Skupiny podporované Íránem hrozí násilím v Kirkúku

27. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Irácké šíitské milice obvinily kurdské jednotky pešmergů, že "okupují" provincii Kirkúk a zdůraznily, že jejich síly jsou připraveny "osvobodit sporná území" v Iráku.


"Irácká vláda by měla rozhodně jednat a osvobodit Kirkúk od separatistických polovojenských oddílů, než bude příliš pozdě," tvrdí v prohlášení skupina Harakat an-Nudžaba (známá jako "irácký Hizballáh") sponzorovaná Íránem. Iráčtí Kurdové 25. září hlasovali v referendu o nezávislosti na Iráku. Mluvčí šíitských milic Hašim am-Músáví dále zdůraznil, že irácké jednotky by se měly obzvláště soustředit na znovuobsazení ropných oblastí Kirkúku a nedovolit Kurdům "krást irácké národní bohatství". Podle jeho vyjádření milice PMF čekají na rozkaz bagdádské vlády obsadit Kirkúk. Harakat an-Nudžaba v neděli vyzvala premiéra Hajdara al-Abádího, aby v Kirkúku vyhlásil výjimečný stav.

Minulý týden lídr jiné proíránské skupiny Asajb Al al-Hak Kajs al-Chazálí obvinil kurdskou samosprávu, že uskutečňuje "izraelský projekt" rozdělení Iráku - a varoval, že jeho síly to nedovolí. Hádí al-Amirí, šéf skupiny Badr, kterou Írán také podporuje, vyslovil podobnou hrozbu občanskou válkou.

Dalším potenciálním sporným bodem se může stát Sindžár na severozápadě země. Proíránské šíitské milice varovaly, že nedovolí připojení žádné z částí stávající provincie Ninive k iráckému Kurdistánu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7725

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017