NATO potřebuje dlouhodobou strategii proti Rusku

5. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Rusko je ve válce se Západem více než deset let, napsal Daniel Gouré. Bývalý ministr obrany Sergej Ivanov prohlásil na konferenci v roce 2005: "Přiznejme si to, probíhá válka proti Rusku a je vedena již několik let. Nikdo nám válku nevyhlásil. Není ani jediná země, která by s Ruskem byla ve válečném stavu. Ale jsou lidé a organizace v různých zemích, kteří se účastní nepřátelských akcí proti Ruské federaci." 

Putin a další ruští představitelé dali jasně najevo, že jsou přesvědčeni, že Západ zahájil tuto válku a uplatňuje v ní primárně nevojenské prostředky, aby ruskou vládu a politický systém destabilizoval.

V zásadě je Kreml přesvědčen, že dokud Západ představuje alternativní politický a ekonomický model nadřazený ruskému, režim není v bezpečí. A Rusko proto údajně nemá jinou možnost než postavit se proti stávajícímu mezinárodnímu systému. Putin odmítl všechny reformy a obává se, že by tak mohl přijít o moc jako Gorbačov.

Strategie NATO čelící ruské snaze podkopat mezinárodní řád by měla být založena na třech sadách aktivit. Za prvé, je třeba dále posílit jistotu členských zemí, že se za ně aliance postaví, pokud by Rusko použilo polovojenské jednotky jako na Ukrajině. Za druhé, je potřeba ukotvit v NATO a EU země, které jsou politicky a organizačně křehké. Za třetí, je potřeba uplatnit vůči Moskvě přesně ty taktiky a koncepce, které ona používá proti Západu.

NATO musí dokázat, že zajistí nejen fyzickou bezpečnost, ale také nezávislost a plnou suverenitu všech členů tváří v tvář politické subverzi, a jasně a formálně odmítnout ruskou snahu projektovat vlastní zájmy do "blízkého zahraničí" pod pláštíkem ochrany ruské populace. A je třeba vyvinout dlouhodobou strategii pro informační operace vůči režimu v Moskvě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7911

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2017