Protesty v Nikaragui: Počet obětí dosáhl 273

16. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Nejméně 273 osob zemřelo a 2 000 bylo zraněno během nepokojů, které od dubna pokračují ve středoamerické Nikaragui. Informovala o tom lidskoprávní pobočka Organizace amerických států (OAS). 


Výčet zahrnuje dva muže zabité v pátek v noci v Managui během mnohahodinového útoku provládních sil na protestující na Národní autonomní univerzitě, což je nejsilnější bašta protestů v hlavním městě Managui. Informoval o tom Paulo Abrao, výkonný tajemník Meziamerické komise pro lidská práva (IACHR), která je součástí OAS.

Protestující, které vláda označuje za teroristy, usilovali o útočiště v katolickém kostele a nejméně jeden z nich zemřel na jeho pozemku, když se kostel stal terčem palby, uvedl Abrao.

Události v kostele Boží milosti se staly posledními v sérii násilných střetů, která začala v dubnu, když nikaragujská vláda oznámila změny v sociálním systému týkající se penzí.

Prezident Daniel Ortega, který je u moci 11 let, o několik dní později ustoupil, ovšem tvrdé vládní represe uplatňované vůči protestům a rostoucí počet zabitých vyvolaly celostátní hnutí, které požaduje Ortegovu rezignaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6976

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018