Je Theresa Mayová "relativně rozumný lídr"?

16. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


Mám určité problémy s komentářem Maxe Boota , který označuje Theresu Mayovou za "relativně rozumného lídra" a dává ji na roveň politikům, jako je Emmanuel Macron a Angela Merkelová.

Theresa Mayová nejprve řadu let zastávala pozici britské ministryně vnitra a nese odpovědnost za zavedení brutálně nepřátelské politiky vůči migrantům, v jejímž rámci začali být ostrakizováni i sedmdesáti a osmdesátiletí lidé, kteří byli pozváni v padesátých letech do Británie z Karibiku a celá dlouhá desetiletí v Británii tvrdě pracovali a platili daně. Když dospěli do důchodu, britský stát jim ho najednou začal odpírat, začal jim blokovat přístup ke zdravotnictví, celou řadu z nich proměnil v bezdomovce a některé deportoval do Karibiku, kde po desítkách let nemají žádné zázemí.

 



Za Theresy Mayové byly zavedeny horentní poplatky za víza a povolení k pobytu v Británii. Za ně s v současnosti platí britskému ministerstvu vnitra poplatek 45 000 Kč !! Znamená to, že mnoho příchozích imigrantů nedostane povolení k pobytu, protože si ho z finančních důvodů nemohou dovolit. Jste-li manžel či manželka britského občana ze země mimo Evropskou unii, za obnovení povolení k pobytu zaplatíte také 45 000 Kč.

Za konzervativní vlády Theresy Mayové byl zaveden předpis, že britský občan, který vydělává méně než 20 000 liber ročně, nemá právo si do země přivézt manžela či manželku. V důsledku toho existují desetitisíce "skypových" dětí, které jednoho svého rodiče znají jen na skypu. Ani režimy komunistické východní Evropy se neodvážily takto rozdělovat rodiny. Dnešním britským konzervativcům je to jedno.

K premiérské funkci přišla Theresa Mayová jako slepý k houslím. Když předchozí konzervativní ministerský předseda David Cameron katastrofálně destabilizoval Británii realizací špatně připraveného referenda o brexitu, jímž do celé Británie rozšířil interní konflikt  v Konzervativní straně mezi zavilými odpůrci Evropské unie a normálními politiky, odstoupil a nenašla se žádná náhrada - až se přihlásila farářova dcera Theresa Mayová.

Od samého začátku po převzetí premiérské funkce projevovala Mayová naprostou nekompetentnost a uzavřenost vůči rozumným řešením. Před referendem o brexitu sice zastávala proevropský názor, ovšem po zmršeném referendu (žádná civilizovaná země nezavádí hluboké a zásadní ústavní změny na základě hlasování 48 procent vůči 52 procentům, ale až po jejich schválení dvoutřetinovou většinou - k tomu v zemi nedošlo!) začala tvrdošíjně prosazovat naprosto neproveditelný tvrdý brexit, především obsesivně, jak komunistka, trvá na zákazu volného pohybu obyvatelstva z EU.

Mayové chybí i ta nejmenší špetka racionality a zdravého rozumu. Už dlouhé měsíce vyjednává bez jakýchkoliv konkrétních výsledků o brexitu mezi svářejícími se fundamentalisty v Konzervativní straně - evropské sedmadvacítky se nikdo z Londýna neptá, zda šílená londýnská řešení jsou z právního hlediska pro EU vůbec přijatelné - což nejsou.

Rozumný politik centristické orientace by poukázal na to, že celé trapné referendum o brexitu Cameron v roce 2016 naprosto zmršil, že ústavní změny se nedělají bez dvoutřetinové většiny a že emocionálně hysterické rozhodnutí opustit EU nelze proměnit v racionální ekonomickou, politickou a diplomatickou strategii.

Nic z tohoto Theresa Mayová není schopna udělat.

Pro mě osobně bylo šokující, když šla na recepci s fašistickým šéfredaktorem ultrapravicového bulvárního deníku Daily Mail. To slušný politik nedělá.

Možná, že z Ameriky není do Británie tak jasně vidět. 

0
Vytisknout
9069

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018