Před Putinovým summitem s Trumpem obžaloval Mueller 12 ruských rozvědčíků

14. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


Dlouholetý politický vyjednavač pro Donalda Trumpa Roger Stone přiznal, že je "pravděpodobně" Trumpovým společníkem, který je zmíněn v žalobě americké vysoké poroty jako americký občan, který komunikoval s Rusy, kteří zaútočili v roce 2016 na americké prezidentské volby.

Trump odmítá požadavky od amerického parlamentu, aby zrušil svou schůzku s Vladimírem Putinem, která se má konat v pondělí v Helsinkách poté, co americká vysoká porota obžalovala dvanáct operativců ruské vojenské rozvědky z toho, že hackersky pronikli do ústředí Demokratické strany a prozradili emaily vysokých činitelů této strany.




V žalobě se uvádí, že Rusové, používající internetové přízvisko  Guccifer 2.0, napsali "nejmenované osobě, která byla v pravidelném kontaktu s vysokými činiteli prezidentské kampaně Donalda J Trumpa" "děkujeme, že jsme odepsal. Našli jste něco zajímavého v dokumentech, které jsme zveřejnili?" O dva dny později psal Guccifer 2.0: "prosím, dejte mi vědět, zda mohu nějak pomoci - udělám to s velkou radostí".

V pátek zveřejnil tuto žalobu dramaticky úřad Roberta Muellera právě ve chvíli, kdy se Trump setkával na Windsorském zámku v Anglii s anglickou královnou. Devětadvacetistránková žaloba obsahuje podrobnosti o tom, jak se ruští agenti konkrétně vloupali do emailů předsedy kampaně Hillary Clintonové Johna Podesty, Národního výboru Demokratické strany a DCCC. Ukradené emaily byly zveřejněny na Wikileaks a byly široce medializovány.

Už letos v únoru obžaloval úřad Roberta Muellera 13 ruských občanů a tři ruské firmy ze zásahů do americké prezidentské kampaně, ze zneužívání sociálních sítí a z koordinace s protrumpovskými aktivisty.   
 

V Americe žádá skupina senátorů a dalších 18 demokratických poslanců, členů parlamentního výboru pro zahraniční záležitosti, aby Trump zrušil svou schůzku s Putinem. "Bohužel," píše se v jejich podání, "v důsledku vašeho neustálého vyjadřování sympatií pro Vladimíra Putina, kvůli vašemu střetu zájmů a vašim útokům na naše nejbližší spojence nemáme důvěry, že dokážete věrně vyjednávat s představitelem ruského státu, a naléháme na vás, abyste schůzku zrušil."

Bílý dům oznámil, že se schůzka s Putinem bude normálně konat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 
 

0
Vytisknout
7675

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018