Zoufalí lidé dělají zoufalé činy

10. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Děje se to znova.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

Nikdo totiž nechce žít uprostřed války. Nikdo jí nechce vystavit svou rodinu a děti.

Turecko doposud přijalo 3,5 milionu syrských uprchlíků a na základě dohody s EU z roku 2016 slíbilo zastavit migrační vlnu do Evropy výměnou za finanční pomoc.
Teď se situace mění.

Válka v Sýrii totiž pokračuje a fronta se přesouvá do doposud nezasažených oblastí. To je důvod, proč se lidé ze Sýrie dali znovu do pohybu. Boje v provincii Idlib vyhnaly z domovů od prosince další milion lidí. Ti z velké části zamířili do Turecka, píše Petr Nutil.

 

Turci ale tyhle lidi už nezadržují, ale posílají je dál k řeckým hranicím, navzdory dohodě.

Jsme znova na okraji další migrační vlny? A nemůžeme si tuhle možnost tak trochu sami?

Podle Tomáše Laněho, bývalého velvyslance v Turecku "Nejednotnost unie v důsledku odmítavého postoje východoevropských zemí bohužel nevedla k tomu, aby se vytvořily efektivní pohraniční síly EU, které by pomohly zemím na vnější hranici." Ano, mluví i o nás. O V4. O naší neschopnosti se dohodnout.

Za tři dny se před zadrátovanou řeckou hranicí nashromáždilo 15 tisíc lidí. Řecká vláda už zesílila ochranu hranic a poslala na místo další vojáky na pomoc policistům. Ti brání ilegálním přechodům i slzným plynem a vodními děly.

Je možné, že prostě nakonec bude EU platit Turecku víc - o to jde tureckému prezidentovi Erdoganovi asi v první řadě.

Ale to neřeší žádný z problémů Evropy.

Realita je totiž taková že - my, EU, jsme bohatá, bezpečná a svobodná část světa, takže je přirozené, že budeme i nadále cílem lidí, kteří míří za lepším životem. Tak to prostě je a nic s tím nenaděláme.

S tím, co dělat ale můžeme, je konečně se začít chovat zodpovědněji. Politici o tom raději moc nemluví, ale v zájmu nás samotných je hledat konsensus v nejen bezpečnostních otázkách v rámci EU a začít pro jednou myslet spíš jako Evropané.

Kéž bychom si pro jednou odpustili tu omezenou perspektivu té naší malé středoevropské zahrádky.

Kéž bychom se začali chovat konstruktivně, lidsky a racionálně - a podle toho i volili naše politiky, kteří nás zastupují...

0
Vytisknout
12746

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2020