Trump během návštěvy v Británii vyhrožuje Therese Mayové

13. 7. 2018

čas čtení 4 minuty

neuvěřitelném rozhovoru chválil americký prezident   Borise Johnsona a stěžoval si, že Mayová ignorovala jeho doporučení ohledně brexitu


V pozoruhodném rozhovoru pro britský bulvární deník The Sun vyhrožoval Donald Trump, že zničí novou strategii Theresy Mayové pro brexit, kterou si pracně vyjednala minulý týden při zasedání britské vlády v jejím letním sídle v Chequers.

 

Trump v rozhovoru vyjádřil názor, že strategie Mayové zpochybňuje výsledek referenda o brexitu a obvinil ji, že ignorovala jeho doporučení.

V kontextu zuřivých protitrumpovských protestů konajících se dnes po celé Británii Trump otevřeně Mayovou ponížil svým tvrzením, že komik a idiot Boris Johnson, který tento týden rezignoval z funkce ministra zahraničí, protože nesouhlasí s plánem Mayové na brexit, by byl "vynikajícím britským premiérem".


Jeho zásah sabotuje pokusy Mayové uklidnit fundamentalistické stoupence brexitu, kteří zuří po zveřejnění tzv. "bílé knihy" pro brexit, která navrhuje pokračující těsné styky s Evropskou unií, i když způsobem, který bude zřejmě pro Brusel nepřijatelný.

Trump pohrozil, že pokud Mayová realizuje strategii "měkkého brexitu", Británie nebude moci samostatně uzavřít obchodní dohodu s USA. Trump tím porušil veškeré diplomatické zvyklosti a protokoly, jejichž součástí je nenadávat hostitelovi během  návštěvy v druhé zemi.

"Pokud Británie uzavře s EU dohodu o měkkém brexitu, pravděpodobně bychom tedy my jednali s Evropskou unií a nikoliv s Británii, takže by to zřejmě tu dohodu zabilo. Pokud tohle udělají, k dohodě s USA pravděpodobně nedojde," řekl Trump. "My máme s Evropskou unií už tak problémy. Zasahujeme tvrdě proti Evropské unii, protože se k USA nechová v obchodě férově."

Trump vyjádřil pochybnosti, že Mayová realizuje takový brexit, pro který Britové hlasovali v roce 2016. "Uzavírá úplně jinou dohodu, než pro jakou lidi hlasovali. Vím, že došlo k spoustě rezignací. Lidem se nelíbí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 
Britská náměstkyně ministra kultury Margot James nesouhlasí s Trumpem: Boris Johnson by byl strašlivý premiér:


Simon Fraser, bývalý vysoký státní úředník na britském ministerstvu vnitra:

"Byl jsem víceméně pro Trumpovu návštěvu. Ale jeho arogantní ponížení Theresy Mayové je naprosto šokující, ať si myslíte cokoliv o ní, o její vládě či o tom, jak realizuje brexit":


Pokud toto napsal Simon Fraser, můžeme si být jisti, že to je názor celého britského ministerstva zahraničí, upozorňuje Guardian.

Náměstek ministra školství pro univerzity Sam Gyimah:

"Zapomněl jste, jak se chovat slušně, pane prezidente?"




Britské ministerstvo zahraničí konstatovalo v pátek dopoledne, že Trumpovy výroky ohledně toho, že nebude moci poskytnout Británii obchodní dohodu, jsou nesmysl. Mezitím byla vydána oficiální bílá kniha o brexitu a tak dokazuje, že Británie "bude moci uzavřít obchodní dohodu s USA". Trump v době rozhovoru pro deník The Sun s ní nebyl seznámen. Trump má prý svůj rozhovor pro The Sun "opravit" na tiskové konferenci.

Bývalý americký velvyslanec v Británii Anthony Gardner:




"Trumpův nejnovější útok, tentokrát proti Mayové, je naprosto nepřijatelný. Je bezprecedentní zaútočit na spojence během státní návštěvy. Trump se vymkl kontrole a je trapný. Ten člověk je mašinérie destrukce. Všichni, kdo pro něho pracují dobrovolně ve vysokých úřadech, nesou spoluvinu a jsou to kolaboranti."

0
Vytisknout
11535

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018