Švédské ozbrojené síly: Nelze vyloučit ruské válečné kroky proti nám

12. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
Švédské ozbrojené síly nevylučují ruské válečné činy proti Švédsku, upozorňuje John Granlund.

Od Vánoc švédská armáda zvyšuje svou připravenost - a operace stále probíhá prostřednictvím opatření, jež se týkají veškerých ozbrojených sil.

"Je to mimořádně vážná situace," říká velitel operace generál Michael Claesson pro deník Aftonbladet.

Ruská hrozba "vojensko-technickými opatřeními", pokud Západ odmítne seznam požadavků, donutila švédské ozbrojené síly k přijetí opatření zvyšujících připravenost letectva, námořnictva i pozemní armády, prohlásil ministr obrany Peter Hultquist. "Musíme přijmout opatření, která nebývají součástí každodenní životní rutiny."

Operační velitel ozbrojených sil Michael Claesson označil situaci za "mimořádně vážnou". "Máme dobrý přehled o tom, co se děje v naší geografické oblasti, zatímco sledujeme další místa jako Ukrajinu, Kazachstán, i tato takzvaná jednání, která si Rusko vynutilo."

Zmínil i řadu dalších opatření, která by mohla být zavedena během probíhající operace. "Mohlo by to být obnovení rovnováhy námořních zdrojů mezi východním a západním pobřežím, přeorganizování pátrání po incidentech na letišti Visby, aby se zkrátily reakční časy, přizpůsobení připravenosti personálu, aby se zajistilo, že ti kdo rozhodují jsou na správném místě, a jinak, jak jsem řekl, práce na sběru informací, průzkumu a zdrojích za účelem vytvoření obrazu situace," dodal Claesson.

"Mohu jen konstatovat, že udržujeme dobrý situační obraz a děláme to také společně s partnery... pokud se mě zeptáte na bezprostřední riziko ozbrojeného násilí, řeknu, jak jsem řekl: Nemohu to vyloučit. Je však také důležité vyvážit obraz a říci, že různí aktéři, v neposlední řadě Rusko, jsou rádi, pokud zůstanou pod úrovní toho, co by se dalo nazvat válkou. - Máme dobrou představu o tom, jaké schopnosti má Rusko a jak využívá své ozbrojené síly."

Jak by mohlo být Švédsko v tuto chvíli zataženo do konfliktu? "Mohou to být situace, které eskalují, incident na moři nebo ve vzduchu, který do něčeho eskaluje. To však může protistrana použít i pro argumenty ohledně přijetí jiných opatření."

Zdroj ve švédštině: ZDE

1
Vytisknout
6021

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2022