Koronavirus: "Epidemie potrvá do jara 2021, nakaženo bude 80 procent obyvatelstva a 1 procento zemře"

15. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Toto je závěr britské státní organizace Public Health England v analýze vypracované pro šéfy britského státního zdravotnictví. Britští zdravotníci zjevně nepočítají s tím, že by bylo možno epidemii koronaviru zvládnout. Očekávají, že epidemie bude trvat dalších 12 měsíců a obrovským způsobem zatíží už tak hrubě podfinancované britské státní zdravotnictví.

Analýza předpokládá, že koronavirem bude v následujích 12 měsících nakaženo 80 procent obyvatelstva. 15 procent z tohoto počtu (v českých poměrech by to bylo více než 1,5 milionu lidí) bude vyžadovat hospitalizaci.

Těžce postiženy budou klíčově důležité veřejné služby, jako je zdravotnictví, policie, hasičské služby a veřejná doprava.

Italští lékaři radí, jak se vyhnout virové katastrofě

15. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

"Zůstaňte doma. Blížíme se kolapsu, našemu zdravotnickému systému hrozí, že se rozpadne," řekl listu Irish Times kardiolog pracující v nemocnici v Miláně. Lékař, který právě skončil dvanáctihodinovou směnu, požádal o zachování anonymity, protože nemá povolení hovořit s tiskem. "Je to válka... Nemocnice, pro niž pracuji, se nyní většinou věnuje případům COVID-19. Adaptovali jsme celé sklady, abychom ubytovali infikované pacienty. Takřka všichni lékařští specialisté byli převedeni na zvládání mimořádné situace. Pohotovost je pořád plná. Zvyšuje se potřeba lůžek."

Koronavirus: Bude zdravotnictví nuceno odmítat léčit lidi starší 65 let?

15. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Britská vláda připravuje karanténu "válečného stylu" pro staré lidi, na dobu čtyř měsíců

Britská vláda se obává, že občané ztratí trpělivost s drakonickými opatřeními proti epidemii koronaviru, radikální izolace povede k zmírnění epidemie, pak lidé budou požadovat uvolnění karantény a země bude postižena druhou, daleko radikálnější vlnou epidemie koronaviru v zimě 2020-2021.

Lidem nad 70 let nařídí nyní britská vláda, aby zůstávali v přísné izolaci doma nebo v domově pro přestárlé po dobu čtyř měsíců. Má jít o mobilizační úsilí "válečného stylu". Vláda ho začne vynucovat do dvaceti dnů.

Je to součástí série opatření, které připravují britský premiér Boris Johnson, ministr zdravotnictví, hlavní zdravotník britského státu a hlavní vědecký poradce britské vlády. Cílem je zabránit kolapsu státního zdravotnictví a zachránit životy, jakmile se Británie propadne do epidemie koronaviru.

Další plánovaná opatření jsou:

Observer: Lidice, česká vesnice, kterou zlikvidoval Hitler, se octla v ohnisku historické kontroverze

14. 3. 2020

čas čtení 5 minut

 

V ČR vyšlo najevo, že židovka, která žila během války tajně v Lidicích před jejich likvidací po atentátu na Heydricha v roce 1942 byla krátce před zničením vesnice zatčena, poté, co jí udala sousedka, píše v nedělním vydání týdeníku Observer  jeho pražský reportér Robert Tait. Zemřela při holocaustu.

Zjistil to český historik Vojtěch Kyncl a vrhlo to stín na postavení Lidic jako symbol českého národního mučednictví, symbol který před rokem 1989 pěstoval především komunistický režim v Československu. Česká vláda proto donutila k rezignaci Martinu Lehmannovou, ředitelku lidického památníku.

Někteří kritikové upozorňují, že je ohroženo právo interpretovat svobodně historii Československa ve dvacátém století. Obávají se, že jde o zpolitizované pokusy cenzurovat události druhé světové války tak, jak k tomu v poslední době zjevně dochází v sousedním Polsku a Maďarsku.

Rozhovor Britských listů 264. Narodili jsme se v blbé době

13. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Připomenutí, že to bývalo o hodně horší než dnes...

Dr. Paul Millar pracoval v Edinburku poslednich dvacet let v neplacené funkci honorárního konzula České republiky. Dověděli jsme se, že mu za pár týdnů bude 87 let. Pan doktor Millar se narodil v roce 1933, v roce příchodu Hitlera k moci. Při nacistické okupaci Československa mu bylo šest let. V roce 1942, když mu bylo devět, poslali po atentátu na Heydricha jeho maminku nacisté do koncentračního tábora a jeho samotného na převýchovu do Německa. O jeho neuvěřitelných zážitcích s dr. Millarem hovoří v tomto prvním ze tří rozhovorů Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Obyvatelé Madridu v karanténě uspořádali v sobotu večer všeobecnou ovaci zdravotníkům

14. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

- Libyjská vláda v Tripolisu vyhlásila stav nouze a od pondělí uzavře všechna letiště a všechny přístavy.
- Poté, co v Ekvádoru zemřela druhá osoba na koronavirus, Ekvádor uzavřel hranice pro všechny cizince. Zakázána byla všechna shromáždění více než 30 lidí.
- Španělská vláda oficiálně vyhlásila mimořádný stav. Občané musejí setrvat doma po dobu nadcházejících 14 dnů. Ven mohou jen s cílem nakoupit potraviny či léky anebo do práce nebo do nemocnice. Ve Španělsku se také omezují vlaky jezdící na středně velké vzdálenosti. Španělsko je v Evropě nejpostiženější zemí po Itálii. Má 6251 nakažených a 193 lidí zemřelo. Obyvatelé Madridu uspořádali v sobotu ve 22 hodin večer všeobecnou ovaci zdravotníkům:




- Irský ministr zahraničí Simon Coveney varoval Iry před cestou do ČR, na Kypr, do Dánska, na Maltu, do Polska a na Slovensko.

