PŘEČETLI JSME:

Vyhraje volby Okamura?

28. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Okamura výborně zvládá žánr "beseda před venkovskou hospodou" a úspěšně oslovuje starší lidi, kteří na sociálních sítích nejsou. Dokáže tak zaujmout voliče napříč generacemi.

Okamurovo kouzlo spočívá v tom, že nabízí protestně, ba negativisticky naladěným voličům to, co u ostatních stran nenajdou: vlastní konspirativní svět. Žádná partaj neobsluhuje tak dokonale skupinu, která by se dala nazvat čtenáři konspiračních webů a která čítá stovky tisíc lidí. Okamura si dává záležet na tom, aby zdůraznil, že všichni kromě něj lžou, že "oficiální" média jsou cenzurovaná… Když si promluvíte s lidmi u jeho volebních stánků, zjistíte, že zhusta žijí ve zvláštním vesmíru. Zcela běžně uslyšíte, že v Česku jsou statisíce migrantů a že nám to vláda a oficiální média tají. Nevyvrátíte jim to, prostě tomu věří. Okamura osobně tenhle nesmysl netvrdí, ale pronáší věty typu "všichni víme, že nám Sobotka a Babiš posílají další nelegální migranty mimo kvóty", takže své voliče v jejich vidění světa utvrzuje. Dovedně je uzavírá do konspirativní bubliny, uvnitř které je děsí, a zároveň jim nabízí záchranu. Může tak přitáhnout nakonec i ty, kdo jsou naladěni tak protisystémově, že zatím vůbec nevolili, podobně, jako se to povedlo v Německu AfD.

Okamura vystihl, že se celková nálada ve společnosti mění. V celé Evropě se prosazuje proti konceptu lidských práv identitární diskurz. Ultrapravice posiluje. U nás se sice zdá, že by to mohlo být potlačené tím, že si extrémně protimigrační a protimuslimskou rétoriku osvojily skoro všechny demokratické strany a z extrému se tak stala norma. Ovšem pozor. Vzpomeňme na slovenské volby v roce 2013. Tam premiér Robert Fico tak silně brojil proti migraci, až voliče vyděsil natolik, že se poohlédli po skutečném sekáči. A otevřený fašista Kotleba získal osm procent.

Petr Honzejk v Hospodářských novinách. Celý článek ZDE

0
Vytisknout
13289

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017