Turecká operace "Jarní štít" zasadila ránu Hizballáhu

11. 3. 2020

čas čtení 2 minuty
Turecká operace v severozápadní Sýrii způsobila ztráty v řadách Íránem podporovaných miličních uskupení v Sýrii. Zejména Hizballáh utrpěl ztráty, jaké nezažil po léta bojů za syrský režim, napsal Joe Truzman.


Počátkem února Turecko nasadilo tanky, obrněná vozidla, dělostřelectvo a vojáky v syrské provincii Idlíb, aby posílilo povstalce, které podporuje. Rozhodnutí vyslat turecké vojáky bylo přijato, aby zastavilo ofenzívu syrské vlády, která si kladla za cíl obsadit poslední baštu opozice.

27. února nálet zabil 33 tureckých vojáků v Idlíbu. Některé zprávy viní ruské letectvo, ale ruská vláda to oficiálně popřela. Turecko bezprostředně poté zahájilo operaci "Jarní štít".

Následujícího dne turecké ozbrojené síly zaútočily na budovu poblíž města Sarakíb, kde operovaly prosyrské síly. Útok vyústil ve smrt devíti příslušníků Hizballáhu a zranění dalších prosyrských sil.

Významná ztráta během jediného dne je důkazem strategie, která je ochotna vyslat bojovníky a riskovat ztráty při porážce opozičních povstaleckých sil v severozápadní Sýrii. (Írán se původně na ofenzívě v Idlíbu víceméně odmítal podílet - pozn. KD.)

Hizballáh podle všeho od neoficiálního vstupu do syrské války v roce 2011 ztratil tisíce svých bojovníků. Nicméně teprve v roce 2013 veřejně přiznal svou účast ve válce a prohlubující se zapojení na straně syrské vlády.

Je tomu o něco více než měsíc, co se objevily důkazy o účasti Hizballáhu v současné syrské vládní ofenzívě, když se do Libanonu vracela těla padlých.

Turecko útočilo také na bojovníky [Íránem naverbované] brigády Zajnebijún (Liwa Zainebiyoun). Milice vycvičená íránskými Revolučními gardami sestává z pákistánských šíitských bojovníků a údajně v posledních dnech ztratila tucet z nich při tureckém náletu v Idlíbu.

Operace Zajnebjúnu byly zdokumentovány během poslední syrské režimní ofenzívy v Idlíbu. Padlí se vracejí do Íránu kvůli pohřbu pod záminkou, že byli zabiti při obraně chrámu Zajnab v Damašku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8144

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2020