Trump: "Evropská unie je jedním z největších nepřátel Spojených států"

15. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Evropská unie je jedním z největších nepřátel USA, řekl Donald Trump těsně před svým pondělním setkáním s Vladimirem Putinem.
Trump je v současnosti ve svém golfovém klubu v Turnberry ve Skotsku po několika dnech v Británii, kde naštval skoro všechny, ohrozil politické postavení premiérky Theresy Mayové a její delikátní postoj vůči tomu, jak vyřešit problém brexitu, a porušil královský protokol při setkání s královnou, píše server Politico.

V rozhovoru pro CBS Evening News, odvysílaném v neděli, odpověděl Trump na otázku, kdo je nyní jeho největší globální nepřítel:


 
 

"No, myslím, že máme spoustu nepřátel. Myslím, že Evropská unie je nepřítel, vzhledem k tomu, co nám dělají v obchodě. Nemyslel byste si to o Evropské unii, ale Evropská unie je nepřítel."

Trump také označil Rusko a Čínu jako nepřátele, ale dodal, že "to neznamen, že jsou špatní. Neznamená to nic. Znamená to, že jsou konkurence."

Předseda Rady Evropy Donald Tusk napsal v reakci na to na Twitteru: "Amerika a EU jsou nejlepší přátelé. Ten, kdo říká, že jsou nepřátelé, šíří fake news."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zároveň Trump na Twitteru poblahopřál Putinovi za zorganizování mistrovství světa ve fotbale:

Trump: "Blahopřeju Francii, která zahrála pozoruhodný fotbal, k tomu, že vyhrála mistrovství světa r. 2018. A zároveň blahopřeju panu prezidentu Putinovi a Rusku za to, že zorganizovali opravdu senzační světové mistrovství - jedno z nejlepších v historii!"



Tom Nichols: "Nemůže si pomoci. Trump se Putina bojí a musí použít každé příležitosti, aby mu dal najevo strach a respekt. Chválit Putina a kritizovat EU je klasické chování 'líbám ty nahoře, kopu ty dole'". Můžeme jen spekulovat o tom proč, ale vrací se mi slovo 'zkompromitovaný'".




0
Vytisknout
7485

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018