Světová zdravotnická organizace: Evropa se nyní stala centrem pandemie

14. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- "Evropa se nyní stala epicentrem pandemie, má více případů nákazy a úmrtí než celý ostatní svět, kromě Číny," konstatoval ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Naším doporučením pro země i nadále je: Musíte proti pandemii bojovat všemi způsoby. Nikoliv pouze testováním. Nikoliv pouze vyhledáváním kontaktů nakažených. Nikoliv jen karanténou. Nikoliv jen sociálním distancováním. Dělejte to všechno. Jsme v reakci na pandemii COVID 19 v kritickém okamžiku. Je zapotřebí, aby se na tomto masivním úsilí podíleli všichni, aby byl svět udržen v bezpečí."

 

- Třetí host na recepci v Trumpově floridské rezidenci Mar-a-Lago minulou sobotu večer byl nakažený koronavirem. Byl to brazilský velvyslanec Nestor Forster. Trumpův lékař Sean P. Conley konstatuje, že Trump nemusí do karantény, ani se nemusí podrobit testu, protože nakaženým osobám nebyl přímo vystaven a nemá žádné příznaky. ZDE 


- Italové, kteří jsou v karanténě doma, zpívají na balkónech, aby si dodali odvahy:



 


Italský tenor Maurizio Marchini zazpíval z balkónu celé Florencii:


Zpívají i na Sicílii:



Je množství lidí nakažených koronavirem daleko větší, než jsou oficiální údaje?

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace, neděle 15. března 2020: Po upozornění na tento článek, které jsme vydali v Britských listech před několika dny, vyšel nyní jeho český překlad: https://medium.com/@krivka.adam/koronavirus-pro%C4%8D-mus%C3%ADme-jednat-hned-6136d561d955


Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Na základě matematických modelů a zkušeností z Číny takto varovně argumentuje v analytickém článku Thomas Pueyo. Poukazuje na to, že státy netestují dostatečné množství lidí, takže není známo, do jaké míry se nákaza koronavirem rozšířila společnostmi.

Na základě zkušeností z Číny lze podle něho extrapolovat počet nakažených lidí z počtu úmrtí. Usuzuje, že úmrtnost na koronavirus je kolem 1 procenta. Tam, kde ze statistických údajů vyplývá, že je procento úmrtnosti daleko vyšší, to znamená, že v dané zemi se rozšířilo nezmapované množství nakažených osob.

Tak například ve Francii je dnes podle něho zřejmě nakaženo koronavirem něco mezi 24 000 - 140 000 lidmi. Nikoliv jen tisíc, jak vyplývá z oficiálních údajů.

Nákaza je všude o jeden až dva řády vyšší, než co vyplývá z oficiálních čísel.

Jediným způsobem, jak potlačit už existující pandemii, je osobní izolace. Vyhýbat se styku s lidmi, dokud pandemie nezeslábne.

Dělají to velmi efektivně některé východoasijské země, které měly zkušenost s předchozí epidemií SARS.

Zdroj v angličtině ZDE  

Praha 7 o koronaviru pro občany. Vhodné i pro lidi odjinud

15. 3. 2020

čas čtení 5 minut

KORONAVIRUS: CO DĚLAT, ABYCHOM HO SPOLEČNĚ ZVLÁDLI

PŘIHLAŠOVÁNÍ DOBROVOLNÍKŮ, registrace kontaktů na SVJ, žádosti o pomoc, sousedská výpomoc, informace, doporučení a rady, jak zvládnout koronavirus.

Milí sousedé,

děkujeme Vám, že si čtete náš text věnovaný boji proti koronavirové nákaze. Tento text pravidelně aktualizujeme. Zapojte se a pomáhejte svým sousedům, abychom v této chvíli všichni v Praze 7 pocítili sílu naší sousedské komunity. Zaregistrujte se prosím také jako dobrovolníci. Zaregistrujte prosím také kontakt na vaše společenství vlastníků jednotek, aby naše koordinace dobrovolnické práce byla co nejefektivnější. Kdykoli se upřímně snažíme pomoci někomu jinému, pomáháme i sami sobě.

Ze Evou Pilarovou

14. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Nesmírně ji obdivoval Josef Škvorecký... 

Myslim, že není potřeba slov. O umění Evy Pilarové výmluvně vypovídá toto (JČ) :

