V Evropě už na koronavirus zemřelo více než 1000 lidí

10. 3. 2020

čas čtení 7 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/


- Náměstkyně britského ministra zdravotnictví je nakažena koronavirem. Nadine Dorris, konzervativní náměstkyně britského ministra zdravotnictví, která se v Dolní sněmovně setkala se stovkami lidí a která se účastnila recepce v úřadu britského premiéra v 10 Downing Street byla diagnostikována jako osoba nakažená koronavirem. Onemocněla v pátek minulý týden a její diagnóza byla potvrzena v pondělí večer. Není známo, kdo ji nakazil, ale celý minulý týden Dorrisová pracovala na ministerstvu zdravotnictví a sociální péče. Činitelé kontaktují všechny osoby, s nimiž byla ve styku. Ve svém volebním okrsku hovořila s asi padesáti členy veřejnosti.  Ti, kdo budou mít příznaky onemocnění, se podrobí testu.

Ministryně píše: Díky za tolik přání. Bylo to hodně hnusné, ale doufám, že už to teď mám víceméně za sebou. Spíš se bojím o svou 84letou maminku, která u mě bydlí a dnes začala kašlat. Bude testována zítra. Udržujte se v bezpečí a myjte si všichni ty ruce.


- V ČR stoupl v úterý počet nakažených na 63.
- Ve Walesu bylo identifikováno devět dalších pacientů nakažených koronavirem, takže jich v Británii je nyní celkem 382.
- Itálie jen v úterý zaznamenala 168 úmrtí na koronavirus. Celkem je v Itálii 631 mrtvých. Znamená to, že už na koronavirus mimo Čínu zemřelo více než tisíc lidí.
- V Itálii je 10 149 případů a 631 mrtvých, v Íránu 7513 případů a 291 mrtvých, v Jižní Koreji 7513 případů a 58 mrtvých, ve Francii 1784 případů a 33 mrtvých, ve Španělsku 1690 případů a 35 mrtvých, v Německu 1565 případů a 2 mrtví, v USA 971 případů a 30 mrtvých. ZDE   
- Četné univerzity, včetně Harvardu, New York University a Trinity College Dublin zrušily přednášky a přesunuly je na internet ve snaze zabránit šíření viru.
- Britské úřady naléhají, aby se oběti nenávistných rasistických útoků přihlásily úřadům poté, co jednomu čínskému studentu útočníci při pouličním útoku vykloubili čelist.
- Evropská unie oznámila, že bude financovat výzkumníky pracující na vakcíně proti koronaviru a že bude investovat 25 miliard euro do těch částí evropské ekonomiky, která bude epidemií nejpostiženější.

- Trumpova vláda nařídila, aby byly od imigračních soudů v jižních státech USA odstraněny veškeré plakáty v angličtině a španělštině varující před hrozbou nákazy koronavirem. Poté, co list Miami Herald tuto informaci zveřejnil, americké úřady reagovaly, že "vlastně se ty plakáty odstraňovat neměly". Nevysvětlily však, kdo to nařídil:



- V Číně zveřejnili studii, na základě zkušeností z cestujícími ze čtyřhodinové cesty v dálkovém autobuse, že se infekce koronaviru šíří až na vzdálenost 4,5 metrů a zůstává v autobuse i po té, co vystoupil nakažený. V autobuse se prý nenakazil nikdo, kdo měl na tváři roušku.

- Na površích a předmětech přežívá nákaza několik dní.

- Univerzita Karlova ruší veškeré přednášky a semináře s osobní účastí studentů:
- ČR uzavírá všechny školy, ruší hromadné akce nad 100 lidí

    Stát s platností od úterý v šest večer zakázal všechny hromadné akce nad sto lidí, a to včetně kulturních a sportovních. Od středy se zavírají všechny školy, ohlásil premiér Andrej Babiš nejnovější opatření Bezpečnostní rady státu proti šíření nového koronaviru. Opatření platí do odvolání. Česko má 40 potvrzených případů nákazy.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-bezpecnostni-rada-statu-opatreni-koronavirus.A200310_084706_domaci_remy

Přítel: Dnes je historický den. Nikdo na celém širém světě nerozumí, co se děje:

- V ČR našli další dva případy nákazy, celkový počet 41.



- Více než 60 milionů Italů bylo umístěno do karantény. Opatření přijatá na severní "rudou zónu" byla nyní rozšířena na celou Itálii. Suspendována byla veškerá veřejná shromáždění a zavedeno bylo přísné omezení cestování.
- První italský pacient, nakažený koronavirem, byl po mnoha dnech na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Pavii v pondělí propuštěn z intenzivní péče a je poprvé od 21. února schopen samostatně dýchat. Je mu 38 let.
- V Itálii zřejmě karanténa začíná fungovat. V 11 městech, kde byla karanténa zavedena před čtrnácti dny, začíná počet případů klesat. Avšak v ostatních částech těžce postižené severní Itálie se virus dál šíří exponenciálně. Dr. Massimo Galli z nemocnice Milans Sacco, poukázal na to, že počet infekcí registrovaný minulý týden v Lombardii byl podobný jako ve Wuchanu v Číně koncem ledna. Znepokojující je také vysoká italská úmrtnost: V Itálii zemřelo 463 lidí z 9172 nakažených, celostátně je v Itálii úmrtnost 5 procent, v Lombardii 6 procent, daleko vyšší než odhady 3-4 procenta, které přicházejí odjinud.
- Počet mrtvých překročil 4000.
- Kdokoliv přijíždějící z Itálie by měl jít do domácí karantény na čtrnáct dní, varuje britská vláda.
- V Británii už zemřelo na koronavirus šest lidí, 374 osob je tam nakažených.  
- Úmrtnost na koronavirus mezi osmdesátníky v Číně zřejmě dosáhla 20 procent.
- Španělsko oznámilo uzavřní všech škol a univerzit na čtrnáct dní. Zaznamenalo 1204 nakažených osob, 28 osob zemřelo.
- Rumunsko uzavřelo všechny školy a školky od 11. do 22. března, uzavírka může být prodloužena.
- Írán oznámil 7161 případů nakažení a 237 úmrtí.
- Francouzský ministr kultury Franck Riester je nakažen koronavirem. Strávil několik dní v dolní komoře francouzského parlamentu, kde "bylo potvrzeno několik případů nákazy".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
15571

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2020