Konflikt ohledně polského Nejvyššího soudu se blíží krizi

2. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Předsedkyně polského Nejvyššího  soudu se obává, že jí tento týden bude zabráněno ve vstupu do její kanceláře.


Před nedávnem schválil polský parlament, jemuž dominuje populistická strana Právo a spravedlnost, povinný odchod do důchodu pro všechny soudce Nejvyššího soudu, kteří dosáhli věku 65 let. Znamená to, že by mělo být okamžitě propuštěno 27 z nynějších 74 soudců polského Nejvyššího soudu. Vzhledem k tomu, že podle nového zákona má být počet soudců o Nejvyššího soudu rozšířen na 120, to by znamenalo, že vláda bude mít právo pro Nejvyšší soud jmenovat téměř dvě třetiny úplně nových soudců.

 

Soudci měli odejít do důchodu toto úterý, avšak minulý týden vydalo valné shromáždění soudců od polského Nejvyššího soudu rezoluce, poukazující na to, že pokus propustit tyto soudce  je porušením ústavních záruk nezávislosti polských soudů a zároveň porušením explicitního ustanovení zaručujícího neodvolatelnost Małgorzaty Gersdorfové, předsedkyně polského Nejvyššího soudu. Rezoluce soudců konstatovala, že soudci do důchodu neodejdou a budou dál normálně pracovat.

Očekává se, že ve středu ráno vstoupí všichni soudci Nejvyššího soudu do soudní budovy gestem solidarity a vzdoru společně. Vládnou obavy, že se vláda pokusí soudcům zabránit ve vstupu k Nejvyššímu soudu.

V pondělí oznámila Evropská komise, že se rozhodla pohnat polskou vládu k Evropskému soudnímu dvoru za zavedení tohoto zákona, na základě argumentu, že "tato opatření ochromují zásadu nezávislosti soudců, včetně neodstranitelnosti soudců, a proto Polsko neplní své povinnosti podle článku 19 (1) smlouvy o Evropské unii a článku 47 Charty základních práv Evropské unie".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8413

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2018