Krize na Ukrajině: NATO uvedlo síly rychlé reakce do zvýšené pohotovosti

12. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • NATO poprvé reaguje konkrétními opatřeními na rozmístění ruských jednotek na ukrajinských hranicích. Speciální jednotky by měly být připraveny k akci rychleji. Tímto způsobem chce Aliance zajistit ochranu svých východoevropských členů.

S ohledem na přesuny ruských vojsk do blízkosti hranic s Ukrajinou NATO odpovědělo prvním konkrétním vojenským opatřením a zvýšilo operační pohotovost 40 000 vojáků rychlé reakce NATO.

V souladu s tím musejí být nyní i síly velmi rychlé reakce připraveny k nasazení do pěti dnů, namísto předchozích sedmi. V současnosti jsou mnohonárodní jednotky velmi rychlé reakce vedeny Tureckem a čítají zhruba 6 400 vojáků. V roce 2023 převezme jejich velení Německo.

I další složky, jako jednotky zvláštního určení nebo logistici, byly také uvedeny do zvýšené pohotovosti a musejí být připraveny k přesunu v mnohem kratším čase.

Operační připravenost se týká doby, za kterou je jednotka připravena k přepravě letadly nebo vrtulníky. Nikoliv doby, za kterou působí v cílové oblasti.

Mluvčí NATO nechtěl nová rozhodnutí veřejně potvrdit.

Od ruské nezákonné anexe Krymu v roce 2014 provedlo NATO "největší posílení kolektivní obrany", včetně působení mnohonárodních bojových jednotek ve východní části aliance. "Akce NATO jsou obranné, přiměřené a v souladu s našimi mezinárodními závazky. Zůstáváme ostražití a vždy přijmeme veškerá nezbytná opatření, abychom ochránili naše spojence a bránili je před jakoukoli hrozbou," dodal mluvčí.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5569

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2022