Drastická situace v uprchlických táborech na řeckých ostrovech se zhoršuje

9. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Zřejmě ultrapravičáci zapálili na ostrově Lesbos útočiště pro rodiny. Řecká policie to toleruje:

Zpráva Dalimila Petrláka z organizace Pomáháme lidem na útěku:

1) Nakolik se zdálo, že se situace na Lesbu začíná vracet k normálu, v sobotu večer a v neděli došlo k velkému vyhrocení. Řečtí i zahraniční radikálové nadále napadají především pracovníky neziskovek, obecně situace není bezpečná.

2) V sobotu večer zachvátil požár jedno z nejvýznamnějších komunitních center na Lesbu - One Happy Family. Shořela škola a kanceláře (tj asi 25% centra), naštěstí se nikomu nic nestalo. One Happy Family zaštiťuje činnost asi 26 různých projektů a centrum navštěvovalo přes 1 000 migrantů denně. Příčina požáru není jasná, jedna z verzí však je i žhářství.


3) Na Samosu v neděli někdo zapálil auto zdravotní sestře, která pomáhá migrantům.

4) Na Chiosu, kde nyní pomáhá i jeden český tým, je situace klidnější, distribuce humanitární pomoci funguje naštěstí bez větších problémů.

5) O víkendu se objevilo několik videi, na kterých je vidět, jak turecký obrněný vůz se snaží zbořit část pohraničního plotu na pozemní řecko-turecké hranici. Jedná se pravděpodobně o další provokaci turecké armády, vedle házení slzného plynu na řeckou stranu.

6) Řecká místní domobrana v neděli postřelila jednoho policistu nedaleko řecko-turecké hranice v domnění, že jde o migranta. Policista naštěstí díky neprůstřelné vestě přežil.

7) Turecký prezident Erdogan v neděli vyzval Řecko, aby se zachovalo podobně jako Turecko a otevřelo svou hranici dál do Evropy. Bude velice zajímavé, jak dopadne pondělní schůzka Erdogana s evropskými špičkami v Bruselu. Erdogan mimo jiné také prohlásil, že nebude s řeckým premiérem Mitsotakisem v jedné mistnosti.

8) Na řecko-turecké hranici mají do země nikoho povolen přístup 4 neziskové organizace, které přijímají i pomoc od menších organizací a dále ji distribuují. Turecká policie a armáda téměř každý den mění pravidla pro přístup do jednotlivých částí pohraničí. Pokud plánujete pomoci v Turecku, můžu vás propojit na relevantní kontakty.

Závěr: Důležitá bude pondělní schůzka Erdogana v Bruselu, mohl by se domluvit další postup. Na Lesbu je situace i nadále kritická, doporučujeme na Lesbos nevyjíždět, naopak, pokud máte zájem, na Chiosu je možné dobrovolnicky pomáhat. Kontakty rád dodám.

0
Vytisknout
6725

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2020