Trump vyhlásil celoamerickou krizi

14. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Osoby nakažené koronavirem jsou zřejmě nejinfekčnější v období, kdy ještě nemají žádné příznaky. ZDE
- Trump vyhlásil celoamerickou krizi. Uvedl, že zpřístupní 50 miliard dolarů a nařídil všem 50 americkým státům, aby otevřely centra pro boj proti koronaviru a aktivovaly nouzové plány.
- Itálie zaznamenala 2547 případů nakažení a za posledních 24 hodin 250 nových úmrtí. Je to nejvyšší počet úmrtí na světě za den, za poslední čtyři dny (včetně doby, kdy byla epidemie v Číně na vrcholu).
- Francouzský ministr zdravotnictví oznámil nárůst 800 případů koronaviru za posledních 24 hodin: "Máme nyní 3661 případů a 79 úmrtí. 154 lidí je v intenzivní péči. Jsme teprve na začátku epidemie, která se šíří podle očekávání."
- Bývalý generální tajemník NATO Javier Solana (77) je v nemocnici poté, co byl nakažen koronavirem.
- Holandská letecká společnost KLM byla nucena propustit 2000 zaměstnanců. Krachují také aerolinie British Airways a Lufthansa žádá německou vládu o nouzovou dotaci.
- Norsko také nyní zakázalo vstup do země cizincům. Norové, kteří přiletí na letiště v Oslu, budou okamžitě posláni do karantény.
- Irsko upozorňuje své občany, aby se rozhodovali velmi opatrně, zda mají cestovat do jiných zemí EU.
- Donald Trump se ve svém sídle Mar-a-Lago o minulém víkendu setkal už s druhou osobou nakaženou koronavirem. První osobou nakaženou koronavirem, s kterou se Trump setkal, byl jeden brazilský politik.
- Americký parlament a ministr financí Steven Mnuchin schválili balík mnoha miliard dolarů, který má omezit ekonomický dopad pandemie. Zákon poskytne možnost testování nákazy koronavirem zdarma a čtrnáct dní placené dovolené pro nakažené osoby. Program také rozšíří záchrannou síť pro lidi postižené propadem ekonomiky. Balík musí schválit Republikány ovládaný Senát.
- Zaměstnanci Mezinárodního měnového fondu mají v jeho ústředí ve Washingtonu doporučeno, aby pracovali z domova.
- Britská vláda se konečně rozhodla zakázat masová shromáždění - ale až od příštího víkendu. Mnoho firem už takové akce zrušilo.
- Přísné akce proti koronaviru zavedly Kypr, Bosna a Uzbekistán.
- Kanada uzavírá parlament. Manželka premiéra Justina Trudeaua je nakažena, premiér sám nemá žádné příznaky nemoci.
- Maďarsko uzavírá školy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Donald Trump představuje největší riziko v boji s pandemií koronaviru

13. 3. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

List New York Times dnes, to jest v pátek třináctého, publikoval text, v němž představitelé z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a epidemiologové z celého světa představili nejhorší možný scénář týkající se případných úmrtí na koronavirus ve Spojených státech. Tato děsivá prognóza byla známa už minulý měsíc: 160 až 214 milionů lidí by se mohlo koronavirem narazit, přičemž 200 000 až 1,7 milionu infikovaných osob by mohlo přijít o život. Podle kalkulací CDC by v USA mohlo být hospitalizováno 2,4 až 21 milionů lidí, avšak k dispozici je pouze 925 000 lůžek s ošetřujícím personálem. Národní systém zdravotní péče by za této situace mohl zkolabovat. Tolik dnešní New York Times.

Pátek, a třináctého?

13. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty


Ne že bychom měli být pověrčiví! Jenže jakmile jednou nahlédneme do kalendáře, ne že bychom potřebovali pokaždé nápovědu, aby se nám nabídla nějaká další spojitost zrovna s tím dnem, který je „na programu“. Potom s nějakými výhledy, ať již někam vpřed, anebo v čase vzad. Někdy abychom přibrzdili předem. Ne že by zrovna každý z nás musel mít automaticky pocit, ne-li potřebu být solidární. Lze obecně zdůvodnit, proč zrovna teď je třeba omezit cestování nebo sportovní soutěže. A zrovna tak lze najít nejeden důvod k tomu, aby se ta různá opatření proti zrovna teď porůznu taky v Evropě šířící se epidemii koronaviru nepřeháněla. Že se ovšem může taková epidemie snadno vymknout „z kontroly“, zůstává potom jaksi nezohledněno. V tomto ohledu jsme samozřejmě všichni jakoby na jedné lodi, pokud jde o možná zdravotní rizika. I když s rozdílnými předpoklady, pokud se jedná o osobní odolnost vůči této specifické virové nákaze.

Britská lékařka: Víme, že budeme pohřbívat své kolegy zdravotníky

13. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Moderátorka: Do jaké míry se bojíte?

Dr. Jenny Vaughan, The Doctors' Association: Velmi se bojím. Přijdeme, přijdeme o své kolegy. Budeme pohřbívat své kolegy. Víme to. Víme to, dělo se to v Číně, děje se to v Itálii. Ale nemylme se. Fronta lékařů a zdravotníků je připravena, je ochotná a schopná pokusit se pomoci proti této pandemii, ale musíme mít rychlejší testování, řádnou techniku a musíme mít dostatečné množství zdravotnického personálu.

Moderátorka: Je děsivé, že mluvíte o tom, že budete pohřbívat své kolegy. A pan premiér Johnson dnes hovořil o tom, že lidé musejí být připraveni na to, že přijdou o své blízké. Jsou lidé vůbec psychicky připraveni na rozsah těch úmrtí, jimž možná budeme čelit?


Přijímáme nevyužité potraviny z restaurací

13. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Tiskové prohlášení

Praha, 13. 3. 2020 Od pondělí 16.března potravinové banky ve všech regionech přijmou nevyužité zásoby od všech stravovacích zařízení (zejména jídelny, menzy, velké restaurace). Minimální množství k odvozu je 20 kg. Darování je nutné předem telefonicky dohodnout, s ohledem na momentální lidské kapacity. Přijmout lze ovoce, zeleninu nebo chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny. Kontakty na jednotlivé banky najdete na https://potravinovebanky.cz/kontakt

Potravinová banka pro Prahu může přijmout jídlo ihned, prosím kontaktujte ji ve věci darování na telefonu 722 969 624

Neplýtvejte jídlem a pomozte, kde je potřeba.

Kontakt:

Láchová Veronika, ředitelka České federace potravinových bank

lachova@potravinovabanka.cz


ČESKÁ FEDERACE POTRAVINOVÝCH BANK (ČFPB)

Zastupuje všech 15 fungujících potravinových bank, které v celé České republice bojují proti plýtvání jídlem, hladu a podvýživě. Poskytuje podporu a koordinaci potravinovým bankám a snaží se hájit jejich zájmy na nadnárodní i národní úrovni.

Česká Federace potravinových bank je nevládní, apolitická a není vázána na žádné náboženské hnutí. ČFPB je členem Evropské federace potravinových bank FEBA a členem Celosvětové sítě potravinových bank GFN.






