Vyvolává Rádio Zet v českých posluchačích záměrně strach?

29. 6. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

Zamyšlení u příležitosti konání konference Českého rozhlasu a BBC “Truth and Power” – má v dnešní době šanci dosáhnout vysílání BBC k posluchačům v ČR skrz témata, která nastolují česká mediální uskupení?

I. Rádio ZET jako interpret BBC pro české posluchače?

Minulých pět let jsem za prací hodně cestoval autem po ČR a hodiny strávené na silnicích a dálnicích jsem často vyplňoval poslechem rádia a mluvených CD knih. Na rádiových vlnách jsem nejčastěji poslouchal vysílání BBC, Radiožurnálu a rakouské převážně hudebně zaměřené FM4. V posledních dvou, třech letech jsem vysílání BBC naladil na vlnách Radia ZET (web nově na www.news.youradio.cz), patřící do mediální skupiny Lagardere Active ČR (www.lagardere.cz - v posledních měsících radio stanice z této skupiny jako Frekvence 1, Evropa 2 a další skupovala skupina Czech Media Invest). Radio ZET postupně zkracovalo vysílání BBC, až jej v současnosti omezilo na pravidelné zprávy BBC World News každou půlhodinu a pravidelné pořady BBC (“Inquiry” apod.), vysílané ve večerních hodinách. Po skončení BBC World Service následuje vysílání Rádia ZET (v češtině), což bývá zpravodajské okénko Rádia ZET, či přehled českého tisku. Co je na tomto vysílacím harmonogramu pozoruhodné, je volba témat, které po BBC World Service následují na Radiu ZET. Níže jen jeden příklad.

 


22. 5. 2018: po přehledu zpráv ve vysílání BBC World News v 17:30 (žádná ze světových zpráv se pochopitelně netýkala ČR) přešlo vysílání na Radio ZET. V něm pak následovala reportáž v češtině informující o výroku německého státního tajemníka, který o Benešových dekretech řekl, že nepatří do dnešní Evropy. Reportáž byla doplněna informací o “sudeto-německém fóru” a vyjádření Bernda Posselta, že o zrušení Benešových dekretů si musí Češi rozhodnout sami. V podstatě se jednalo o rutinní vyjádření, jaké lze na adresu poválečných dekretů, umožňujících vraždění a další formy násilí na bezbranné populaci, uvést. Podle jakého klíče ale vybírá redakce Radia ZET, na první dojem, “slepenou” reportáž o Benešových dekretech a zařazuje ji do svého vysílání ihned po skončení BBC World News? Proč v době, kdy světovým zprávám dominovala diskuze o setkání Donalda Trumpa s severokorejským diktátorem, či vyjednávání o vládní koalici v Itálii, vytahuje Rádio ZET téma, které v minulosti mediálně tolikrát sloužilo jako katalyzátor nenávistných etnických pudů?

Nebylo to poprvé, kdy jsem po vysílání World News slyšel reportáž Radia ZET s nacionální, imigrantskou, či jinou tematikou, která přímo, či nepřímo vyvolává v posluchačích obavy a pocit ohrožení blížící se k hranicím České republiky. V následujícím týdnu jsem si proto udělal několik dalších poznámek k vysílání Rádia ZET, které následuje po BBC World News. Níže uvádím několik nejpozoruhodnějších.

II. – malá rekapitulace z továrny na témata

30. 5. v 17:30:

BBC World News dominovala zpráva o ruském novináři Babčenkovi, který měl ten den být v Kyjevě nejdříve zavražděn nájemným vrahem, ale později se objevil na tiskové konferenci a přítomným médiím sdělil, že nafingování jeho vraždy byl plán ukrajinských tajných služeb, jak Babčenka před skutečným nebezpečím ochránit.

Radio ZET v následující relaci výběru světových zpráv se naopak soustředilo na změny v maďarské ústavě stran stěhování cizinců do Maďarska. Také informovala o tom, že si na Twitteru “Trump vyměnil role se svými liberálními kritiky,” při identifikování fake news – jedna z fotografií dokazující utrpení dětí na mexicko-americké hranici totiž pochází z období před r. 2017, tedy z doby, kdy byl prezidentem USA Barack Obama.

