před hospodou se peklo prase. Lidi tam byli echt vesničani, kromě mojí mámy a jejích sourozenců. Nadávalo se na všechno, od vlády až po uprchlíky. Najednou se prý jeden z hostů zvedl a zakřičel: "Svině Havel" (Nebo "Havel byl největší hajzl" nebo tak něco). Ostatní se k němu v nadávkách na Havla přidávali, k šoku mojí mámy včetně její o 10 let mladší sestry a staršího bratra, který v 80. letech emigroval do USA, jen aby se před pár lety vrátil do ČR a dnes volil Trumpa a hejtoval muslimy a feminismus. Jediná matka se prý zvedla a řekla, ať o Havlovi radši nemluví. A tak prý radši změnili téma."

Nepřekvapuje. Z Havla se stala personifikace všeho polistopadového zla, od cikánů, přes tunely až po drahé máslo. Žalostná demagogie postavená na jednoduchých asociativních řetězcích, kterou bohužel přiživují všichni, kdo se pořád domnívají, že s některými lidmi se nemluví a že je možné je odmítnout a ve veřejné diskusi přehlížet. Smutné je, že se nedaří přesvědčit "přesvědčené", aby svůj postoj změnili a pokusili se uchovat alespoň elementární společenskou shodu. Dosáhli toho, že všechno, co se jen trochu blíží lidským právům, je v hlavách lidí znechucených establishmentem okamžitě ztotožněno s propagandistickými termíny typu havloid, sluníčkář nebo eurohujer. Výborně, jen tak dál...

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Není referendum jako referendum

3. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Namísto katalánského referenda napíšu něco o tom skotském.
Debaty o možném referendu začaly v roce 2010, kdy se narazilo na to, že dle platných pravidel nenáleží skotskému parlamentu právo referendum vyhlásit, že by to musela udělat britská vláda. Jenomže ta by to neudělala, protože pro britskou vládu je zjevně nepatřičné vyhlašovat nějaká skotská referenda. Obě strany se tedy domlouvaly, jak to vyřešit a nakonec podepsaly tzv. Edinburskou dohodu, kterou britská vláda převedla na regionální skotskou dočasně právo vyhlásit zemské referendum. Referendum bylo vyhlášeno rok a půl dopředu. Důvod tak dlouhého období mezi vyhlášením a konáním není samozřejmě organizační, ale věcný - aby skotští občanů měli dostatek času si vše promyslet, aby měli dostatek času si zjistit všechny informace, důsledky a průvodní jevy jejich rozhodnutí. Aby se nerozhodovalo pod momentálním emotivním napětím ve stylu "tak nám zabili Ferdinanda".

29741

Drtivá většina politických stran v ČR dělá jen hodně levný marketing

Rozhodovat se na základě volebních programů pro vzdělávání, musel bych volit Zelené

3. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Přečetl jsem všechny programy pro vzdělávání, od hnutí Ano až po Zelené. To jsou ty strany, které podle volebního modelu Medianu buď naplňují pětiprocentní klauzuli, nebo mají dlouhodobě reálnou šanci alespoň získat státní příspěvek na provoz. S jistou znalostí věci, tedy toho, jak vznikaly programy v jednotlivých stranách, musím konstatovat, že reálnou politickou práci odvedli pravděpodobně jen Zelení, náznak zamyšlení ukazuje ještě STAN. U zbytku jde o politický marketing, který sice obsahuje řadu objektivně platných politických návrhů, ale chybí mu jakákoliv koncepce a sebemenší náznak způsobu realizace. Je to vážně dost mizerné, pokud si politická strana myslí, že vzdělávací politika znamená deset či patnáct nesourodých vět. Skutečně, většinu programů hlavních politických stran v ČR bych napsal za půl hodiny a lépe...

29742

Vrah 58 lidí v Las Vegas byl nenápadný americký hazardní hráč v důchodu

3. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

Muž, který se ubytoval v hotelu v Las Vegas a zmasakroval desítky návštěvníku pouličního koncertu zběsilou střelbou v neděli večer žil podle policie v klidné komunitě seniorů v nevadském Mesquite, asi 130 kilometrů severovýchodně od Las Vegas.  Příbuzní a sousedé tvrdí, že on a jeho družka přitahovali malou pozornost. Střelec Stephen Craig Paddock měl 64 let, žil s dvaašedesátiletou družkou a je popisován jako důchodce milující hazard. Další informace v NY Times.