Otřesné životní podmínky v uprchlických táborech na řeckých ostrovech jsou živnou půdou pro koronavirus

13. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva Lékařů bez hranic

Přeplněnost a otřesné životní podmínky pro lidi v uprchlických táborech na řeckých ostrovech představují dokonalou živnou půdu pro vypuknutí nákazy Covid-19, varují Lékaři bez hranic. Nehygienické prostředí, neadekvátní sanitační zařízení a omezená lékařská péče – to všechno jsou faktory, které vysoce zvyšují riziko šíření viru, pakliže by mu byli obyvatelé táborů vystaveni.


„V některých částech tábora Moria je jen jeden vodovodní kohoutek na 1300 lidí a k dispozici není žádné mýdlo. Pěti či šestičlenné rodiny musí spát na prostoru velkém maximálně 3 m2. To znamená, že doporučená opatření proti šíření viru jako je časté mytí rukou a nesdružování se ve velkých skupinách jsou v těchto podmínkách nemožné,“ vysvětluje lékařka Hilde Vochten, zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic v Řecku.

 

Bože, požehnej Americe! Co?

13. 3. 2020 / Filip Mahďák

čas čtení 8 minut



Federální americká vláda zaseknutá v nečinnosti, postrádá plán rozumné celoplošné koordinace, organizace a komunikace, jak s představiteli jednotlivých amerických států, tak i s vládami ostatních zemí. Převážně díky omezeným názorům a organizačním schopnostem současného amerického prezidenta, zneužívajícího emocionálně vyhrocené situace k dalšímu zbytečnému štvaní amerických občanům proti cizincům a přistěhovalcům, upřednostňujího slepou osobní oddanost před kritickým myšlením a poradou u odborníků a neschopného vysvětit veřejnosti, co vlastně konkrétně v této situaci provádějí jeho vlastní vládní struktury.

Írán kope hromadné hroby pro oběti koronaviru

13. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

-  Ze znepokojujících satelitních záběrů vyplynulo, že Írán kope v městě Qom hromadné hroby. Vyplývá z toho, že je epidemie koronaviru v Íránu daleko horší, než režim přiznává.
- Belgická premiérka Sophie Wilmès oznámila, že od pátku od půlnoci se uzavírají  školy v Belgii až do 3. dubna, kdy začínají velikonoční prázdniny. Uzavřeny byly také restaurace a bary a otevřeny zůstávají jen supermarkety a lékárny. Občanům se doporučuje, aby pracovali doma, ale veřejná doprava bude fungovat.
- Katalánská vláda nařídila asi 70 000 lidem ve čtyřech městech v regionu Barcelona, aby od čtvrtka od 21 hodin na čtrnáct dní nevycházeli z domu, poté, co došlo k vysokému nárůstu infekce koronaviru v této oblasti. Dva činitelé ultrapravicové španělské strany Vox byli nakaženi koronavirem.
- Bývalý britský ministr zdravotnictví a nynější předseda výboru Dolní sněmovny pro zdravotnické otázky Jeremy Hunt vyjádřil v rozhovoru pro Channel 4 News znepokojení, že londýnská vláda nepodniká proti koronaviru žádné kroky. Školy se v Británii neuzavírají, cestování se neomezuje, akce s velkým počtem účastníků se neruší. Boris Johnson jen řekl občanům ve čtvrtek v podvečer, že se musejí připravit na to, že mnoho jejich blízkých zemře. A lidé, kteří začnou mít tvrdý kašel anebo horečku nebo obojí mají zůstat týden doma. Hunt varoval, že Británie je podle něho "asi čtyři týdny před tím, kde je na trajektorii nákazy dnes Itálie" a že je "podivné" že londýnská vláda více neprosazuje sociální distancování občanů.
- V německé vládě proběhla vzrušená diskuse ohledně toho, co dělat. Závěr byl, že země je v krizi a že se bude snažit rychle zvýšit počet lůžek intenzivní péče. Nic jiného se však nedohodlo.
-V Británii varovali zdravotníci nad vážnou krizí, která vznikne, když bude zdravotnictví zahlceno vážně nemocnými pacienty, kteří budou potřeboval ventilátory na intenzivní péči, ale nebudou pro ně lůžka. Podobně jako v Itálii tito lidé, stejně jako mnoho zdravotníků, zemře.
- V Itálii zemřelo na koronavirus už více než 1000 lidí, 15 113  bylo nakaženo. Je to nárůst o 21,7 procent za jediný den.
- Čína informovala, že má jen 15 nových infekcí, 8 z nichž je v provincii Hubei.
- Irský premiér Leo Varadakar oznámil uzavření všech škol, školek a univerzit v Irsku.
- Česká republika zakázala přístup do země občanům z Číny, Jižní Koreje, Íránu, Itálie, Francie, Španělska, Německa, Švýcarska, Norska, Dánska, Holandska, Švédska, Velké Británie, Belgie a Rakouska. Netýká se to lidí s trvalým pobytem na území ČR či lidí s dočasným pobytem nad 90 dní, ti se vrátit mohou. Není jasné, co se bude dít například s českými studenty v Británii. ČR zakázala všechny veřejné i soukromé akce s účastní přesahující 30 lidí. Byly zrušeny vlaky a autobusy do zahraničí. - Britští činitelé neustále opakují, že takové akce jsou přehnané a lidé nebudou mít trpělivost je dodržovat.

 


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Rekola jsou v nouzovém stavu k dispozici zdarma

13. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Praha, 13. března 2020 - Sdílená kola Rekola spouští pro následujících 14 dní individuální dopravu po městě zdarma díky podpoře Rohlik.cz a Prusa Research.

