Roboti by mohli destabilizovat svět válkami a nezaměstnaností, varuje OSN

28. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Organizace Spojených národů otevřela nové centrum v Holandsku, jehož cílem bude dohlížet na vývoj umělé inteligence a předpovídat možné hrozby


OSN varuje, že roboti by mohli destabilizovat svět. Úkolem nového holandského Střediska pro umělou inteligenci a robotiku bude předvídat možné hrozby.

Odhaduje se, že v České republice je potenciálně ohroženo robotikou 45 - 50 procent pracovních příležitostí. Nedávná studie Asociace mezinárodních právníků argumentovala, že robotika asi donutí vlády, aby zavedly zákony, vynucující kvóty lidských pracovníků.

 


Mezitím státy jako USA, Čína, Rusko a Izrael vyvíjejí autonomní zbraňovou technologii, která bude mít schopnost nezávisle rozhodovat o strategii boje, aniž by bylo zapotřebí ovládání těchto válečných robotů lidmi.

V srpnu naléhalo více než 100 čelných odborníků na robotiku a umělou inteligenci, včetně miliardáře Elona Muska, ředitele firmy Tesla, na OSN, aby zasáhla proti vývoji vojenských robotů.

V jejich dokumentu se praví: "Smrtící autonomní roboti hrozí se stát třetí revolucí ve válečnictví. Umožní, aby se vedly ozbrojené konflikty v daleko větším rozsahu než dosud a to daleko rychleji, než to lidský mozek dokáže pochopit. Budou to zbraně teroru, zbraně, které despoti a teroristé budou používat proti nevinnému obyvatelstvu. Budou to zbraně, které mohou hackeři zneužít k tomu, aby se chovaly nepřijatelnýkm způsobem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7684

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017