Bodláky Václava Duška

Pytláci a pytlačky

3. 10. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut


Pytláctví se rozmáhá, účinných pytlaček přibývá. Vychytralí pytláci vtrhli do politiky, k čemu se zdržovat pastmi, riskovat mateřinkový kriminál. Pytlačit v bankovním sektoru se prý vyplácí – umění zbohatnout není dáno každému trollovi, být bohatí všichni, kam bychom přišli!? Bohatství je lék, ne všem dostupný. Veselý okresní tajemník Schöne Vene kdysi dával rozumy učenlivým modrákům, říkal, nebudeme věčně chudí, svět se pohnul ne leninsky kupředu, proboha živého, my už nejsme předvoj, být bohatý není ostuda, ale závazek. Zapomenul, vořežprut, jak pilně a neomylně rozkulačoval statky i malá hospodářství, kterak usedal do kombajnu a žal a žal, kdepak směšný lidský žal. Vzdálila se mu agitace, více práce; nikdo nebude mít hlad, každý bude bydlet, mít práci, zdravotní péči, sociální zabezpečení, školu, kdo to sliboval a dodržel? Bylo to mnoho nebo málo? 

V katalánském referendu hlasovalo více než 2 miliony lidí

2. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Více než dva miliony lidí hlasovaly v zakázaném katalánském referendu o nezávislosti. Z nich 90 procent volilo nezávislost, uvádí katalánská vláda. 

Pozdě v neděli večer uvedl Jordi Turull, mluvčí kataláské vlády, že bylo sečteno 2,26 milionu hlasů, což představuje asi 40 procentní volební účast. V Katalánsku je 5,4 milionu oprávněných voličů.

Na hudebním festivalu v Las Vegas zastřelil samotář 58 lidí a více než 500 zranil

2. 10. 2017

čas čtení 1 minuta



Jde o největší masové vraždění v americké historii. Usmrceni byli i dva policisté. 

Vrah se jmenoval Stephen Paddock, 64. Několik pušek bylo nalezeno v jeho pokoji v 32. patře hotelu Maldalay Bay, odkud opakovaně střílel na návštěvníky festivalu.

Za posledních 1735 dní došlo v Americe k 1516 hromadným vraždám střelnými zbraněmi. Kromě toho, že bylo právě v Las Vegas zastřeleno 58 lidí, jen během minulého týdne došlo v USA k šesti jiným hromadným vraždám střelnými zbraněmi.

V žádné jiné rozvinuté zemi není zabíjeno střelnými zbraněmi tolik lidí jako v USA, kde občané vlastní podle odhadů 265 milionů zbraní, více než jednu zbraň na každého dospělého člověka.

V USA dochází k masovému vraždění střelnými zbraněmi - definovanému jako usmrcení čtyř nebo více lidí v rámci jednoho incidentu, přičemž se střelec nepočítá - každý devátý den z deseti dní. Statistika úmrtí ZDE

Krize v Katalánsku je zcela zbytečná. Politikové ale odmítají rozumná řešení

2. 10. 2017

čas čtení 3 minuty



Situace ve Španělsku se může rychle zhoršit, píše Giles Tremlett. Separatisté v katalánském parlamentu chtějí vyhlásit nezávislost do 48 hodin, i když výsledky referenda pořádaného za takovýchto okolností mohou být široce považovány za neplatné. Jednostranné vyhlášení nezávislosti může vést k tomu, že vládu v Katalánsku převezme Madrid.

Oba tyto kroky by výrazně prohloubily konflikt. Problém je, že obě strany si nárokují vysoce morální postoj. Španělský premiér Mariano Rajoy tvrdí, že byl vázán soudním rozhodnutím referendum zrušit, protože španělská ústava nedovoluje regionální vládě jednostranně vyhlásit referendum. Mnoho lidi se ale ptá, zda byla nutná ta míra policejního násilí.

Toto referendum nebylo legální, ale bylo legitimní

2. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Toto referendum nebylo legální, ale bylo legitimní. Protože zákony existují na ochranu občanů, ne k jejich útlaku.

