"Velmi vážné represe" v Katalánsku a dalších 7 lží Juliana Assangeho

29. 9. 2017

čas čtení 4 minuty
Zakladatel WikiLeaks v rozhovoru pro katalánskou rozhlasovou stanici prohlásil, že Španělsko míří k "čínskému modelu cenzury".


Assange ve středu, čtyři dny před plánovaným referendem o katalánské nezávislosti, poskytl rozhovor soukromému katalánskému rádiu RAC1. Tvrdil v něm, že do sporu mezi Katalánskem a Španělskem vstoupí EU a že španělská vláda uplatňuje "podle evropských měřítek velmi vážné represe". To však nebyla jediná lživá tvrzení v daném rozhovoru. Zde je 7 dalších.

1. Velmi vážné represe - předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani ve skutečnosti prohlásil, že "jakákoliv akce odporující ústavě členského státu je akcí proti právnímu rámci Evropské unie". Vzhledem k tomu opatření nařízená španělskou justicí proti ilegálnímu referendu samozřejmě jsou oprávněná.

2. "Bude evropská reakce. Bude to trvat, ale věřím, že tento typ represe je velmi nebezpečný" - všechna vyjádření EU indikují starostlivý respekt ke španělským vnitřním záležitostem a rozhodnutím justice. Podle předsedy Evropské komise Junckera "jde o věc vnitřní organizace spojené s ústavními dohodami".

3. "Tento typ represe může být uplatněn na jiné španělské regiony" - jediná policejní opatření podniknutá v Katalánsku reagují na nařízení prokurátora ohledně řady trestných činů, včetně pobuřování a narušování ústavního pořádku. V jiných španělských regionech k ničemu podobnému nedochází.

4. "Došlo k sérii útoků na svobodu slova" - 20. září bylo zatčeno 14 osob kvůli účasti na organizaci referenda, které je označeno za ilegální, a další činy spojené s porušováním. K jiným důrazným opatřením nedošlo. Žádné médium ani novinář nebyli postiženi omezením svobody slova. Prohlídka v redakcích médií jako El Vallenc proběhla proto, že byly využívány k logistickým aktivitám spojeným s ilegálním referendem, jako bylo tištění hlasovacích lístků. Žádné informace nebo názory nejsou cenzurovány. Řada médií se nadále vyslovuje pro nezávislost. Ze 140 webů propagujících katalánskou nezávislost byl zrušen jediný, který vyzýval k účasti na ilegálním referendu.

5. "Španělsko směřuje k modelu cenzury jako v Číně" - podle Indexu cenzury Reportérů bez hranic pro rok 2017 je Španělsko na 29. místě ze 189 zemí a oproti roku 2016 si polepšilo o 5 příček. Čína je na 176. místě.

6. "Katalánsko by mělo předstoupit před Evropský soud pro lidská práva a v OSN jsou organizace, které by se měly s těmito věcmi vypořádat" - muselo by být prokázáno, že stát porušil evropské normy, což se v Katalánsku neděje. Za prvé, právo na nezávislost není zakotveno v Chartě základních práv EU. Za druhé, v Chartě je několik aplikačních protokolů, které nelze vykládat na úkor unijních dohod garantujících územní celistvost členských států. Navíc by muselo dojít k vyčerpání všech soudních možností ve Španělsku, než by věc mohla přijít k evropskému soudu.

OSN uznává právo na sebeurčení kolonií, ale Katalánsko kolonií není a nikdy nebylo. Občané regionu mohou uplatnit právo na sebeurčení na základě upírání základních práv, jako je svoboda projevu nebo možnost organizovat svobodné volby. To se ale v Katalánsku nestalo.

7. "Nevidím žádné ruské zasahování ani ruské zájmy v této věci" - detailní analýza thinktanku Alliance for Securing Democracy ukázala, že 600 účtů na Twitteru spojených s oficiálními ruskými zájmy pomáhalo prosadit téma katalánské krize. List El País publikoval ještě podrobnější analýzy ohledně ruského vměšování.

8. "Byl jsem v Británii sedm let zadržován bez obvinění" - v květnu švédský vyšetřovatel odložil obvinění ze znásilnění z roku 2010. Assange žil pět let na ekvádorském velvyslanectví, aby se vyhnul vydání do Švédska. Po odložení obvinění britské úřady zrušily zatykač. Neexistuje důkaz, že by USA žádaly o vydání Assangeho.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
8093

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2017