Katalánský lídr:

Španělský král "ignoroval miliony Katalánců"

5. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Šéf katalánské regionální vlády obvinil španělského krále Filipa VI., že "záměrně ignoroval miliony Katalánců", když vyzval region, aby upustil od snahy získat nezávislost. 

"Král přijal vládní postoj a politiku, které byly pro Katalánsko katastrofální. Záměrně ignoruje miliony Katalánců," řekl Puigdemont v televizním vystoupení.

Politici z jiných částí Španělska a několik občanských sdružení nabídlo zprostředkování, ale španělský premiér Rajoy prohlásil, že žádný dialog nemůže probíhat mimo rámec ústavy. A základní dokument neumožňuje odstržení regionů.

"Pan Puigdemont byl příliš dlouho mimo zákon," prohlásila místopředsedkyně vlády Soraya Saenz de Santamaria.

Evropští politici se postavili na stranu Španělska kvůli obavám, že by odtržení Katalánska vyvolalo reakce po celém kontinentě.

Není jasné, co by se stalo s prosperujícím severovýchodním španělským regionem v případě, že by se pokusil odtrhnout. Španělsko může intervenovat a převzít regionální vládu, nebo vyhlásit výjimečný stav stanné právo.

Španělský král v televizním projevu v úterý vystoupil ostře proti katalánským úřadům a kritizoval jejich "nezodpovědné chování".

Případná cesta k nezávislosti by pro Katalánsko nebyla snadná. Regionální úřady nemají žádný vliv na obranu, zahraniční politiku, daně, správu přístavů a letišť. Evropská unie prohlásila, že nezávislé Katalánsko by nemohlo zůstat členským státem a muselo by znova požádat o vstup - což je dlouhý a nejistý proces.

Přední katalánský politik Xavier Garcia Albiol vyzval ve středu Katalánce kteří chtějí zůstat součástí Španělska, aby v neděli vyšli demonstrovat do barcelonských ulic.

Španělský Národní soud mezitím oznámil, že vyslechne dva představitele regionální katalánské policie a lídry dvou občanských sdružení prosazujících nezávislost, kteří jsou vyšetřováni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8827

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2017