Kola nyní představují jednu z nejbezpečnějších možností přepravy a když vidíme, jak rychle narůstají počty nakažených, rozhodli jsme se podpořit Rekola. Teď už to není sranda. Každý případ, kterému se podaří zabránit, má ohromnou cenu, protože za 14 dní by z něj mohly být stovky dalších,“ podotýká Josef Průša z Prusa Research, český výrobce 3D tiskáren.


Pokud se i při současné situaci musíte pohybovat po městě, firmy i hlavy států jako je Dánsko nebo Německo, doporučují nahradit dopravu MHD pokud možno chůzí nebo jízdou na kole. Například jen do soupravy metra se v jednom okamžiku vejde až 1464 lidí, to je mnohonásobně více, než jaká je v současnosti povolená kapacita veřejných akcí.

Koronavirus, uprchlíci a konspirace

13. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Donald Trump vyhlásil zákaz cest z Evropy do USA ZDE. Izrael na všechny, kdo přijedou ze zahraničí, uvaluje karanténu ZDE. Indie ale zakázala vjezd do země turistům z celého světa ZDE. Z Moskvy už mezitím deportují čínské studenty ZDE a Světová zdravotnická organizace oficiálně konstatovala pandemii ZDE. Na Lesbu se objevil první případ koronaviru mezi uprchlíky ZDE.

Snad poslední prosba Jiřího Lofa o finanční pomoc

13. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Čulíku,

prosím o zveřejnění níže uvedeného textu, snad už je to naposledy. Celkově se můj zdravotní stav zlepšuje den od dne. Ve firmě se mnou počítají, jakmile se mi zahojí velká rána na hýždi, můžu okamžitě začít pracovat. Předpoklad je ještě dva až tři týdny. Už se těším až budu zase jezdit, doma už mi to leze na mozek.

Finančně je to zatím těžké, posudkové už uznalo moji invaliditu, mám nejtěžší skupinu, omezení na více než 70%, teď čekám, až to důchodové zpracuje a začnou posílat peníze. Pak bude zase líp, i když asi ne nadlouho, protože bych chtěl lepší protézu, než je ta základní a ta stojí desítky tisíc, paní doktorka z protetiky mě ale uklidňovala že mají velmi dobré sponzory, tak snad ano.

Moc děkuji 
Jiří Lof 

Dobrý den, všem lidem dobré vůle, pravidelní čtenáři BL mě znají a znají i moje problémy. Všechny kteří netuší kdo jsem a proč sem píšu prosím aby se podívali do archivu BL, moje trápení trvá už dlouho.

Stejně jako většina lidí, 28. každého měsíce musím platit nájem, 12 000 Kč. Stát mi nepomůže, nemám trvalé bydliště a i kdyby, stále mám zastavenou výplatu všech sociálních dávek, a to z toho důvodu že jsem v minulosti použil příspěvek na bydlení na jiné adrese, než bylo uvedeno. Dokud nevrátím státu dlužnou částku nemám nárok na jakoukoliv dávku.

Mám velké výdaje na léky, a ještě větší na obvazový materiál, převazuji každých 12 hodin, mám na hýždích dvě cca 12 cm hluboké rány. A vzhledem k těmto skutečnostem se velmi obávám že nebudu mít na uhrazení celého nájmu.

Prosím proto o pomoc a podporu dobré lidičky. Nepotřebuji mnoho a od dubna mi už snad začne opět chodit invalidní důchod a doufám že mi můj zdravotní stav dovolí pracovat. Pomoc prosím zasílejte na 115-7329620207/0100


Děkuji Jiří Lof


26. 1. 2020

Rozhovor Britských listů 263. V Londýně jsem poznal pozoruhodné Čechy

6. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Milan Jakobec, právník, diplomat a donedávna ředitel Diplomatické akademie byl v devadesátých letech zástupcem velvyslance České republiky v Londýně. Napsal o tom knihu vzpomínek, která obsahuje řadu pozoruhodných portrétů Čechů, tehdy žijících v Británii. Nejzajímavější byla zřejmě stoletá slečna Pokorná, která před nacistickou okupací převedla z Břeclavi do zahraničí přes hranice celou řadu lidí, strávila pak mnoho let v nacistických vyhlazovacích táborech a po pádu komunismu věnovala velvyslanectví ČR v Londýně klavír, na nějž však směly hrát jen jí uznávané klavírní hvězdy. Chodila na tom klavíru na velvyslanectví utírat prach. O slečně Pokorné a o dalších pozoruhodných osobnostech hovoří Jan Čulík s Milanem Jakobcem v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Španělsko: Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že epidemie koronaviru bude trvat 2-5 měsíců

13. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Za ideálních podmínek, pokud v pořádku proběhnou všechna opatření na kontrolu šíření koronaviru, by podle španělského ministerstva zdravotnictví epidemie mohla skončit za dva měsíce. Ale tento výsledek je tak idylický, že ho experti považují za vysoce nepravděpodobný. "V nejhorším případě to může trvat čtyři až pět měsíců," uvedl Fernando Simón, ředitel Koordinačního centra pro zdravotní pohotovost a mimořádné situace při ministerstvu, informuje Pablo Linde.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Může dánský družstevní model vyřešit irský problém s byty?

13. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Nedávno publikovaná data organizace Eurofound ukazují, že Irsko má v EU jednu z nejvyšších měr lidí ve věku 25-29 let dosud žijících v domě u rodičů. Naproti tomu Dánsko jednu z nejnižších, což šokujícím způsobem ilustruje ostře odlišnou životní úroveň v obou jinak dosti podobných zemích, napsala Clare MacCarthyová.

Jihoafrický problém s "afrofobií"

13. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Stovky afrických uprchlíků a žadatelů o azyl uspořádali pětiměsíční stávku v sedě v ulicích jihoafrického města Cape Town, aby protestovali proti xenofobii a žádali přemístění do jiné země, píše Guy Oliver.

