Maďarsko pohrozilo Ukrajině, že zavádí kontroverzní jazykový zákon

29. 9. 2017

čas čtení 2 minuty
Maďarsko se zapřísáhlo, že bude blokovat další integraci Ukrajiny s Evropskou unií, poté, co Kyjev zavedl kontroverzní školský zákon, který podle kritiků omezí uživání   jazyků etnických menšin  ve školách.

Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto se vyjádřil, že důsledky budou pro Ukrajinu "bolestné", poté, co prezident podepsal nový školský zákon, podle něhož musí být od páté třídy vyučovacím jazykem ve škole ukrajinština.

Porošenko uvedl, že nový školský zákon menšinové jazyky nezakazuje, a žáci se je mohou dále učit v rámci samostatného předmětu. Základním vyučovacím jazykem ve školách však bude muset být  ukrajinština.


Na Ukrajině žijí Maďaři, Poláci, Rumuni a Rusové a všechny tyto země zrušení škol vyučujících v jejich jazycích ostře zkritizovaly. Ruské ministerstvo zahraničí se vyjádřilo, že cílem nového zákon je "nuceně vytvořit jednojazyčný režim v mnohonárodnostním státě". Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto řekl, že Ukrajina tímto zákonem "bodla Maďarsko do zad".

Od roku 2012 platil na Ukrajině zákon, podle něhož směly děti být ve školách vyučovány ve vlastním jazyce, pokud v daném regionu žije více než 10 procent obyvatel hovořících tímto jazykem.

Ukrajinská vláda to považuje nyní za nebezpečné. Znamenalo by to, že regionální jazyky by byly povoleny ve 13 z 27 ukrajinských regionů.

Na Ukrajině je více než 15 000 škol. Z nich je vyučovacím jazykem ruština v 581 školách, rumunština v 75 školách, maďarština v 71 školách a polština v pěti školách. Do těchto škol chodí asi 400 000 žáků.

Podle nového zákona se bude smět vyučovat v menšinovém jazyce jen v první až čtvrté třídě. Od páté třídy však mohou být jen některé předměty vyučovány nějakým jazykem Evropské unie. To však vylučuje ruštinu a na Ukrajině žije 17 procent ruskojazyčných občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
 

0
Vytisknout
9954

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2017