Fraška brexitu pokračuje zcela neuvěřitelně

17. 7. 2018

čas čtení 3 minuty

Ze strachu před poslanci nařídila Theresa Mayová, aby začaly parlamentní prázdniny o čtyři dny dříve než normálně



Fraška jménem brexit pokračuje. Minulý týden přiměla při jednání na svém letním sídle v Chequers britská konzervativní premiérka Theresa Mayová svou vládu, aby přijala rozmělněný plán pro brexit, který by udržel britskou vazbu na evropský společný trh a omezil by ekonomickou katastrofu, kterou brexit vyvolá. Proti tomuto plánu začali zuřivě vystupovat fundamentalističtí stoupenci brexitu, jako je "poslanec pro 18. století" Jacob Rees-Mogg. Mayová se jich zalekla a rozmělněný plán pro brexit zrušila. Přistoupila na požadavky fundamentalistických stoupenců brexitu, kteří chtějí odtržení Británie od Evropy za každou cenu. To vyvolá hospodářskou katastrofu, nedostatek léků, nedostatek potravin, likvidaci letecké dopravy mezi Británií a Evropou a další velké problémy.

Nikdo netuší, jak bude reagovat evropská sedmadvacítka. Ta zatím jen zděšeně přihlíží. (Nebo vlastně docela bez zájmu.) (Fundamentalistický zastánce brexitu, konzervativní poslanec Bernard Jenkin, tvrdil v pondělí v rozhlase BBC, že "Brusel Británii zastrašuje a šikanuje". Jak by to bylo možné, píše Zoe Williams. Dokud Bruselu Británie neřekne, co vlastně chce, mohou tam jen zírat.)

Jak to shrnula konzervativní poslankyně Anna Soubry:

"Jestliže neumožníme obchodní výměnu s Evropskou unií bez překážek, buď prostřednictvím celní unie, anebo nějakou magickou třetí cestou, o níž si paní premiérka myslí, že je realizovatelná, a doufám, že se jí to povede, mnoho štěstí - jestliže to neumožníme, tisíce pracovních příležitostí bude zlikvidováno. A páni poslanci, kteří sedí na těchto lavicích, přiznávají v soukromých rozhovorech, že vědí, že tomu tak je. A v soukromých rozhovorech také říkají, že likvidace statisíců pracovních příležitostí stojí za to, aby naše země znovu získala svou suverenitu. Jen to sdělte lidem v mém volebním okrsku! Řekněte to lidem, kteří hlasovali v mém volebním okrsku pro brexit! Nikdo nehlasoval pro to, aby zchudnul, a nikdo nehlasoval pro brexit na tom základě, že někdo s pozlacených důchodem a zděděným bohatstvím jim sebere jejich zaměstnání!"




Zdůrazňujeme: Takto nepromluvila v parlamentě labouristická opozice. Ta mlčí.

Pak následovalo hlasování v parlamentě a Theresa Mayová získala podporu pro svou ostudnou kapitulaci fundamentalistickým stoupencům brexitu většinou pouhých tří hlasů. Podpořili ji tři labourističtí stoupenci brexitu!

Posléze premiérka Mayová rozhodla, že parlamentní prázdniny začnou o čtyři dny dříve než je zvykem, aby mohla z Dolní sněmovny před poslanci utéci. 

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News: Vláda chce předčasně zahájit parlamentní prázdniny a zrušit zasedání parlamentu na celý zbytek července a na celý srpen. Pak přijde období stranických sjezdů. Snažím se vzpomenout si, zda se blíží něco opravdu závažného, o čem by měl parlament debatovat. Víte to někdo? Víte to někdo?




0
Vytisknout
8206

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018