Tisková zpráva

Na symbolickou okupaci navázalo Extinction Rebellion blokádou, do které se zapojily matky s malými dětmi.

3. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Dva dny před jednáním uhelné komise eskalovalo Extinction Rebellion již přes dva týdny trvající symbolickou okupaci Ministerstva životního prostředí a za použití šibenice, pod kterou stály matky s malými miminky, na 20 minut zablokovalo provoz na ulici Vršovická.

Blokádou chtějí poukázat na to, že pokud uhelná komise v pátek rozhodne o odstupu od uhlí v jakémkoli pozdějším termínu než 2033, poškozuje tím dnešní mladou generaci. Ani termín 2033 podle Extinction Rebellion není dostatečný. Nejbohatší státy se totiž musí uhlí zbavit v následujících deseti letech. Jen tak se můžeme vyhnout nejhorším dopadům klimatické krize a předejít nutnosti výrazně dramatičtějších opatření v budoucnu.

„Klimatická změna je největší hrozbou pro budoucí život lidstva. Je bezpodmínečně nutné, abychom se zbavili závislosti na uhlí v co nejkratším možném termínu a zabránili tak tomu, že se změna klimatu vymkne naší kontrole. Pokud se tak stane, je to v podstatě rozsudek smrti pro mé děti a jejich vrstevníky,“ komentuje důvody blokády Veronika Holcnerová, mluvčí Extinction Rebellion a jedna z matek po šibenicí.

Uhelná komise projednává tři scénáře odstupu od uhlí a dle informací z médií pravděpodobně zvolí termín 2038. Stínová uhelná komise tvořená odborníky na oblast klimatu přitom označila za reálný, a dokonce i ekonomicky výhodnější termín 2031, tedy ještě dva roky před nejvčasnější projednávanou variantou.

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stinova-uhelna-komise-vydala-sve-stanovisko-nutny-konec-uhli-je-prilezitost-pro-rozvoj

„Dlouhodobě patříme mezi největší znečišťovatele v Evropské unii, ale i celkově mezi vyspělými zeměmi. Je na čase, abychom jako země převzali zodpovědnost a zasadili se o uhlíkovou neutralitu v co nejbližším možném termínu. Největšími producenty emisí u nás jsou uhelné elektrárny, a proto je nutné je vypnout, jakmile to bude možné,“ vysvětluje Holcnerová.

Termín konce uhlí bude zásadní pro další směřování klimatické politiky České republiky. Klimatické hnutí včetně Extinction Rebellion proto včera uspořádalo demonstraci před Ministerstvem životního prostředí a deklarovalo, že blokáda bude pokračovat až do 4.12., kdy by měla uhelná komise o scénáři opuštění uhlí rozhodnout.

0
Vytisknout
6573

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020