Pripajam dodatocne jedno vyjadrenie z Katalanska, kedze sa mi vidi, ze napr. Karel  Dolejsi sa sprava k tejto teme vysoko arogantne a bez respektu k milionom ludi, ktori sa citia byt Katalancami alebo viac Katalancami, nez Spanielmi, píše Michal Čukan:


Poté, co si uvědomuji, že někteří lidé stále ospravedlňují násilnou represi, k níž došlo v neděli v Katalánsku, musím vám něco sdělit: i kdybyste měli pravdu, i kdyby v neděli hlasovali jen občané, kteří jsou pro nezávislost, i kdyby všichni z nás byli zmanipulováni a indoktrinováni, i kdybychom byli (velká) skupina násilných, nerozmyslných lidí, kteří slepě věří všemu, co námm sdělují naše manipulativní média, i kdybychom všichni nenáviděli Španěly, i kdyby byl náš nacionalismus založen na rasismu a xenofobii (jak si myslí někteří lidé) - i v tom případě by náš projekt byl legitimní.

Španělský premiér: V Katalánsku se dnes nekonalo žádné referendum

1. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta



Španělský premiér Mariano Rajoy se vyjádřil na tiskové konferenci, že se v neděli v Katalánsku nekonalo "žádné referendum".

Takto reagovalo náměstí v Barceloně na jeho tvrzení, že se žádného referenda nikdo neúčastnil:



Několik levicových španělských politiků požaduje, aby Rajoy odstoupil ze své funkce.,

Katalánské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v neděli bylo v Katalánsku zraněno 761 osob, z toho 335 v Barceloně:


Papež František nosí na ruce pásku pro značkování uprchlíků

2. 10. 2017

čas čtení 1 minuta




Papež František v neděli naléhal na vlády a na občany, aby více pomáhali uprchlíkům a aby je nepovažovali za nepřátele. Měl na ruce přitom pásku s umělé hmoty, jíž jsou identifikačně označováni uprchlíci. Měl číslo 3900003. Pásku mu dal jeden africký uprchlík.

"Mnozí lidí, kteří vás neznají, se vás bojí," řekl papež před uprchlíky. "Proto si myslí, že mají právo vás soudit, chladně a tvrdě." František vzdal poctu těm, kteří "nikdy nedorazili, protože zahynuli na poušti nebo v moři." 

Během posledních čtyř let dorazilo do Itálie asi 600 000 migrantů a uprchlíků. Za tuto dobu jich více než 13 000 zahynulo při pokusech přeplavit se přes Středozemní moře.

Proč by Katalánsko mělo mít právo rozhodnout o své budoucnosti

2. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



My, Katalánci, chceme a máme právo změnit podmínky svého vztahu se Španělskem


Ve Španělsku se znovu a znovu opakuje totéž heslo: "Nezávislost Katalánska je nemožná." Je absurdní slyšet takový argument v 21. století. Pokud jsme se měli něčemu naučit z politiky v tomto století, je to, že věci, které kdysi byly považovány za "nemožné" se teď dějí, píše z Barcelony Rafa Perez Bel.

Když začalo Španělsko rekonstruovat svou demokracii po smrti generála Franca r. 1975, Katalánsko znovu začalo projevovat svou touhu stát se nezávislým státem. Dnes existují podstatné počty Katalánců, kteří chtějí mít právo rozhodovat o osudu Katalánska.

Calexit jako brexit

2. 10. 2017

čas čtení 5 minut

Španělsko čelí nejhorší ústavní krizi od nepovedeného státního převratu v roce 1981, napsal Francisco de Borja. Jejím hnacím mechanismem je populismus brexitového typu.

Madrid udělal obrovskou chybu. Vina za násilí však leží na obou stranách

Katalánsko opouští Evropu, aneb Státní převrat per partes

2. 10. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Během (zatím) poslední španělské občanské války se stalo Katalánsko jednou z bašt pokrokářského republikanismu. To je ovšem dávno pryč - a jakékoliv paralely s lety 1936 - 1939 jsou v danou chvíli zcela nemístné. Katalánští separatisté po mnoho let využívali decentralizace Španělska a autonomie k infikování mocenských a vzdělávacích institucí nacionalistickou ideologií, k vytlačení španělštiny z postavení úředního a jednacího jazyka. Osoby loajální k vládě v Madridu jsou v nacionalistických kruzích po léta označovány za "zrádce" a "fašisty" - a systematicky vylučovány z veřejné debaty.

Politické problémy nelze řešit násilím

2. 10. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



"Hnutí za nezávislost Katalánska je naprosto umělé," tvrdí můj nynější šéf na Glasgow University. Je to ovšem Španěl, nikoliv Katalánec. Mnozí z nich se na situaci dívají poněkud jinak.