Trump suspendoval cesty do USA pro občany EU - avšak ne Británie

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

- Nesahejte na veřejnosti na madla a jiná držadla. Pokud jste nuceni se držet madla v metru nebo tyče v autobuse, nesahejte si na obličej, dokud si neumyjete ruce, doporučuje hlavní britský státní zdravotník prof. Witty.
- Zákaz cestování do USA - včetně občanů České republiky - má začít v pátek o půlnoci a platit třicet dní .Evropská unie prý proti koronaviru "včas nezasáhla". Pro Británii zákaz neplatí. Není jasné, zda zákaz platí i pro občana EU, který by cestoval přes Británii.
- Herec Tom Hanks s manželkou jsou nakaženi koronavirem. Jsou v Austrálii, kde natáčejí film o Elvisovi.
- Počet nakažených přesáhl 126 000 a zemřelo více než 4600 osob.
- Japonsko bylo varováno, že se musí připravit na zrušení olympijských her.
- Asijské burzy znovu poklesly, pokles se očekává i v Evropě a v USA.

Podobnosti v angličtině ZDE
 

Jak se staly Britské listy obětí fake news

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Vydali jsme informaci, že se  prý britský premiér Boris Johnson v televizi vyjádřil, že musíme epidemii koronaviru "přijmout na bradu".

Ve středu odpoledne upozornil pořad rozhlasu BBC The Media Show, který se zabývá mediální problematikou, že níže publikovaný klip, v němž toto Boris Johnson říká, a který na sociálních sítích zhlédly miliony lidí, se stal obětí manipulace. Byla totiž ze záběru ustřižena poslední věta, v níž Johnson konstatuje: "My tohle ale dělat nebudeme." Čtenářům se omlouváme.

Původní verze článku:

Britský premiér Boris Johnson: Jednou z těchto teorií je, že bychom se tomu měli vystavit, nastavit tomu bradu, přijmout to celé najednou a dovolit koronaviru, aby prošel obyvatelstvem, a nepřijímat tolik drakonických opatření.


Z výzkumu vyplývá, že raný zásah proti koronaviru má obrovský pozitivní dopad

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Ze studie vyplývá, že v Číně by bývalo o 66 procent méně případů nákazy, kdyby země reagovala o týden dříve

Rychlé šíření koronaviru po světě by se rychle omezilo, kdyby Čína zavedla svou sérii opatření proti epidemii jen o několik týdnů dříve.

Sofistikované modelování epidemie dokazuje, že koncem února 2020 měla Čína 114 325 případů nákazy. Toto číslo by však bylo 67x vyšší, kdyby úřady nezasáhly, nezačaly rychle zjišťovat zdroje nákazy, kdyby neizolovaly nakažené osoby a neomezily cestování.

Republikáni v americkém Senátu zablokovali návrh zákona na placenou nemocenskou pro nakažené koronavirem

12. 3. 2020

čas čtení 3 minuty


Demokratická strana navrhla zákon, který by zaručil 14 dní placené nemocenské pro zaměstnance postižené epidemií koronaviru. Republikáni to zamítli.


Demokratická senátorka Patty Murray argumentovala, že pro mnoho lidí, kteří nemají prostřednictvím svého zaměstnání placenou nemocenskou, bude obtížné nejít s nákazou do práce. Argumentovala, že placená nemocenská je důležitá jak pro veřejné zdraví, tak pro dobrý stav ekonomiky.

Když roste nebezpečí exponenciálně, všechno vypadá bezproblémově, až to najednou bezproblémové není

12. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Představte si, že se na rybníku objeví jeden leknín. Je to leknín toho druhu, který se každý den rozmnožuje, takže v den 2 máte na rybníku dva lekníny. V den 3 máte na rybníku čtyři lekníny, a tak dále, píše Megan McArdle.

A nyní otázka: Jestliže to trvá leknínům 48 dní, než stoprocentně zaplní celý rybník, jak dlouho to trvá těm leknínům zaplnit ten rybník do poloviny?

Odpověď zní: 47 dní. Kromě toho, ještě v den 40 si budete sotva vědomi, že na tom rybníce jsou vůbec nějaké lekníny.

Proč Biden válcuje Sanderse, i když většina demokratických voličů podporuje progresivní agendu?

12. 3. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Joe Biden v úterý přesvědčivě zvítězil v Michiganu, Missouri, Mississippi a Idahu, zatímco Sanders vyhrál v Severní Dakotě a zdá se, že získá i Washington. 77letý washingtonský insider má demokratickou nominaci prakticky jistou a v listopadu by se měl utkat o Bílý dům s Donaldem Trumpem, pokud celý volební proces nenaruší epidemie koronaviru nebo jeho očividný kognitivní deficit. Sledujeme-li tradiční zpravodajství, dozvídáme se, že demokratický elektorát preferuje bezpečného kandidáta před riskantní volbou. Jistě, toto hodnocení nelze vyloučit, nicméně bližší pohled odhaluje několikero rozporů.

30365

Vzdělávání v éře koronaviru

12. 3. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 1 minuta

Celé roky moji známí z křesťanských rodin bojovali za možnost vzdělávat svoje děti doma. A voilà - celá Itálie na to najela plošně ze dne na den, jedním tahem pera...

Pro učitele je to zbrusu nová situace - zčistajasna jsou nuceni improvizovat, protože letitá rutina před tabulí a školními lavicemi najednou před obrazovkou tak docela nefunguje. V prvních dnech to řešili pouhým zadáváním úkolů přes WhatsApp; po několika dnech si zvykají a u svých dětí slyším regulérní výklad učiva.

Média posilují postoje mocenských elit

12. 3. 2020 / Petr Nutil

čas čtení 1 minuta

Bez ohledu na to, co o sobě média tvrdí, neměli bychom zapomínat na prosté skutečnosti: je důležité, komu média patří, kdo a za co je platí, co sleduje, co chce se společností provést, kde chce lidi mít.