1. 6. ve 12:30:

BBC World News (nic o ČR). Radio ZET se v následující reportáži věnovalo zvýšeném výskytu tranzitních migrantů v ČR. Reportáž obsahovala telefonický rozhovor s policejním ředitelem Tučkem, který potvrdil data o zvýšeném počtu tranzitních migrantů a s tím spojenou zvýšenou aktivitu složek PČR. Tuček ubezpečil reportérku, že PČR posílila hlídky a provádí namátkové kontroly.

1. 6. v 15:30:

BBC World News a na Radio ZET následoval přehled vybraných zpráv z českého tisku.

5.6. v 8:30:

BBC World News (zprávy obsahovaly informace o sopečné explozi v Guatemale, kritiku premiéra Guatemaly pro nedostatečnou koordinaci záchraných prací, či zprávu OSN o plastech). Rádio ZET následovalo s přehledem zpráv z českého tisku.

5. 6. v 10:30:

BBC World News (informace o tragicky navyšujícím se počtu obětí výbuchu sopky v Guatemale, stíhaný bývalý vysoký činitel Trumpovy volební kampaně Paul Manafort se pokoušel ovlivňovat svědky ve svůj prospěch, OSN uveřejnila, že 10% ze všech plastových výrobků bylo recyklováno). Rádio ZET následovalo s reportáží o změnách v procedurách FA ČR a v komisi rozhodčích.

6. 6. v 16:30:

BBC World News, Rádio ZET pokračovalo ve svém vysílání se zprávou o společném jednání ministrů vnitra EU k úpravám azylové politiky EU. V reportáži dostal prostor Ministr vnitra ČR, který pro posluchače uvedl, že je zjevné, že shodu na tomto jednání nebude možné nalézt.

7.6. v 9:30:

BBC World News (opozice v Guatemale požaduje odstoupení vedoucího záchraných složek). Radio ZET v následující reportáži obšírněji informovalo o Zemanově jmenování Babiše premiérem. V reportáží dostal prostor chvějící se hlas Miloše Zemana, ve kterém sděluje občanům, že očekává hlasování o vyslovení důvěry nové vládě Andreje Babiše v červenci.

III. Pravda, nebo moc?

Samozřejmě, ne vždy zařadí Rádio ZET téma, ze kterého čiší dojmy z hrozeb ze zahraničí, či chaos, který, zdálo by se, v západní zahraniční politice panuje. Mnohdy se skutečně jedná o přehled ekonomických zpráv ze světa, ve kterém často zaznívá skutečně užitečná tematika od aplikace umělé inteligence až po inovace v oblasti vzdělávání, či jenom zpráva o plánovaném rozšíření bostonské filiálky Amazonu v jedno z řídících center Amazonu.

I další pořady Rádia ZET, například rozhovory Jana Mühlfeita, se věnují lidem, které se v podnikání, vzdělávání a jiných oblastech života snaží využívat kritické uvažování, samostatnost a kreativitu. Nedá se tedy říct, že by se Rádio ZET snažilo cíleně nastolovat nacionalistická témata napříč svým vysíláním podobně jako to činí mnoho dalších českých médií. Nelze si i ale nevšimnout, jak často po světových zprávách BBC následují „vybraná“ témata, která jakoby podsouvala pohled na svět, ve kterém si politici EU neví rady a ministr vnitra první Babišovy vlády na to „poukáže“, velitel policie ČR „ubezpečí“ apod.

U příležitosti konání konference BBC a Radiožurnálu s jinak velmi výstižným názvem „Truth and Power“ si proto kladu otázku, zda a jak se s podobným ‚PR‘ dokáže věcné a objektivní zpravodajství popasovat. Byl bych samozřejmě rád, kdyby tomu tak bylo a rád bych věřil, že "lidé chtějí zprávy, kterým můžou věřit" a že právě v tom spočívá síla vysílání zpráv BBC. Nevím ale, zda je pro radio BBC v tomto nelehkém úkolu správné a rozumné, aby si po svých světových zprávách nechávalo odvysílat prefabrikované pseudo-reportáže ze života české populistické politiky.


0
Vytisknout
8441

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2018