Ale ať je tomu jakkoliv, politické problémy nelze řešit násilím. Karel Dolejší v jiném příspěvku zde píše,   že Katalánci "svého času" hlasovali pro ústavu, která jim zakazuje referendum, jaké se pokusili uspořádat 1. října 2017. Vyhnul se bohužel přesnému určení, kdy bylo to "svého času". Bylo to před téměř čtyřiceti lety, v roce 1978, v euforickém období po pádu fašistického režimu generála Franca, kdy země byla nadšená možností přechodu k demokracii a neřešila takové "drobnosti", jako případnou touhu po nezávislosti Katalánska někdy v budoucnosti.

Z průzkumů veřejného mínění v Katalánsku z poslední doby vyplynulo, že 70 procent Katalánců si přálo, aby se referendum o nezávislosti Katalánska dne 1. října konalo, avšak jen 41 procent Katalánců bylo pro nezávislost své země.

Nultá hodina

2. 10. 2017

čas čtení 8 minut

Všemi možnými racionálními prostředky je třeba přesvědčovat Katalánce, že nacionalismus je jedním z největších nepřátel svobody - a že toto ubohé období musejí nechat za sebou jako noční můru, jež se za svítání vytratí.


Katalánská nezávislost by byla tragédií pro Španělsko, ale i pro Katalánsko, jež by upadlo do rukou demagogů, kteří ho zruinují, napsal nositel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa.

Wikileaks zveřejňují dokumenty o masovém protizákonném dohledu ruských úřadů nad internetem

29. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Server Wikileaks Juliana Assangeho publikuje průběžně sérii dokumentů s informacemi, které instituce a firmy se podílejí na masovém protizákonném sledování emailů a uživatelů internetu v Rusku. Nový ruský zákon Jarovajové nečiní podle WikiLeaks naprosto žádný rozdil mezi legálním sledováním internetu a masovým dohledem nad uživateli internetu prováděném bez soudních příkazů.

Ruští poskytovatelé internetových služeb mají povinnost podle ruského zákona instalovat tzv. systém SORM (Система Оперативно-Розыскных Мероприятий), který umožňuje ruským tajným službám FSB masově sledovat veškerý internetový provoz. Infrastruktura SORM byla vyvinuta a je provozována v Rusku na základě těsné spolupráce mezi FSB, ruským ministerstvem vnitra a ruskými firmami, provádějícími masové sledování osob na internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Riešením je písať fakty a pravdu

2. 10. 2017

čas čtení 3 minuty


Rád by som reagoval na článok Karela Dolejšího s názvom "O gulášovém protiruském spiknutí", v ktorom podľa mňa posúva hranice žurnalistiky nie veľmi správnym smerom, píše Stanislav Kohút.

K článku mám niekoľko výhrad:

1. Prezident RF niekoho vymenoval ako špeciálneho vyslanca v takmer bezvýznanmej organizácii (priznávam, doteraz som o nej ani nepočul) a  Kosmolskaja pravda ako súkromne ruské médium si to vyložilo po svojom krkolomnými a zjavne nezmyselnými špekuláciami. Čo som už nepochopil, je Dolejšího kotrmelec, keď túto špekuláciu začal negovať ako nejaké oficiálne stanovisko RF. Vrcholom je "exaktné" vysvetlenie evidentného rozporu medzi reálnou geopolitikou Ruska a špekuláciou kosmolcov proti Maďarsku ako ináč než Putinovou paranojou. Netušil som, že články v súkromnom médiu sa automaticky považujú za oficiálne stanovisko daného štátu, alebo to snáď písal sám cár Putin či aspoň nejaký vládny papaláš? Možno tomu fakt nerozumiem a asi aj články Karela Dolejšího mám považovať za oficiálne vyjadrenia ČR. Alebo ide len o nejakú ruskú špecialitu? Vážne by si to žiadalo dovysvetlenie, pretože pojítko medzi vládou a mediánymi špekuláciami mi proste uniká a celý článok tak stojí na vode.

Přečetli jsme:

A máme tu dobu temna. Politiku ovládly sekty

2. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

Než se zjistilo, že lepší než mluvit o sektách je popisovat sektářské rysy, které lze nalézt všude od politických stran až církve a fotbalové fan kluby, se sekty docela přesně definovaly. Je to samozřejmě čistý model, ale třeba bychom v tom někoho poznali.