Obsah sdělení dominantních a soukromých médií se přitom příliš neliší: v principu posilují postoje mocenských elit.

Hollywodský producent Harvey Weinstein byl odsouzen za znásilnění na 23 let do vězení

12. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Newyorský soudce odsoudil Weinsteina k 20 letům vězení za kriminální sexuální akt prvního stupně a k 3 letům za znásilnění třetího stupně.  Znamená to, že sedmašedesátiletý hollywoodský producent Harvey Weinstein bude must strávit 23 let ve vězení.  Má být nyní souzen za znásilnění i v Los Angeles.

Dlouhý vězeňský trest je známkou radikálních změn v americkém soudnictví ohledně toho, jak se soudy nyní staví k sexuálním útokům po vzniku a úspěších hnutí #MeToo.

Bylo nesmírně nezvyklé, že prokurátoři případ vůbec předložili soudu, v minulosti by neřešili případy, kdy ženy, obviňující násilníka, s ním po znásilnění udržovaly styky a někdy dokonce i sexuální poměr.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Proč je Mike Pence tím nejhorším americkým politikem, který vede boj proti koronaviru?

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump vyslal svého viceprezidenta Mikea Pence do boje proti koronaviru. Pence nyní stojí v čele americké administrativy, která si chce s novým virem poměřit své síly. Jde o téhož Pence, jenž coby guvernér Indiany „bojoval“ s nejhorší epidemii HIV v historii tohoto amerického státu. Jeho ignorance tuto epidemii ještě zhoršila.

Nákaza byla spojena s intravenózní aplikací drog. Odborníci tehdy doporučovali implementaci programu na výměnu jehel, aby se riziko chorob jako žloutenka typu C a virus HIV snížilo. Pence vystupoval proti zavedení tohoto programu a raději se modlil, protože si naivně myslel, že používání jehel přímo souvisí se zneužíváním drog. Guvernér Pence vyhlásil stav nouze teprve až po několika měsících po prvním potvrzeném případu HIV v Indianě.

"Búrka" pod Tatrami

12. 3. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Na Slovensku pozatýkali 15 (!) soudců a soudkyň, probíhají razie u nich doma i na pracovištích. Dle zpráv (sme.sk, denikn.sk) přivážejí do Nitry, kde se shromažďují, stále další a další.

Akci s názvem "Búrka" provádí speciálně sestavený policejní tým s názvem "Hmla". (Slovenský temný smysl pro humor nelze nemilovat).

Dobrá zpráva

12. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

ROZPOR - DOBRÁ SPRÁVA (OFFICIAL VIDEO) Slovenská skupina z Bratislavy přináší dobrou zprávu pro všechny populisty vystrašené voliče

New York Times: "Zacházejí s námi jako se zvířaty." V tajném řeckém vazebním táboře pro uprchlíky

11. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

 
Řecká vláda vězní uprchlíky v izolaci v tajném mimosoudním vazebním táboře, odkud je deportuje do Turecka, aniž by jim umožnila legální právní proces. Je to jeden z celé řady fundamentalistických kroků s cílem hermeticky uzavřít hranice Evropy, které podle expertů hrubě porušují mezinárodní právo.

Několik uprchlíků svědčilo v pohovorech, že byli zajati, byl jim zkonfiskován jejich majetek, byli zbiti a vyhnáni z Řecka, aniž měli možnost požádat o azyl anebo promluvit s právníkem. Je to hrubě protizákonný proces nezákonných deportací. Turečtí činitelé konstatují, že nejméně tři migranti byli při pokusu překročit řeckou hranici za posledních čtrnáct dní zastřeleni.

Human Rights Watch: Řecko uvěznilo 450 žadatelů o azyl na vojenském plavidle a vyhrožuje, že je vrátí do zemí, kde čelí nebezpečí

11. 3. 2020

čas čtení 2 minuty


Organizace Human Rights Watch v úterý apelovala na Řecko, aby zrušilo svou "drakonickou strategii" věznění více než 450 uprchlíků na válečné lodi v přístavu Mytilene na ostrově Lesbos.
Jsou to muži, ženy a děti, které zatkla řecká pobřežní stráž od 1. března, kdy se Turecko rozhodlo otevřít své hranice. Od tohoto rozhodnutí z 28. února přišlo na řecké ostrovy v Egejském moři dalších 1700 lidí.

Mnozí z těch, kteří se dostali na ostrovy, byli minulou středu převezeni na vojenskou loď.

Popřeme těžce nabytou zkušenost hysterií?

11. 3. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Z pondělní demonstrace za humanistickou Evropu, která přece nechce nechávat záměrně trpět, jako trpí lidé v detenčních táborech na řeckých ostrovech, píše Bohumil Kartous. V okamžiku, kdy se rozhodneme vzdát se humanistického étosu, ztratíme rozhodující část evropanství, vytvořeného na troskách druhé světové války, ze zhrození nad samozřejmostí, s jakou člověk dokáže jiného člověka deklasovat na obtížný odpad. Staneme se tím, z čeho máme takový strach. Těžce nabytou zkušenost popřeme hysterií. Díky Anežce Poláškové a ostatním za Europe Must Act - Czech Republic. Je mi vždy obrovským potěšením potkat se s Petrem Uhlem. Jeho přítomnost je pro mě vždy velkým povzbuzením, že takový člověk, který zažil na vlastní kůži brutální způsob potlačování lidských práv zůstává věrný povinnosti je bránit. Navzdory názoru či apatii většiny, navzdory vlastnímu zdraví.

