Proč by Katalánsko mělo mít právo rozhodnout o své budoucnosti

2. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


My, Katalánci, chceme a máme právo změnit podmínky svého vztahu se Španělskem


Ve Španělsku se znovu a znovu opakuje totéž heslo: "Nezávislost Katalánska je nemožná." Je absurdní slyšet takový argument v 21. století. Pokud jsme se měli něčemu naučit z politiky v tomto století, je to, že věci, které kdysi byly považovány za "nemožné" se teď dějí, píše z Barcelony Rafa Perez Bel.

Když začalo Španělsko rekonstruovat svou demokracii po smrti generála Franca r. 1975, Katalánsko znovu začalo projevovat svou touhu stát se nezávislým státem. Dnes existují podstatné počty Katalánců, kteří chtějí mít právo rozhodovat o osudu Katalánska.



Španělská vláda reaguje na tyto touhy po nezávislosti defenzívně. Snaží se reagovat na situaci trestním stíháním a nikoliv politickým dialogem. Avšak Katalánsko má kulturní a historické argumenty pro nezávislost. Katalánsko existuje na mapě Evropy od roku 798.

Katalánci trpěli útlakem a úsilím je asimilovat po dlouhá staletí. Útlak byl nejhorší v 17. a v 18. století. Ještě v roce 1896 vydalo Ústřední ředitelství španělských pošt a telegrafů zákaz  používat katalánštinu v telefonních rozhovorech. V roce 1900 zavedlo Španělsko zákon, podle něhož byla výuka katalánského jazyka protizákonná.

Avšak v roce 1931 ústava druhé španělské republiky uznala Katalánsko jako stát a katalánštinu jako oficiální jazyk republiky. Po vítězství generála Franca to skončilo. Franco se snažil zlikvidovat katalánské aspirace po nezávislosti a dělal to  prostřednictvím útlaku,

Když byla r. 1978 obnovena demokracie, Katalánsko rychle získalo, v roce 1982, status autonomní komunity. Ale to bylo jen dočasné řešení a problém trvá. Španělský parlament odmítá debatovat o otázce Katalánska a nechce dovolit katalánskému lidu, aby rozhodl o svém vlastním osudu.

Katalánsko však může být nezávislý stát, aniž by bylo nepřátelské vůči svému španělskému sousedovi, s nímž sdílí příbuzenství a silné přátelství. Není správné, že Španělsko ignoruje vůli podstatné části katalánského obyvatelstva.

0
Vytisknout
8333

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2017