Celý článek: ZDE

Evropští politikové většinou odmítli odsoudit brutální násilí španělské policie proti civilistům v Katalánsku

1. 10. 2017

čas čtení 3 minuty

Channel Four News uvedly v neděli večer, že násilí ani referendum nic nevyřešily a Španělsko se octlo uprostřed vážné destabilizační a ústavní krize, což je pro Evropskou unii na pováženou.



Navzdory apelům od katalánských činitelů, aby evropští politikové odsoudili brutální policejní zásahy proti civilistům v Katalánsku, Evropská unie a většina jejích členských zemí odmítly reagovat oficiálně. Odsunuly brutalitu španělské policie stranou jako údajně interní španělskou záležitost.

Belgický premiér Charles Michel byl jedním z mála šéfů evropských států, který násilí odsoudil. "Násilí nemůže nikdy být odpovědí! Odsuzujeme veškeré formy násilí a potvrzujeme znovu náš apel na politický dialog," napsal Charles Michel.


Proč proti policejnímu násilí v Katalánsku neprotestuje i česká vláda?

1. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

Věřím v Evropu, avšak Evropa umírá. Neumírá díky příchodu imigrantů, neumírá kvůli terorismu. Umírá kvůli své zbabělosti, kvůli odpornému mlčení, které nechává na pospas a bez pomoci Lampedusu a kvůli odpornému mlčení šéfů států tváří v tváří útlaku v Katalánsku. Evropa umírá, protože zapomenula na Lecha Walesu a na Hannu Arendtovou, zapomenula na Mussoliniho a na Hitlera a také na Pražské jaro a pád Zdi. Zapomenula všechno, krásné i ošklivé stránky svého příběhu, a odvrací se kdykoliv, kdy má bránit svou kulturu, svou demokracii, své hodnoty. Toto je zbabělá Evropa a ta není k ničemu pro nikoho.

Andrea Gullotta, profesor rusistiky, Glasgow University, v neděli odpoledne na Facebooku ZDE




Belgický premiér, skotská premiérka šéf německých sociálních demokratů   a četní představitelé britské Labouristické strany odsoudili policejní násilí proti bezbranným občanům v Katalánsku.

Jeremy Corbyn: Naléhám na Theresu Mayovou, aby přímo apelovala na Rajoye, aby ukončil politické násilí v Katalánsku a hledal politické řešení této ústavní krize:
 

Proč mlčí premiér Sobotka a neprotestuje proti tomuto nepřijatelnému násilí v Evropě?

Šéf britských liberálních demokratů Vince Cable:

Policejní reakce v Katalánsku je brutální a nepřiměřená. Ministr zahraničí Boris Johnson si musí zavolat španělského velvyslance a říci mu, že tohle je nepřijatelné.


Guy Verhofstadt: Je nejvyšší čas na deeskalaci. Jen vyjednávání je cesta vpřed. Absolutně odsuzuji, co se dnes dělo v Katalánsku


Policejní brutalita proti voličům v Katalánsku

1. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Z Katalánska: "Policie mi lámala prsty, jeden po druhém."




Článek 7 smlouvy o Evropské unii: "Země , která použije vojenské síly proti vlastnímu obyvatelstvu, bude suspendována."



Owen Jones: Španělská policie nyní bije katalánské hasiče, kteří hájili civilisty. Absolutně šokující:





Videa policejní brutality proti voličům v Katalánsku se šíří virálně po sociálních sítích:

Policie tahá voliče od volební urny za vlasy:

 Esto es un colegio.



Španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že při zásazích proti katalánskému referendu bylo zraněno 11 policistů. Zveřejnilo také video postav v kapucích, jak házejí na policii v Barceloně předměty:



Katalánští hasiči hájí obyvatelstvo před španělskou policií:

Demokracie v praxi: Španělská policie střílí na pokojné katalánské demonstranty gumovými projektily

1. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


 
Katalánská vláda: 38 zraněných muselo být ošetřeno v důsledku útlaku španělské policie:

 
 
Španělský ministr vnitra charakterizoval akce policie jako "profesionální a přiměřené":

Katalánský prezident:

Násilí voliče od hlasování neodradí.


Skotská premiérka Nicola Sturgeon:

Některé scény v Katalánsku dnes dopoledne jsou dost šokující. Přece to není nutné. Nechte prostě lidi hlasovat.




Ada Colau, primátorka Barcelony, požaduje rezignaci španělského premiéra: "Policejní akce proti pokojnému obyvatelstvu musejí přestat. Dnes, v Katalánsku a ve státe, to musíme požadovat. Odstupte, Rajoy."
 

