POZOR, NEBEZPEČÍ!

Větší hrozbou pro Evropu než Trump je možná Steve Bannon

16. 7. 2018

čas čtení 4 minuty

Steve Bannon,  bývalý poradce Donalda Trumpa, požadoval v rozhovoru na londýnské rozhlasové stanici LBC propuštění ultrapravicového aktivisty Tommyho Robinsona, který byl nedávno v Británii odsouzen k nepodmíněnému třináctiměsíčnímu trestu do vězení, protože vysíláním na Facebooku o soudním procesu se skupinou osob, obviněných ze znásilňování zranitelných mladých dívek, už po druhé porušil britský zákon, který zakazuje tisku informovat o průběhu soudního procesu, dokud nebyl dosažen verdikt, protože by tiskové informace mohly ovlivnit porotu a zabránit férovému průběhu spravedlnosti. Je paradoxní, že svými hysterickými islamofobními výlevy proti obžalovaným ohrožoval Robinson soudní proces a kdyby policie proti němu okamžitě nezasáhla, obžalovaní by museli být propuštěni bez trestu.




Za Tommyho Robinsona v minulých dnech u britské premiérky orodoval také jeden americký vyslanec od Donalda Trumpa - jak na to poukazují komentátoři, je pozoruhodné, že si Trump a jeho lidé myslí, že britská vláda by mohla jen tak zrušit verdikt nezávislého soudu! Je to neuvěřitelná idiocie. Totéž platí o Bannonovi.

Bannonovy výlevy v rozhlase LBC (je velmi kontroverzní, že britská média, stejně jako dnes česká, dávají nekriticky prostor ultrapravicovým šílencům a normalizují tak "názory", které ještě před několika lety byly ve slušné společnosti zcela nepřijatelné) tentokrát korigoval moderátor, politický editor LBC, Theo Usherwood: "Ale Robinson porušil zákon!"

Shodou okolností byl ve studiu také Nigel Farage (LBC se zjevně specializuje na dávání prostoru nejšílenějším ultrapravičákům) a ten ale s Usherwoodem souhlasil: "I já zastávám názor, že Tommy porušil zákon."

Theo Usherwood napsal na Twitteru, že Bannon po vysílání na něj zaútočil nesmírně sprostě:

"Bannon mi řekl po vysílání: 'Jdi do prdele. Do prdele nedovoluj si říkat, že mě kritizuješ. Ty zasraná liberální elito. Tommy Robison je páteří této země."


Komentátor Paul Mason k tomu varovně dodává: "Opakuji, až bude Robinson propuštěn z vězení, megadolary od americké pravice se budou snažit posílit v Británii opravdové trumpoidní ultrapravicové hnutí. Připravme se na to."

A to je opravdu vážné. Bannon je zjevně daleko nebezpečnější než idiot Trump. K tomu velmi vážně píše Matthew d'Ancona v týdeníku Observer, v souvislosti s tím, že se nyní opravdu rozkládá veškerá strategie vlády Theresy Mayové ohledně brexitu a hrozí, že její vláda padne a Británie vypadne z EU bez dohody, což povede ke katastrofálnímu ekonomickému a politickému propadu. (K tomu dodává Nick Cohen, že ohledně brexitu jsou Britové  nyní v hořícím domě a nemají žádnou cestu ven.) Matthew d'Ancona poukazuje stejně jako mnozí další britští komentátoři, že brexit se pro Británii nyní stal opravdovou noční můrou, ukázalo se totiž, že je nemožné převést v podstatě emocionální rozhodnutí o odchodu Británie z EU dosažené v referendu před dvěma lety v praktickou komerční, instituční, diplomatickou a ekonomickou strategii. Stoupenci brexitu nechtějí žádnou strategii vypracovávat - ale stejně jako Trump milují hněv, rekriminace, a obviňování ze zrady.

A zde hraje obrovskou roli Steve Bannon - a to nejen v Británii, ale i v celé Evropě: D'Ancona pokračuje:

"Přítomnost Steva Bannona v Británii byla zjevně důležitější než přítomnost Donalda Trumpa. Bannon se nyní soustřeďuje na nadcházející volby do Evropského parlamentu. Jeho cílem je zmobilizovat nacionalistický klub europoslanců v Evropském parlamentě.

Nikdy nepodceňujte populistickou pravici, zejména, když ji pomáhají sympatizanti z USA a z Ruska. Její hlavní protagonisté vytvořili "mýtus o zradě brexitu": tvrzení, že britský lid byl zrazen podvodnou elitou multikulturalistů a návštěvníků divadel. Velmi nebezpečný plán ultrapravičáků je ovládnout polorozpadlou britskou Konzervativní stranu a proměnit ji v trumpistickou ultranacionalistickou organizaci.

Británie - a Evropa - nyní čelí historické krizi politických, kulturních i národních rozměrů."



0
Vytisknout
10153

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018