Stovky zraněných při zásazích španělské policie

2. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Katalánské úřady hlásí, že v neděli bylo 761 lidí zraněno při zásazích policie proti hlasování v referendu o katalánské nezávislosti.


Španělská vláda vyhlásila, že zastaví hlasování, které ústavní soud označil za ilegální.

Policisté některým lidem zabránili v hlasování a zabavili hlasovací lístky a urny ve volebních místnostech.

V Barceloně policisté použili obušky a stříleli na demonstranty gumovými projektily.

Španělský premiér Mariano Rajoy krátce po uzavření volebních místností v Katalánsku ve 20 hodin místního času prohlásil, že Katalánci byli oklamáni, když se účastnili ilegálního hlasování.

Podle španělského ministerstva vnitra bylo zraněno 12 policistů a 3 lidé zatčeni. Dodal, že uzavřeno bylo 92 volebních místností.

V Katalánsku bylo proti hlasujícím nasazeno velké množství příslušníků policie a četnictva (Guardia Civil).

Zatímco primátorka Barcelony Ada Colauová odsoudila policejní zásahy proti "bezbranné" populaci, španělská vicepremiérka Soraya Saenz de Santamariová tvrdí, že policie jednala "s profesionalismem a přiměřeně".

Tisíce lidí od pátku okupovaly školy a další budovy označené jako volební místnosti, aby je udržely otevřené. V mnoha případech šlo o rodiče s dětmi. V některých oblastech zemědělci zaparkovali traktory na silnicích a před dveřmi volebních místností a došlo k vysazení bran u škol, aby policii bylo stíženo jejich uzavření. Hasiči zasáhli jako lidské štíty mezi policií a demonstranty.

Španělská vláda vždy tvrdila, že policejní zásah nařídily soudy. Ale snaha násilím zabránit lidem v hlasování se může velice vymstít.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7877

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2017