Peking zasévá rozkol mezi USA a EU

16. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
V pondělí v Pekingu začíná summit Čína-EU. Číňané využívající ohromný objem obchodu s unií se chtějí dohodnout na společném postupu proti protekcionismu Bílého domu, upozorňuje Vladimir Skosyrjov.


Kvůli tomu Peking předloží Evropanům výhodné podmínky pro investice. Avšak Brusel se obává zesílení vlivu Číny na Východní Evropu a podezírá ji z krádeže technologií. Podle názoru expertů to brání oběma stranám v dosažení skutečného kompromisu.

Unie je hlavním importérem čínského zboží. Současně je Čína pro EU druhým největším exportním trhem. Každodenní obrat mezi ČLR a unií představuje 1,18 miliard dolarů. Čína považuje EU za nového nejlepšího přítele ve věci obchodních sporů s USA.

Čínský premiér Li Kche-čchiang se minulý týden v Berlíně setkal s kancléřkou Merkelovou a předtím v Bulharsku s lídry zemí Východní a Střední Evropy.

"Otevřenost byla klíčovým faktorem čínského programu reforem. Budeme pokračovat v ještě širším otvírání se světu, včetně rozšíření přístupu na trh pro zahraniční investory. Vítáme jejich usednutí do čínského ekonomického expresu. Ať se těší z možností rozvoje Číny," vyzval Li.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8836

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018