Prlběžné zpravodajství

Na covid-19 zemřel bývalý francouzský prezident

3. 12. 2020

čas čtení 4 minuty
 

Foto: Bývalý francouzský prezident Valery Giscard d'Estaing

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 533 042 nakažených osob.  Ve středu 2.12. bylo registrováno dalších 4563 nákaz, zemřelo 8515 osob (od včerejška nárůst o 108), v nemocnicích je 4667 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Bývalý francouzský prezident Valery Giscard d’Estaing  (94) zemřel na komplikace způsobené koronavirem. Byl francouzským prezidentem v letech 1974-1981.


- Spojené státy registrovaly nejvyšší denní počet úmrtí od dubna, a to 2597. Je to druhý nejvyšší počet úmrtí v USA za celou pandemii. Nejvyšší počet mrtvých, 2607, byl zaznamenán v USA 15. dubna.

- Očkování proti covidu začne v Británii příští týden, řekl Boris Johnson. Mezitím vznikl v Británii diplomatický konflikt s EU, protože několik brexitérů se vyjádřilo - lživě - na Twitteru, že schválení vakcíny firem Pfizer a BioNTech je geniálním úspěchem brexitu. Ve skutečnosti to s brexitem nemá nic společného, vakcínu vytvořila firma tureckých imigrantů v Německu a je úspěchem Evropské unie. Británie ji mohla tak rychle schválit v důsledku zákonů EU z roku 2001. Do konce prosince 2020 je totiž v rámci tzv. přechodového období Británie stále ještě členem EU a využívá legislativních nástrojů EU.

- Rusko zaznamenalo ve čtvrtek rekordní nárůst denních infekcí, 28 145 a 554 denních úmrtí. Ve středu registrovalo 25 345 nákaz a 589 úmrtí. Celkem bylo dosud v Rusku oficiálně zaznamenáno 2 375 546 nákaz a 41 607 úmrtí. Rusko je čtvrtou nejpostiženější zemí na světě, po USA, Indii a Brazílii.

- Maďarsko registrovalo ve čtvrtek rekordní počet úmrtí, 182. V Maďarsku došlo během listopadu k rychlému nárůstu infekcí.

- Američtí prezidenti Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton nabídli, že se nechají očkovat před televizními kamerami, aby přesvědčili lidi, aby se nechali očkovat.

- Šéf amerických Center pro zvládání a prevenci nemocí CDC varuje Američany před "tvrdou zimou" v důsledku vlny nákaz koronavirem. V nadcházejících měsících dojde podle něho v USA  k nejdrsnější zdravotní krizi, než budou široce k dispozici vakcíny.

- Čína provádí rozsáhlé inspekce dovozců potravin ze zahraničí, supermarketu, platform pro obchodování na internetu a restaurací s cílem zabránit šíření koronaviru dovezenými mraženými výrobky.

- Lokalizovaná ohniska nákazy v Jihoafrické republice vedou k obavám z inrtenzifikace pandemie, zejména v důsledku nadcházejících rodinných setkání o Vánocích.
-Pozor na falešné vakcíny proti koronaviru, varuje Interpol. Kriminální gangy se připravují prodávat podvodné vakcíny nebo krást skutečné zásoby ZDE 

- Vlna koronavirových infekcí drtí malé venkovské nemocnice v USA. Spojené státy nyní zaznamenávají více než 170 000 nových nákaz denně.  ZDE

- Globální počet mrtvých se přibližuje hranici 1,5 milionu. Nakaženo je celosvětově 64.3 milionů osob. V posledních týdnech umírá na koronavirus denně  více než 11 000 osob.

- Německo prodlouží trvání restriktivních opatření proti infekcím covidu do 10 ledna, informovala ve středu Angela Merkelová po jendání s šéfy německých spolkových států, Restriktivní opatření měla být původně zrušena 20. prosince.

- Španělsko omezilo počet hostů na vánočních a silvestrovských mejdanech na 10 a omezilo cestování v zemi.

- Vakcíny nezabrání krátkodobému vysokému nárůstu infekcí, varuje Světová zdravotnická organizace. Podle ní nebude v prvním půlroce 2021 dostatečné množství vakcín k dispozici, aby se zabránilo vlně infekcí.

- Británie dala přednost při rychlém schválení vakcíny rychlosti před získání důvěry veřejnosti, konstatoval Evropský úřad pro lékařství.

- Vladimír Putin nařídil, aby Rusko zahájilo masové  dobrovolné očkování proti covidu. V Rusku ve středu zemřelo dalších 589 osob. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7457

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020