Katalánská nezávislost:

Španělsko odmítá výzvy ke zprostředkování

5. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Španělský premiér Mariano Rajoy vyzval katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, aby upustil od úsilí o nezávislost. Má jít o podmínku zahájení jednání. Očekává se, že katalánský parlament vyhlásí jednostranně nezávislost na Španělsku příští týden. 


Španělsko ve středu odmítlo výzvu katalánského premiéra Puidgemonta ke zprostředkování. Tak by podle katalánské strany měla být nalezena cesta z násilné politické krize vyvolané kontroverzním referendem o nezávislosti z minulé neděle. Hlasování skončilo násilím se stovkami zraněných.

"Pokud chce pan Puigdemont hovořit o jednáních nebo chce vyslat zprostředkovatele, je dokonale obeznámen s tím, co musí nejprve udělat: Vrátit se na cestu práva," prohlásil premiér Rajoy. Reagoval tak na výzvu, kterou Puigdemont přednesl v televizi.

Očekává se, že Katalánsko vyhlásí nezávislost v pondělí ráno po mimořádném jednání parlamentu k výsledkům referenda.

Podle katalánské vlády 90 % hlasujících volilo nezávislost. Referendum ale španělský ústavní soud označil za nezákonné a doprovázelo je policejní násilí. Zúčastnilo se jej jen 43 % oprávněných voličů a Katalánci, kteří si přejí zůstat součástí Španělska, je bojkotovali.

Evropští lídři se dosud staví na stranu Španělska a vyzvali obě strany k dialogu. Avšak místopředseda Evropské komise Frans Timmermans však včera prohlásil, že existoval "obecný konsensus, že regionální vláda Katalánska se rozhodla ignorovat právo". Během mimořádného zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku lídři dvou největších stranických klubů varovali katalánskou vládu, aby nepřistupovala k vyhlášení nezávislosti.

Německo se vyjádřilo, že doufá v uvolnění napětí, ale zdůraznilo, že krize je vnitřní záležitostí Španělska.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8539

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2017