Španělská policie odstraňuje volební urny, zatímco voliči skandují: "My hlasovat budeme!"

Fronty na hlasování:


 

10-20 000 lidí demonstruje v Manchesteru proti Brexitu, zatímco tam probíhá kongres konzervativců

1. 10. 2017

čas čtení < 1 minuta

V Manchesteru byl zahájen výroční sjezd britské Konzervativní strany. (Jedna vstupenka na tento kongres stojí 520 liber, tedy 15 000 Kč. Natolik je to "strana pro lid")  Asi 10 - 20 000 lidí (odhad policie) demonstruje proti brexitu:

Premiérka Mayová, vzhledem k tomu, že se Konzervativní strana děsí, jak malou volební podporu má u mladých lidí, slíbila studentům, že jim roční univerzitní školné ve výši 9250 liber sníží o 30 liber měsíčně. Asi to nebude stačit, poznamenává ironicky známý televizní novinář Faisal Islam:



Kriticky o protibabišovské knize Žlutý baron

30. 9. 2017 / Bohuslav Binka

čas čtení 4 minuty

V dnešní Orientaci Lidových novin vychází moje recenze na knihu Deníku Referendum „Žlutý baron“, píše na Facebooku Bohuslav Binka. Ať už si o knize myslíte cokoliv (a lidé v mém okolí jí vidí velmi různě), budu rád, když argumenty uvedené v recenzi promyslíte a vezmete v potaz. Zdá se mi, že zjednodušeným pohledem na Babiše nepoškozujeme jeho, ale především sebe. A to je veliká škoda. Pokud si Orientaci nekoupíte či nechcete přečíst, zde sumarizace hlavních argumentů:

Co mi na Žlutém baronovi vadí?

Británie: Voliči pod 45 podporují Jeremyho Corbyna

1. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, publikovaného těsně před nadcházejícím výročním sjezdem britských konzervativců, vyplývá, že drtivá většina britských voličů pod 45 let podporuje Labouristickou stranu a Jeremyho Corbyna a zastává názor, že konzervativci nehájí jejich zájmy.

Organizace pro průzkum veřejného mínění Opinium zjistila, že jen 15 procent britských voličů ve věku 18-24 let zastává názor, že britští konzervativci "zastupují lidi, jako jsem já". Mezi voliči ve věku 25-34 let si to myslí jen 20 procent lidí a mezi voliči ve věku 35-44 si to myslí jen 21 procent lidí.

Trump zaútočil na primátorku Portorika: "Oni chtějí, abychom pro ně udělali všechno!"

30. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Primátorka San Juan Carmen Yulín Cruz, na kterou zaútočil z pohodlí domova Trump, se s megafonem brodí vodou kontaminovanou splašky a hledá ztracené lidi



Donald Trump zaútočil na Twitteru na primátorku hlavního města Portorika, zatímco kontroverze ohledně reakce jeho vlády na humanitární krizi po zničení ostrova hurikánem sílí.

Trump zaútočil na primátorku Carmen Yulín Cruz: "Takové špatné vedení od primátorky města San Juan a dalších v Portoriku, kteří nejsou schopni přimět své zaměstnance, aby pomáhali."

Trump reaguje pozdě na devastaci Portorika, což je americké území. Zabýval se namísto toho hraním golfu během prodlouženého víkendu v New Jersey, volbami v Alabamě, reformou amerických daní a hádal se s americkými sportovci, kteří si klekají během hraní státní hymny na protest proti útlaku Afroameričanů. Mezitím se provalily i skandály v souvislosti s tím, že členové Trumpovy vlády za drahé peníze z kapes daňových poplatníků létají nesmyslně drahými letadly, což mj. vedlo k rezignaci ministra zdravotnictví Toma Priceho.

Mnozí varují, že zničení Portorika se může stát pro Trumpa takovým problémem, jakým se stala v roce 2005 nečinnost George W. Bushe po zničení New Orleansu hurikánem Katrina.  Situace v Portoriku zůstává velmi vážná. Je tam nedostatek potravin, vody a paliva, v mnoha částech ostrova nefunguje dodávka elektrického proudu a vyřazen je i signál mobilních telefonů.

Podrobnosti v angličtině ZDE


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2017

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 189,86.     Výdaje na provoz Britských listů byly 73 439,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem srpna 2017 143 995,56 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Český film | Otrokářský stát Česká republika | Útok na časopis Charlie Hebdo | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22071