Koronavirus, hasiči a myslivci

11. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Česká republika se v úterý přiřadila ke státům, které kvůli riziku nákazy koronavirem COVID-19 přijaly rozsáhlejší preventivní opatření ZDE. Dotknou se vyučování na školách všech stupňů s výjimkou mateřských a dále veřejných akcí s účastí více než 100 osob.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii koronaviru. Počet mrtvých v Itálii vzrostl o 196 na 827

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

- Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii koronaviru.
- Počet mrtvých v Itálii vzrostl o 196 na 82.
- Počet potvrzených případů v ČR vzrostl na 91.
- Polsko od pondělka uzavře všechny školy.
- Britští občané kritizují praxi britského zdravotnictví, které netestuje pacienty, kteří mají sice příznaky koronaviru, ale nebyli v zahraničí a není důkaz, že se setkali s potvrzeným případem nákazy.
- V Belgii zemřela první oběť na koronavirus. Byl to devadesátiletý muž z Bruselu.
- Francouzská vláda se připravuje na Etapu 3 boje proti koronaviru, ale tuto neděli se ve Francii koná první kolo komunálních voleb. Prý to "nebude nebezpečnější než cesta do supermarketu". Ve Francii je nyní 1784 potvrzených případů, 84 je v intenzivní péči a 33 lidí zemřelo. 23 z nich byli starší 75 let.
- Členové britské vlády budou zřejmě testování pro koronavirus poté, co bylo zjištěno, že je nakažená náměstkyně ministra zdravotnictví Nadine Dorris. Ta se účastnila recepce s Borisem Johnsonem k MDŽ v 10 Downing Street, jednala v parlamentě s desítkami lidí a ve svém volebním okrsku s desítkami voličů.
- V amerických státech Michigan a Massachusetts byl vyhlášen nouzový stav poté, co počet nakažených v USA překročil 1000.
- Anglická ústřední banka snížila svou úrokovou míru o 0.5 procent ve snaze stimulovat ekonomiku v reakci na epidemii koronaviru.
- V Číně už bylo jen 24 nových případů koronaviru a 22 úmrtí. Karanténa v provincii Hubei byla částečně zrušena a ve Wuchanu začne znovu pracovat klíčový průmysl.
- Jižní Korea informovala o 242 nových případech nakažení.
- Itálie zaznamenala nejvyšší počet mrtvých za jediný den, 168 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zpravodajstí o koronaviru ze včerejška  ZDE

Koronavirus dokáže na některých materiálech přežít až tři dny, dokazují testy

11. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Virus COVID 19 dokáže přežít ve vzduchu po několik hodin a na některých materiálech až dva až tři dny. Vyplývá to z textů americké vlády a dalších vědců, píše týdeník Time.

Z výsledků testů, zveřejněných ve středu, vyplývá, že se virus dokáže šířit vzduchem, a také se nakazíte dotekem předmětů, na které sahaly nakažené osoby.

Vědci použili rozprašovač, jímž do vzduchu rozšířili virus COVID 19. Zjistili, že virus přeživá a dokáže nakazit osobu, která do toho prostředí vstoupí, ještě tři hodiny poté.

Na mědi virus přežije až po čtyři hodiny, na tvrdé lepence po dobu až 24 hodin a na umělé hmotě a na nerezové oceli dva až tři dny.

Obdobné výsledky existují z testů viru SARS z epidemie v roce 2003.

"Musíme si mýt ruce a být si vědomi, že nakažení lidé kontaminují místa kolem sebe. A nesahat si na obličej."

Test provedly National Institutes of Health na Princeton University a University of California v Los Angeles, s financováním z americké vlády a National Science Foundation.

Zdroj v angličtině ZDE
 

Tři nové výzvy pro Putina - které propaganda nevyřeší

11. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Vladimir Putin byl po větší část své kariéry dosti úspěšný při použití propagandy, když se vyrovnával s problémy, jimž čelil. Ale v prvních dvou měsících letošního roku čelí třem novým výzvám, které upozorňují na rostoucí neadekvátnost jeho režimu - protože samotná propaganda je vyřešit nemůže, píše Fjodor Krašennikov.

Preventivně se předpoděláme?

11. 3. 2020 / Jan Molič

čas čtení 3 minuty

Namísto paniky, pojďme se nemoci postavit čelem

 

Lidstvo reaguje jako předrážděný imunitní systém astmatika, který v rámci zánětu může udusit sám sebe. Ekonomika již zažívá velkou ránu, ačkoli se pořádně ještě nic nestalo. Tu ránu jí nezpůsobil koronavirus, nýbrž strach z toho, že jí koronavirus může způsobit ránu.  Co budeme dělat pak, až to přijde naplno?

Ekonomiku budeme  především potřebovat funkční. Právě z jejích výsledků se nakonec uhradí náklady spojené s koronavirem. Pokud jsme natolik pobláznění, že  nedokážeme normálně uvažovat a věci se postavit, svědčí to spíš o nějaké  jiné nemoci nežli o koronaviru: totiž o "nemoci z médií".

Podivný pár: Donald Trump, Oprah Winfreyová a současné charisma

11. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Odložme na chvíli stranou probíhající volební kampaň a představme si soupeření, které proběhlo jen na úrovni kolektivní fantazie: Prezidentské klání mezi Donladem Trumpem a Oprah Winfreyovou. Tato fantazie se poprvé vynořila počátkem roku 2018, když Winfreyová vyvolala pozdvižení na sociálních médiích spekulací, že by se mohla postavit Trumpovi, píše Natasha Zarestkyová.

Polsko: Ministerstvo klimatu spouští program odstranění smogu

11. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Polské ministerstvo klimatu pověřilo thinktank Energy Forum, aby pomohl městům s odstraněním smogu. Program ministerstva se týká celkem 17 měst. Prostřednictvím výcviku a individuálních konzultací pomáhá místním úřadům získat vědomosti, nástroje a inspiraci pro antismogové aktivity ve městech.

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
73990