Německo se obává setkání Trumpa s Putinem

16. 7. 2018

čas čtení 4 minuty
Německo bude pozorně sledovat pondělní setkání impulsivního amerického prezidenta s ruským protějškem. Němce znepokojují tři věci: NATO, Krym a plynovod Nord Stream, píše Jefferson Chase.


Německý vládní komisař pro ruské záležitosti Dirk Wiese pondělní jednání v Helsinkách nekomentuje. Avšak on i mnoho německých lídrů budou pozorně, možná i nervózně, monitorovat jednání mezi oběma prezidenty.

Trump si jaksi navykl vybírat si Německo ke kritice a jakákoliv známka dohody mezi ním a Putinem by v Berlíně opět vyvolala nervozitu. Německo je zvlášť znepokojeno třemi tématy.

Úhelným kamenem německé obranné politiky je členství v NATO, takže Berlín byl velmi rozladěn Trumpovými příležitostnými očerňujícími poznámkami ohledně transatlantické aliance a kritikou toho, čemu říká neférově nízké obranné výdaje Německa. Němci mají podezření, že načasování jednání mezi Trumpem a Putinem těsně po zásadní konferenci NATO není náhoda.

"Je to pokus provokovat Evropu," řekl expert na Rusko Stefan Meister z Německé rady pro zahraniční vztahy před summitem NATO. "Velkou otázkou je, jak spolehlivý bude americký prezident a zda Putinovi neslíbí něco, co předem neschválí jeho partneři v NATO."

Trump se snažil přinejmenším implicitně vyhrožovat, že Spojené státy sníží svou vojenskou přítomnost v Evropě, aby přinutil členy NATO utratit za obranu více. To podle Gwendolyn Sasseové, akademické ředitelky berlínského Centra pro východoevropská a mezinárodní studia, přispělo k "vizuální trhlině ve vztazích mezi EU a USA". Němci si přejí, aby Trump při setkání s Putinem jednal jako vedoucí člen NATO a ne jako volný hráč.

"Doufám, že Trumpovi spojenci mu na summitu NATO ukázali některé hranice, které by ve vztazích s Ruskem neměl překročit," říká Rebecca Harmsová, poslankyně Evropského parlamentu za Zelené a přední kritička Putina.

Němci nepochybují, že Putin usiluje o to, čemu Harmsová říká "dlouhodobá agresívní, protievropská politika", a že se snaží vrazit klín mezi USA a jejich evropské spojence.

"Je jisté, že probíhající oslabování transatlantických vztahů, včetně Trumpova oslabování norem, hodnot, principů a mezinárodních institucí, je v zájmu ruského vedení," tvrdí Meister. "Moskva chce vyjednat své vztahy se Západem a hrát novou roli v evropské bezpečnosti a má zájem na tom, aby se Amerika z Evropy stáhla."

To je něco, co si Berlín nepřeje.

Lakmusovým papírkem měřícím, do jaké míry se Trump drží linie NATO, nebo nakolik flirtuje s Putinem, bude Krym. Německo nezpochybňuje své odsouzení ruské anexe poloostrova, zatímco Trump vysílá smíšené signály, když ve čtvrtek prohlásil, že uznání anexe představuje potenciálně "zajímavou otázku".

Pokud by Trump v této věci učinil Putinovi ústupky, Německo a EU by to považovali za akt zrady.

"Jestliže prezident Trump, jak se na základě jeho prohlášení musíme obávat, uzná Krym za ruský, zaprodá nejen ukrajinská práva, ale také bezpečnost a suverenitu evropských států," tvrdí Harmsová.

"EU by takovou dohody nikdy nepodepsala," říká Sasseová, "ale byla by pro Putina vítězstvím, které by odhalilo jednotnou frontu Západu jako iluzi."

Němci také mají enormní zájem o diskuse mezi Trumpem a Putinem ohledně dvou plynovodů Nord Stream vedoucích z Ruska do Německa přes Baltské moře. Trump byl k projektu velmi kritický a tvrdil, že Německo se kvůli němu stane nepřijatelně závislým na Kremlu. Byly tu také spekulace, že by USA rády samy prodávaly Německu více zemního plynu.

Avšak další se domnívají, že Trump téma využívá k tomu, aby se distancoval od Putina v rámci podezření, že se Rusko vměšovalo do voleb a pomohlo mu v roce 2016 stát se prezidentem.

"Z taktických důvodů používá určitou protiruskou kritiku, protože americký lid ho obviňuje, že je Putinovým partnerem," říká Daniela Schwarzer z Německé rady pro zahraniční vztahy.

Jenže v této věci existují i Němci, kteří přinejmenším částečně souhlasí s Trumpovou kritikou.

"Pro státy EU je důležitější než kdy dříve zbavit se příležitostné ruské politiky," říká Harmsová. "Individuální projekty jako Nord Stream 2 protiřečí společnému bezpečnostnímu úsilí, protože plynovod je strategický projekt, jehož záměrem je posílit vliv Kremlu."

V každém případě bude zajímavé sledovat, jak se Trump, který tak tepal Německo, vyjádří k tématu při pondělních jednáních.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8220

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018