Trump je tvrdě rasistický prezident

14. 7. 2018

čas čtení 4 minuty
Trump je zosobněním rozporů - ale jeho rasismus je systematický a důsledný

Když sledujeme tohoto pinballového prezidenta, jak poskakuje Evropou, mnozí si asi myslí, že Trumpovo šílenství nemá žádnou systematičnost, píše Richard Wolff.

NATO je podle Trumpa zároveň finanční podvod a velmi silné. Plán Theresy Mayové pro brexit je podle Trumpa zároveň ubohý a senzační.  Trumpův interview pro deník The Sun byl zároveň fake news a velmi dobrý. Trump je naprosto nedůsledný - s výjimkou dvou věcí, když jde o imigraci a o Vladimira Putina.



 

Trump neustále hovoří o imigraci: Řekl v deníku The Sun, že imigrace v Evropě je "ostuda". Proč? "Myslím, že to změnilo strukturu Evropy, a pokud nebudete jednat velmi rychle, už to nikdy nebude takové, jaké to bylo, a já to nemyslím pozitivně."

Je neuvěřitelné, že Trump používá tlampače, jímž vyřvává svůj rasismus po všech kontinentech.

V pátek však Trump svým rasismem vstoupil na opravdu zlovolné území. Začal totiž v souvislosti s imigranty hovořit o terorismu.

Dodal: "Chci to říct velmi nahlas: Myslím, že by si Evropané měli dávat pozor, protože se mění jejich kultura."

Měli by si dávat pozor, protože se mění jejich kultura.


Prezident Spojených států tím právě ohrozil bezpečnost imigrantů po celém světě.

Nyní tedy víme, že Trump nařídil odebrání tisíců imigrantských dětí jejich rodičům - přičemž se nepodaří některé z nich jim vrátit! - protože "by si měli dávat pozor". Mění kulturu a musejí přestat, nebo na ně zaútočíme.

Trump hovoří o tom, jak dobré by to bylo, kdyby mohl deportovat lidi z USA, aniž by mu v tom bránily soudy.

To je jazyk a mentalita mnoha extremisticky pravicových a neonacistických stran v Evropě.

Stalo se nyní poprvé, že v čele vlády významné světové mocnosti stojí ultrapravicový rasista. Není to žádná nová populistická politika - je to starý dobrý nacismus.

Trump je přitom vnukem německého imigranta do USA a oženil se hned s dvěma imigrantkami. Trump ví velmi dobře, jak těžké je to být imigrantem: jeho rodina se natolik styděla během dvou světových válek za svůj německý původ, že Trump v době, kdy publikoval knihu The Art of the Deal, o sobě lživě tvrdil, že je švédského původu.

Z psychologického hlediska to vypovídalo o Trumpovi mnohé, když během svých útoků proti NATO tento týden Trump lhal tisku ohledně svých německých kořenů. Řekl: "Mám pro Německo obrovský respekt," poté, co útočí na Německo už dlouhé měsíce.  "Můj otec je z Německa."

Fred Trump, Trumpův otec, se narodil v Bronxu.

Když se hodně snažíte, dokážete jen tak tak pochopit, co má Trump na mysli, když si stěžuje, že se mění kultura. Je to pravda: Svět se stává integrovanějším a rozrůzněnějším. Děje se to přímo před jeho očima.

Tato rozrůzněnost není jen zdrojem talentů pro Ameriku i Evropu, ale už dlouho je součástí naší slušnosti: je měřítkem, podle něhož se hodnotíme.

Cílem zakladatelských svobod Spojených států bylo mimo jiné poskytnout ochranu náboženským menšinám: těm lidem, jimž dnes říkáme žadatelé o azyl.

Neboli, jak to v pátek zformulovala Theresa Mayová: "Velká Británie má hrdou historii vítání lidí, kteří prchají před pronásledováním. Máme hrdou historii vítání lidí, kteří chtějí přijít do naší země a přispívat do naší ekonomiky a naší společnosti. A během let je imigrace pro Británii velmi prospěšná."

Trump hledá v nejtemnějších koutech extremně pravicového internetu s cílem vymyslet si nesmyslné heslo "England First". "Už dnes tak často, jak by to bylo správné, neslyšíte slovo Anglie," řekl v interview pro The Sun. "Chybí mi slovo Anglie," pokračoval v nesmyslech, jaké by zdiskreditovaly i skinheady.

Kdyby si Trump přečetl informační dokumenty od svých poradců o dnešní situaci v Británii - které samozřejmě nikdy nečte - věděl by, že pravděpodobným nástupcem dnešní premiérky Theresy Mayové je imigrant Sajid Javid, který se narodil v severní Anglii jako muslim. Jeho rodina sdílí pákistánské dědictví s imigrantem Sadiqem Khanem, levicovým primátorem Londýna, o němž Trump tvrdí, že sympatizuje s teroristy.

Možná, až příště Trump navštíví Londýn, bude si muset pamatovat, zda ten "zločinec" je Sajid nebo Sadiq. To je ten problém, když se mění kultura. Dávej si na sebe opravdu pozor, Donalde.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11642

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2018